Wednesday, May 7, 2008
Gulai udang nenas
Catz suka sgt nenas masak lemak.teringat masa kecik-kecik dulu mak masak..and sebab ada nenas dan udang, maka terjadilah hidangan ini...gulai nenas udang or viceversa (cam tajuk drama kat TV3 malam tadii..u ols tgk ke??)..
Bahan-bahan:
udang besar/ sederhana
halia- 1 inci
cili kering (kisar) -2 sudu
Bawang merah - 3 ulas
bawang putih -3 ulas
serai - 1 batang (ketuk)
santan (satu kotak)
serbuk kunyit
garam
minyak
Cara-cara:
Bersihkan udang, gunting kulit belakang, buang hitam-hitam tu..cuci bersih dan toskan.
Tumbuk bawnag merah dan putih, tumis hingga naik bau, masukan 2 sudu cili kering dan serbuk kunyit.
Tumis sebentar, masukkan serai dan santan. (saya wanita berkerjaya, ececececce..so santan kotak ni sgt mudah dan less cholesterol katanya...ehheheh). Bagi catz tak de beza sgt rasanya dgn santan asli.
Masukkan nenas , biar mendidih dan nenas layu.
Masukkan udang (jgn masak lama, nanti keras)
Tambah garam..kacau sebati, angkat.
*Makan dgn nasi suam, sambal belacan dan ulam serta ikan masin goreng. Kucing lalu pun tak perasan.
Ini entry membalas dendan saja nak buat orang terliur la kan. kan. kan... Dah tentu ini antara my favourite dish. Jarang jumpa kat kedai nasi campur. Nak buat sendiri malas... Ada lebih lagi tak? Hehe
ReplyDeleteOh..your favourite ke..
ReplyDeletebuat sendiri lah senang..u kan ada chef kat rumah..u beli barang, suruh dia masak..sure jadik punya...lama dah ek chef u tak masak..lama tak tgk entry main masak-masak dia..
ada lagi...tuuuu..aaaa..tenung le gambor tu sampai kenyang..hehheheh
mmmm..that gulai nenas udang same taste with pajeri nenas udang ke chef decatz..?
ReplyDeletehi anonymous.
ReplyDeletethe taste is different..
pajeri nenas mcm kari sket rupa dan rasanya..yg i masak ni ni lebih kepada rasa masak lemak kuning/cili api..
next time i'll cook the pajeri nenas. so u can see the different...ya..
catz miow-miow-miow..
catz..
ReplyDeletesudah terai..
P modified sket taruk asam keping..
Ngee..
Thanks for sharing xoxo