Friday, July 3, 2009

eksperimen: udang goreng


aku kan..duk wonder napa udang goreng yg kat kedai Nasi kandar tuh nampak sedap? duk pikir le...derang goreng letak apa?
so last weekend..aku telah buat eksperimen dengan udang yg kutangkap kat labuan tu (tangkap kat kedai frozen food airport..kehkehkeh..)
Defrostkan..aku guna air. Amik 5 ekor utk eksperimen ni. Yang lain simpan utk eksperimen lain pulak.
Mula-mula..siang le udang tu. Belah belakang guna gunting. buang benda hitam2 belakang badan udang tu. cuci bersih..toskan.


Langkah seterusnya ,
Aku amik kunyit sikit, serbuk kari ikan sikit, tumbuk bawang putih dan gaul sebati bahan tersebut. Bubuh garam sket. Gaul-gaul udang sebatikan dgn campuran tuh kan..then tabur2 sket tepung jagung kat udang tu...gaul sebati bagi tepung tuh lekat sket2...dan biar bawang putih dan campuran kunyit dan kari tadi lekat2 kat udang..
sesambil tuh panas kan minyak dlm kuali..deep fry yer.
Masukkan udang..terbalik2kan..sekejap je tau..nampak dah kuning keemasna terus angkat..aku rasa dalam 1 minit lebih je kot..jgn goreng alam sebab nanti udang keras dan tak sedap.


Tadaaa..makan panas-panas sambil tgk sin chan. (lebih sedap dari yg kat kedai mamak tu...masuk lift tekan senirik.nak naik tingkat berapa tataw..)

23 comments:

  1. salaam.

    Catz,
    nextime punya experiment boleh try buh biji ketumbar + bawang putih + bwg merah + biji jintan manis [tumbuk]. gaul dgn garam, serbuk kunyit dan hirisan bawang besar.

    perap sekejap pastu goreng [bukan deepfry].

    hidang, taburkan daun bawang.

    sodap gak...

    ReplyDelete
  2. catz, anto lat kat sini skit..tak aci betulala..

    ReplyDelete
  3. ko makan udang semata Catz..???
    Diet apa ini??

    ReplyDelete
  4. kok ya pun CATZ, guntinglah dulu misai udang tu.... ha ha ha...
    akak selalu gunting bahagian depan dan bakang udang...ekor dia kan tajam soo takut tercedera, kita sunatkan dulu ekor tu...ahaks...

    ReplyDelete
  5. makannn udang sakannns.. ghitewww

    ReplyDelete
  6. udang kalo panas2 mesti best...yummy

    ReplyDelete
  7. nyum nyum...kat sini udang mahal :(

    nampak sedappp :D

    ReplyDelete
  8. mengapakah... ko sanggup menandingi sw? nak suruh dia tutup lagi?? sampai hati. psst. tadi ada org order capati, aku tgk je dia lap meja canai tu pakai tuala... tapi dia tak tekan2 plak capati tu, hehe.

    ReplyDelete
  9. cantiknya udang tuu landing atas piring. pandainya udang tuuu...

    ReplyDelete
  10. nampak pun lagi sedap dr kedai mamak. :P

    ReplyDelete
  11. AKU LAPO NI ..LEN KALI KALO KO BUAT EKSPERIMEN..JGN LUPAS JEMPUT AKU..AKU JD JURI..AWAM.

    ReplyDelete
  12. tunfrida,

    thanks for the recepi...will try it later..
    :)
    macam sedappp....

    ReplyDelete
  13. roseazmi,

    nak kewww...nanti kita pos ye...udang hidup lagik...hiks..

    ReplyDelete
  14. simple,
    tuh diet protein namanyaa..hahaha..
    tetappp x sihat ek..sebab goreng..

    ReplyDelete
  15. nenekpenner,
    aku saja tak nak potong supaya lebih dramatic..mcm kat kedai mamak...hahahah..mata pun terbeliak gituh..

    ReplyDelete
  16. en_me,
    takdelah sakan..sesekali..tangkap udang..hehhe

    ReplyDelete
  17. wahidah,
    yup..kena makan panas2 sedap..if dah sejuk keras..

    ReplyDelete
  18. Inah,
    balik Malaysia makan puas2 ..hiks..
    sesekali beli ok kot..:)
    buat lepas kempunan..

    ReplyDelete
  19. kog..
    ko ke org yg order capati tuh..
    wwehh..tah2 kita pernah sesama mengeth kat SW?..cuma tak kenal je...hheheheheheh....
    aku bukan le nak menandinginya...
    aku lagi advance..hehhehehe....

    ReplyDelete
  20. Anak Jawa,
    udang yang pandai ke..tuan udang yg pandai..hehehe..jawab..jawab..

    ReplyDelete
  21. cahaya,,
    u nampak sedap je..belum rasa betul2..hehheheh
    :)

    ReplyDelete
  22. neezaref,
    wah..jauhnyaaaa juri awam aku nih...
    tgk gambar je buleh?
    heheheh

    ReplyDelete
  23. huhuhh..mesti sedap nih, kalo makan sekali amek terus nak cekut 3ekor, sikitnyer tamak la guwee:P

    ReplyDelete