Bahan-bahan:
3 ekor Sotong besar/sederhana
15 biji cili kering
2 labu bawang besar (merah)
1 inci halia
1 inci belacan
2 ulas bawang putih
2 sudu kicap manis
gula
garam
minyak
air
Cara-cara:
Bersihkan sotong, cabut kepala, belah sotong, hiris (saiz ikut suka) dan cuci bersih. kelar-kelar sotong pada bhgn putih (sebelah dlm).
Didihkan air, celur sotong sebentar supaya ia bergulung dan cepat-cepat angkat, toskan.
Blend satu labu bwng besar, bawang putih, halia dan cili kering.Kisar halus.
Tumis bahan kisar bersama belacan hingga garing.
Tambahkan 1 labu bawang besar yg dimayang kasar.
Masukkan gula, garam dan kicap manis utk warna dan rasa.
Kacau sebati. Tambah sedikit air supaya sambal tidak terlalu kering.
Jika suka boleh tambahkan sos tiram or sedikit air asam jawa.
Masukan sotong, kacau sebentar angkat.
Jgn masak sotong terlalu lama, ia akan keras dan mengecut, nati jadi tak sedap.
Ok...siap utk dihidang....
Arrrghhhhh!!!!! Dah tghari tak breakfast2 lagi ni - bukak2 blog nampak mende ni pulak.... Arghhhhh!!!!
ReplyDeletenyah..
ReplyDeletetolong teleponkan emak,gua dah selamat sampai tokyo ..
noreh jones sakura
shah..
ReplyDeletesabo..sabo...jgn ko lapar jadik hulk pulok..suh chef you masak..
noreh jones ...gua tepon mak dah..
ReplyDelete