Tuesday, September 15, 2009

Bahulu gulung: Kuih tradisional??.....nahh...ori punya.

dont play-play..
sgt tradisional. Bahulu Gulung Original dari Batu Pahat.


gambar ni aku amik masa mak ku duk buat bahulu..
aku?..tolong....tolong tgk..ke ke ke...
bahulu mak aku ni sgt azab membuatnya..
kenapa azab??
no mixer/mesin apa2 mesin kuih..no oven...
menggunakan kederat tgn kaki empat kerat dan guna sabut kelapa utk membakarnya.
yang PALING azab ialah tang memukul telur dan gula..
jgn harap le nak pakai mesinn...
guna tangan u ols..
ala..aku lupa pulak amik gambar alatannya...cihcihcih..


aku takut betul masa kecik-kecik dulu time mak aku nak start projek bahulu dia..telur bukan sikit2 tauuu..tah berapa puluh sekali buat...nak pukul pakai tangan..gilir-gilir kitarang adik beradik..dah le semua pompuan (if ada yg lelaki cam ni pun tataw lah boleh harap ke tak kaedahnya..kihkihkih.) Turn nya kan...sorang 10 minit..ganti..10 minit..ganti..tadek ngelat-ngelat. Tapi seingat aku, kak long yg paling gigih sekali. Aku selalu carik jalan nak mengelat..ha-ha-ha. penat tau. nak-nak time bulan puasa. azabsss. mahu tekak kering ngadap kuih bahulu. hausss.
Nak ngelat lagi, buat-buat le muka mintak kesian..muka ala-ala kelemahan akibat berpuasa.
Lepas tu buat le terbariing-terbaring..sure mak aku kesiannnnnn....kehkehkeh.


Ha...marilah mula membakar bahulu..persiapannya dlm 2 minggu gak le kan ...nak keringkan sabut bagai. ha..bubuh dlm loyang adunan bahulu tu.

ratakan...jgn tebal sgt..kalau guna senduk tu, kira satu senduklah bubuh dlm loyang..

ha...rata sudah....sedia utk dibakar.

ha..tutup..

ha...sebelum tu kan, sebelum proses membakar, kenalah sediakan api utk bakar sabut. bila sabut dah terbakar bubuh kat bawah tungku dan atas penutup loyang..

proses membakar mengambil masa dalam 7- 8 minit (agaknya la...hiks)

2 peralatan penting...playar dan penyepit. playar utk angkat penutup loyang.
penyepit tu untuk sepit sabut.penutup tu berat tauuu.

tunggu..

kenalah jaga apinya..dan buka penutup sesekali utk memantau..

ha..bukak..dah ok masaknya..angkat...

masa panas-panas ni kena sapu jem cepat-cepat..eh mcm nak terliur pulak..
puasa kiah..ko puasa..

dan cepat-cepat gulung. kalau dah sejuk karang keras susah nak gulung.

dah gulung...

ni lah hasilnya..biarkan sejuk dan boleh lah dibungkus/ balut dgn kertas minyak..
makan panas-panas sedap...!!

dulu-dulu mak buat utk makan sendiri dan utk beri kepada saudara mara. Tapi sejak 10 tahun yang lalu, emak amik tempahan sikit-sikit. Kawan-kawan kakak aku dan adik yang tempah.
Tahun ni mak tak amik tempahan sebab bekalan gula terhad. Ada gak yang mintak mak buat.kalau ada rezeki adalah..


ha...ori kan?

17 comments:

  1. Ne original ne...hehehe

    wah dh blk raya yea..awainya cutiiii..jelesnyaaaa

    ReplyDelete
  2. wahidah,

    memang original..
    :)

    belum cuti lagi..ni gamabr amik sebelum ni..
    :).
    selamat hari raya, maaf zahir dan batin.

    catz

    ReplyDelete
  3. Ramadhan,

    ye..penyambung warisan..
    masalahnya catz tak reti pun buat..ahahhaa....
    tgh nak belajor le kununnya..
    sayang kalau hilang mcm tu je kuih2 lama ni...sesekali makan pun sedap.

    ReplyDelete
  4. Va va va. Boleh panggil TV 3 ni, shooting. Betul-betul ori. Sedapnya. Err, Bt Pahat,Pt Sulung, dekat mana tu?

    ReplyDelete
  5. eh, ko boleh tak jangan main² letak gambar kalau tak berapa nak kasik? hahaha... ps: aku makan kek buah sikit² nak simpan kan ko, kalau ko tak balik gak sampai kek abis jangan salahkan ibu mengandung :p

    ReplyDelete
  6. satu loyang je ke catz? biler nak sudah tuu...ihikss

    nota jari: waaah...mmg ori dan nampak sedap la plak bahulu gulung tu eks...hihihi

    ReplyDelete
  7. Dulu arwah Opah pun pandai buat kuih bahulu, tapi bahulu Perak lah yang bentuk bulat-bulat,bentuk udang dan ikan bagai tu..yang jadi mangsa utk pukul telur adalah cucu-cucu nya..huhuhuuu

    Rindu nya kat bahulu dia..herrmmm

    ReplyDelete
  8. geraugebang,
    hahhah,...
    kan..bleh panggil TIBI 3 dtg shooting..
    aku jadik watak utama aci tak?
    ke ke ke....hikssss...
    aku kat area2 pt maimon.
    tau ke?

    ReplyDelete
  9. kog,
    alahai..aku mmg tak sempat balik LL before raya..
    lepas raya baru le balik sana kejap..
    weh..aku bagi rempeyek dgn bahulu ko lepas raya lah ek.

    ReplyDelete
  10. kikin,
    kalau projek besar-besaran akan pakai 2 loyang..ehekss..
    mg sedap maa..johor mariiii..oriii.
    kehkehkeh

    ReplyDelete
  11. Linda,
    bahulu perak mg bentuknya mcm2 ek?
    bentuk ikan bagai?
    smlm ada org bagi..sedap gakk..
    :)

    ReplyDelete
  12. mak aihh..lazatnya..tu arr kuih fav aku ...leh arr rya umah ko klu nk mkn ek..umah ko kt mane nih

    ReplyDelete
  13. huhhh..tradisional & original sungguh mak u buat kuih ni yee...dulu2 masa kecik2 mak pernah buat. pedih mata tu kena asap....tapi masa tu x ada duit nak beli sun glass kan..hhihihi pedih mata tu..

    ReplyDelete
  14. woww..
    susah gak cara buatnyer ehh..

    simple pernah makan sekali.. da mmbr dok johor bawak baliik..

    Catzz.. post Shah Alam seketoii..!!

    ReplyDelete
  15. Dik,
    Nak tanya mak nak tak jadi jurudemo kuih bahulu gulung tu. klu nak, contact akak leh, 019-2590295. Urgent..tq

    ReplyDelete
  16. Dik,
    Mak nak tak jadi jurudemo masakan kuih bahulu gulung tu? klu minat call akak ek..Urgent 019-2590295

    ReplyDelete