pedas..pedas...
disebabkan entry sebelum ini pasal pisang goreng sambal kicap Johor tu, ada yg suruh aku buat entry sambal kicap..
disebabkan dua hari berturut aku kemaruk sambal ni..so gigih ok...amik gambar.
so..ni la dia...sambal kicap Johor versi catz miow-miow..
Nak buatnya senang je. Bahan pun sikit je.
resepi versi catz:
Bahan-bahan:
Lesung
cili api - satu genggam
bawang putih 2 ulas
kicap manis (aku suka kicap manis, if nak guna yg masin oso can...sukatik).
Cara-cara:
Tumbuk cili api hingga lumat dgn bawang putih tuh sekali. Ha..exercise ni...kuor muscle segala..
Oh ya..proses ni agak kritikal ye...berhati2..if boleh guna perisai ke, dikuatiri biji lada terpelanting/fly/terebang masuk mata, nangis cik Kiah karangggg... aku siap pakai perisai plastik... he-he-he.
If ada goggle fancy-fancy tuh,/ swimming goggle tu boleh gak pakai..demi keselamatan dua biji mata...ye. (wow..menumbuk sambal with style yo!)..kelaszzz ko cik Kiah..
(nak blend boleh tapi rasanya tidak sesedap yg ditumbuk guna kederat tangan sendiri...oke.)
Aku suka tumbuk kasar sket, i mean still nampak lagi struktur cili tuh..(seperti dalam gambar).
then, amik bahan tumbuk tadik, masukkan dlm mangkuk kecil dan bubuh kicap manis.
Terpulang nak banyak mana, agak-agak le kan.
siap...!
Boleh di ganding dgn tempe goreng. Lebih best if tempe tuh goreng kosong je..
cicah...uwahhhh.......
resepi versi catz:
Bahan-bahan:
Lesung
cili api - satu genggam
bawang putih 2 ulas
kicap manis (aku suka kicap manis, if nak guna yg masin oso can...sukatik).
Cara-cara:
Tumbuk cili api hingga lumat dgn bawang putih tuh sekali. Ha..exercise ni...kuor muscle segala..
Oh ya..proses ni agak kritikal ye...berhati2..if boleh guna perisai ke, dikuatiri biji lada terpelanting/fly/terebang masuk mata, nangis cik Kiah karangggg... aku siap pakai perisai plastik... he-he-he.
If ada goggle fancy-fancy tuh,/ swimming goggle tu boleh gak pakai..demi keselamatan dua biji mata...ye. (wow..menumbuk sambal with style yo!)..kelaszzz ko cik Kiah..
(nak blend boleh tapi rasanya tidak sesedap yg ditumbuk guna kederat tangan sendiri...oke.)
Aku suka tumbuk kasar sket, i mean still nampak lagi struktur cili tuh..(seperti dalam gambar).
then, amik bahan tumbuk tadik, masukkan dlm mangkuk kecil dan bubuh kicap manis.
Terpulang nak banyak mana, agak-agak le kan.
siap...!
Boleh di ganding dgn tempe goreng. Lebih best if tempe tuh goreng kosong je..
cicah...uwahhhh.......