sgt tradisional. Bahulu Gulung Original dari Batu Pahat.
gambar ni aku amik masa mak ku duk buat bahulu..
aku?..tolong....tolong tgk..ke ke ke...
bahulu mak aku ni sgt azab membuatnya..
kenapa azab??
no mixer/mesin apa2 mesin kuih..no oven...
menggunakan kederat tgn kaki empat kerat dan guna sabut kelapa utk membakarnya.
yang PALING azab ialah tang memukul telur dan gula..
jgn harap le nak pakai mesinn...
guna tangan u ols..
ala..aku lupa pulak amik gambar alatannya...cihcihcih..
Nak ngelat lagi, buat-buat le muka mintak kesian..muka ala-ala kelemahan akibat berpuasa.
Lepas tu buat le terbariing-terbaring..sure mak aku kesiannnnnn....kehkehkeh.
ha...sebelum tu kan, sebelum proses membakar, kenalah sediakan api utk bakar sabut. bila sabut dah terbakar bubuh kat bawah tungku dan atas penutup loyang..
penyepit tu untuk sepit sabut.penutup tu berat tauuu.
puasa kiah..ko puasa..
makan panas-panas sedap...!!
dulu-dulu mak buat utk makan sendiri dan utk beri kepada saudara mara. Tapi sejak 10 tahun yang lalu, emak amik tempahan sikit-sikit. Kawan-kawan kakak aku dan adik yang tempah.
Tahun ni mak tak amik tempahan sebab bekalan gula terhad. Ada gak yang mintak mak buat.kalau ada rezeki adalah..
ha...ori kan?
Ne original ne...hehehe
ReplyDeletewah dh blk raya yea..awainya cutiiii..jelesnyaaaa
wahh
ReplyDeletepenyambung warisan
wahidah,
ReplyDeletememang original..
:)
belum cuti lagi..ni gamabr amik sebelum ni..
:).
selamat hari raya, maaf zahir dan batin.
catz
Ramadhan,
ReplyDeleteye..penyambung warisan..
masalahnya catz tak reti pun buat..ahahhaa....
tgh nak belajor le kununnya..
sayang kalau hilang mcm tu je kuih2 lama ni...sesekali makan pun sedap.
Va va va. Boleh panggil TV 3 ni, shooting. Betul-betul ori. Sedapnya. Err, Bt Pahat,Pt Sulung, dekat mana tu?
ReplyDeleteeh, ko boleh tak jangan main² letak gambar kalau tak berapa nak kasik? hahaha... ps: aku makan kek buah sikit² nak simpan kan ko, kalau ko tak balik gak sampai kek abis jangan salahkan ibu mengandung :p
ReplyDeletesatu loyang je ke catz? biler nak sudah tuu...ihikss
ReplyDeletenota jari: waaah...mmg ori dan nampak sedap la plak bahulu gulung tu eks...hihihi
Dulu arwah Opah pun pandai buat kuih bahulu, tapi bahulu Perak lah yang bentuk bulat-bulat,bentuk udang dan ikan bagai tu..yang jadi mangsa utk pukul telur adalah cucu-cucu nya..huhuhuuu
ReplyDeleteRindu nya kat bahulu dia..herrmmm
geraugebang,
ReplyDeletehahhah,...
kan..bleh panggil TIBI 3 dtg shooting..
aku jadik watak utama aci tak?
ke ke ke....hikssss...
aku kat area2 pt maimon.
tau ke?
kog,
ReplyDeletealahai..aku mmg tak sempat balik LL before raya..
lepas raya baru le balik sana kejap..
weh..aku bagi rempeyek dgn bahulu ko lepas raya lah ek.
kikin,
ReplyDeletekalau projek besar-besaran akan pakai 2 loyang..ehekss..
mg sedap maa..johor mariiii..oriii.
kehkehkeh
Linda,
ReplyDeletebahulu perak mg bentuknya mcm2 ek?
bentuk ikan bagai?
smlm ada org bagi..sedap gakk..
:)
mak aihh..lazatnya..tu arr kuih fav aku ...leh arr rya umah ko klu nk mkn ek..umah ko kt mane nih
ReplyDeletehuhhh..tradisional & original sungguh mak u buat kuih ni yee...dulu2 masa kecik2 mak pernah buat. pedih mata tu kena asap....tapi masa tu x ada duit nak beli sun glass kan..hhihihi pedih mata tu..
ReplyDeletewoww..
ReplyDeletesusah gak cara buatnyer ehh..
simple pernah makan sekali.. da mmbr dok johor bawak baliik..
Catzz.. post Shah Alam seketoii..!!
Dik,
ReplyDeleteNak tanya mak nak tak jadi jurudemo kuih bahulu gulung tu. klu nak, contact akak leh, 019-2590295. Urgent..tq
Dik,
ReplyDeleteMak nak tak jadi jurudemo masakan kuih bahulu gulung tu? klu minat call akak ek..Urgent 019-2590295