Friday, November 6, 2009

Bangkok trip : Baiyoke

trip 3 minggu lepas ek...
Ke Bangkok..


stay at the tallest building in Thailand (at the moment), Baiyoke Sky Hotel. (Baiyoke Tower II). Located at Pratunam area. 88 tingkat above bangkok skyline...304 meter tinggi

Baiyoke Sky Hotel, 88 tingkat, the tallest Hotel in Southeast Asia.

me at observatory floor (at 77th floor)

view from 77th floor


stay at superior suite..got 2 LCD TV

berani ko nak usik-usik....kihkihih..kedai cenderamata kat ground floor

sayup ke atas..nak kenal bangunan ni senang je...dari jauh dah nampak iklan BMW kat bangunan ni..

Baiyoke Tower 1

Dalam hotel terdapat pelbagai aktiviti..makan-makan, lihat pemandangan kota bangkok, lepak kat rooftop bar, main golf, dll.

Berkesempatan pegi fruits buffet.. motif sgt le aku nak pi makan buah sampai kembong..
mlm tu aku dah mkn cam nak rak...asyik beriayani, tomyam etc.. so jom makan buah..
Thailand memang terkenal dgn buah-buahan nya... 'land of fruits' katanya...

Ala-ala pegi dusun 'all u can eat'
dari durian, rambutan, segala jenis limau, mangga dan pelbagai lagi...
dari fresh fruit, jus, sampailah buah yg dijadikan desserts dibubuh jelly, sorbet, buahan kering, buah dlm syrup dll. meriahhhhhhhhh sgt...

nak makan senang je..tak yah kopek bagai..semua dah tersedia...if nak suruh je waiter tuh buatkan..tinggai ngap...makan le sampai pengsan...

duriannn..duriannn

durian with sticky rice

Bercakap mengenai durian, ada peristiwa kelako...
ada sepasang mat saleh...masuk ke restoran..masuk-masuk je belek buah itu ini..kejap pegang jambu..kejap pegang mangga, kelapa..mcm berminat beno nak makan..maybe tgh decide nak join fruit buffet tu ke tidak... tetiba dia nampak durian...dia tanya dgn waiter...
oramputeh: buah apa tu
waiter: too rian
oramputeh: is it nice?
waiter: (senyum lebar..) yes..very nice..sweet, smell nice..
oramputeh: OOOh??
waiter: (amik seulas durian dan unjuk ..oramputeh pun cium)
oramputeh: (dgn muka azab..)yucks!.. (dan kedua-dua nya terus lari mcm kena kejar dgn hantu keluar dari restoran..)
ihiks...gelihati aku...kehkehkeh..
aiyo...sedap oke durian tuh...aku mkn 2 biji....

eskrem mangga dan jagung

pelbagai buah, puding..

buahan kering,limai jambu, dan pisang . siap ada choc fondue..

ahhh..gambar berikut niiii...now aku dha terliur semula....

uihhh..terliur

merah...hijau..



nyummm

fresh fruit grade A dari ladang terpilih

nak main golf?..jom ke 18th floor

Nice stay..tempat ni dekat je dgn pasar minggu, kedai makan halal, shopping kompleks, kedai-kedai merata keliling...

bersambung...

17 comments:

kucingorengemok said...

ko makan durian 2 ulas ke 2 bijik?! tapi masyarakat kita mmg terer tau... andrew zimmern yang makan semua dari cacing ke daging busuk ke kencing lembu tu pun tak tahan ngan durian!

hajah zainab bt abdullah said...

seronoknya catz...

geraugebang said...

syioknyeer puding-puding tu. Catz makan semua kee? Besssstnyeeer. Akak makan durian kat kampung aje laa.

aznimatisa said...

Hai Catz comel~~

Akak pun suka tengok gamba dalam blog u,,dats why i jadi follower u. really happening your blog.gogo chaiyok catz!

Uncle said...

Dear Catz.
I like the fruit buffet concept. Tell me, kalau Uncle ambik buffet dan makan 4-5 biji durian, do they allow? Ni kepala tengah pikir apa boleh buat dengan concept2 yang macam tuh!

rezeki said...

salam catz,

mmg geram tgk buah-buahan tu
tapi lagi geram tgk ais cream tu ngeh,ngeh,ngeh

mmg teringin nk gi bangkok, tapi masa nk pegi, mrk asyik buat demontrasi je , tu yang tak pegi

DrSam said...

mat salleh ni kadang mengada betul. Buat-buat cuak dengan durian tapi cheese dia yang dibuat dari susu masam dan berbau tengit tu lalu pulak dibalunnya.

Hotel tu kalau tambah aktiviti bungee jumping bagus juga tu kan.

anne said...

sawaddeeka :)

catz...saya rindu entry masak memasak catz.

CATZ said...

kog,
hahahhaa..kan..aku tgk dia mkn durian terus luah balik..kehkehkeh..
bizzare food le katanya ye..
hahaha...tah aku pun heran, dia tu segala benda yg kita tgk jijik dia makan..tapi dgn durian kalah..
kehkehkeh..
so kita ni kiranya mmg lagi terer lah dr dia..ihiks..

CATZ said...

hajah zainab@mama,

seronok gaklah..tapi asyik hujannn saja..x de ke mana sgt le..

CATZ said...

kak gerau,
takdelah mkn semua..
mkn sket2 perut dah kembung dan kenyang gila..
hehhehehe

CATZ said...

aznimatisa,

thankslah sebab jadi follower..kita dah add link awak...
org jhr ye?
blog awak oso best..
suka tgk gambar style lama2 gitu...
:)

CATZ said...

uncle,
konsepnya makan selagi boleh..
all u can eat..
eheks..
mmg best konsep ni..kat thailand katanya hotel ni je yg ada konsep buffet buah ni..
saja mentel nak join..lagpun harga afordable utk guest lah..
sebenarnya kan uncle..makan sket je dah kenyang gila..takdenya larat nak mkn durian tuh sampai 4 biji..
buah-buah lain berlambak lagi nak mkn..hhehehehhe...catz rasa mcm mkn 50bath je kot..amik itu ini , amik pulur durian, mkn ekrem sket dah kenyang yg amat.

yup uncle..bagus gak konsep mcm ni..sesekali buat lah kat hotel uncle...'fruits fiesta'..hehhee...

CATZ said...

rezeki,

mmg nampak sedap..tapi mkn sket je dah kenyang buntang..
nak ke BKK.pegi je...demonstrasi tu biasanya area parlimen sana...takdelah merata ada demo..
pelancong depa tak kacau..
kwn saya pi masa tgh havoc yg amat..
di ckp.."ala..aku pi kat town..mcm kat klcc lah..demo tuh mcm ala2 kat putrajaya..so takde effect apa..'
ihiks....

CATZ said...

DrSam,
memang betul.
mengada2 je derang ni,,
cheese derang saya tak berapa lalu..kan..mcm bau tengit lah..rasa pun pelik je kan..
bukan ke durian itu sedap, wangi, manis...
ihiks....

CATZ said...

hi anne,
catz bukan tak masak, tapi malas nak buat enry..
now agak busy plus entry jln2 oso banyak tertangguh..ehekss....
nanti if rajin catz buat ye..
tgh pikir nak masak apa...

kikin_78 said...

waaaaaaaaah meriahnyer buah2an...rambang mata jadiknyer...ahaks