Bahan-bahan:
700 gram isi ayam/daging
3 sudu besar gula pasir
2 sudu besar madu
2 sudu besar minyak masak
2 sudu kecil garam
lidi sate
serai (di titik)
minyak
Bahan kisar/blend
5 ulas bawang merah
3ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
4 cm halia
1 biji buah keras
1 inci lengkuas
1 sudu kecil jintan putih
3 batang serai
1 sudu besar ketumbar
2 sudu kecil jintan manis
Cara - cara:
Tuang bahan kisar ke dalam mangkuk.
Gaul gula, madu, minyak masak dan garam ke dalam bahan-bahan kisar.
Perap daging dengan bahan kisar selama 4 jam
Sediakan tempat pembakar (bakar dgn arang)
Cucuk dengan lidi satu persatu .
Bakar dan kipasbila api marak.
Renjis dengan minyak menggunakan serai hingga sate masak.
Hidangkan dengan kuah kacang, nasi impit, ketupat, bawang dan timun.
No comments:
Post a Comment