Monday, November 2, 2009

Experiment : stress oke!

a stressfull week ..
eksperimen...
eksperimen..

budak 1: ko takut tak?
budak 2: entah..takut gak..try je lah..
budak 3: boleh kot....tapi takut gak kalau meletop..if meletop, hangus lab ni..sapa nak jawab
budak 2: habih????
budak 1: cuba jom...kalau tak mana tau jadik ke tak..kalau tak camana nak dpt result..we need the results as soon as posibble...ko lupa??
budak 3: a'ah ek...kalau tak camno nak ada result je...melopong je lah karang...cepatlah.

ok..budak 3 memasukkan spesimen ke dlm kotak..berhati-hatiiiiii.....takut woo...spesimen tu dtg dari jauhhhhh...nan-ado serupa kat sini oke. Research ni amat penting ok!

budak 2 berlari ke satu sudut.
budak 1 berjalan laju ke PC yg terletak 3 meter dari kwsn eksperimen.
budak 3 menutup kotak dan lariiiiii laju ke sudut lain.
ketiga-tiga budak memekup telinga masing-masing. Muka adalah sgt takut....stress..
kot apa2 jadik, mampos nak jawab karang dgn fakulti..eksperimen apa ko buat sampai melibatkan kebakaran dan bomba..huh..ngeri.

beberapa saat..tet..tet...tet..tet....budak 3 ekor masih terperosok kengerian di sudut masing-masing...memang stress ok.gila punya eksperimen.


.
.
.
.
.
.
.


spesimen





budak 1: ko ada dengar bunyik..?
budak 2: adaaaa...tek..krek..tik..tik..tik...
budak 3: baauuuuu...ada bauuu..kuattttt...!!korang bau tak??
budak 1 dan 2: ADA..!!! KUAT GILA....!!!

,
,
,
,
,
,
,
,
.
.
.
.
.
.
.
ketiga-tiga budak muka saspen gila...muka stress..kejap mcm nak ketawa..kejap kejang ketakutan..
30 saat kemudian...bau makin kuat...
.
.
.
.
.
..
.

.
.
..
.
.
2 minit kemudian:
budak 2: bukak kotak plis...bukakkkkk!!





kotak

serams ok nak bukak...yang bukak budak no 3..(asyik budak no 3 je buat keje kan? sebab yg 2 ekor lagi masih pekup telinga ketakutan. memang tak boleh harap budak 2 ekor ni)
.
.
.
.
.
.
.
.
.

hasil hentaman molekul-molekul haba selama 2 minit..ni dia..

hahhhhh....hasil..spesimen dah jadi lain??
.

spesimen dah jadi lain..kan..so????

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
kesimpulan: utk hasil optimum, masa dedahan haba adalah 1 minit je. 2 minit a bit hangus rasa spesimen itu walau rupa paras adalah sama.

makan keropok dgn sos cili thai ko...sodap..hujan-hujan ni...lapar kat opis ni...tadek food..
yg ada kopok dari terengganu yg aku bwk konon2 nak bagi kawan aku dan MICROWAVE oven.
jakun ok..tak pernah me-microwavekan keropok. pes taim. ha..sedap ghupanya..tak berminyak.dan SANGAT RANGUP...letak kat meja 4 -5 jam pun tak lemau langsung.dan yang paling penting...TIADA LETUPAN BERLAKU!! ha..sihat ko kiah...cepat pun cepat..tak payah beli minyak...tak payah basuh kuali..bil letrik pulak opis yg bayar.




kesimpulan 2: hasil penyelidikan ini memberi harapan kepada ramai org yg diet dan takut nak mkn keropok kerana katanya kandungan minyak adalah tinggi kerana ia digoreng. Kalau makan potato chips ke..benda2 tuh ada garam segala..ada bahan pengawet bagai.
ini adalah snek sihat.
lepas ni tak menang tangan lah makcik-makcik pengusaha keropok di terengganu di Losong dan Besut sana.Tiba-tiba jeniper lopesz pun order keropok ni sebab kat negara oramputeh sana, potato chips je yg ado. Jeniper lopesz pun teringin nak makan snek ok.




48 comments:

Inah said...

jap aku cobaaaa :)

nizz said...

sis
lol....sakit tumit mak nok gelakan cerita sereemm ko,leh wat filem kot..

deeja said...

hihihii..janji bole masak kira okey gak...perut pun kenyang , tak gituu

geraugebang said...

ee eeh. boleh ya. Tak penah den cubo. Esok den toray la. betul ha tak meletup. Karang meletup, den cari catz dengan rambut berasap lagi.

blogresipi said...

wah..ini sudaa bagus... goreng pakai micriwave... nanti ku coba!!! alamak.. kopok takde... uuwaaaaaa!!!

kucingorengemok said...

huyooo, syabas! tepuk tepuk tepuk! keropok aku selamat dibagi pada akak tea lady suruh gorengkan kat opis (aku beli minyak, bukan opis bayor)

apa cite projek begel oblong? aku pi makan sate urat ketin! hihihi :)

hajah zainab bt abdullah said...

suspens cete catz...mama nak try esok!

Anak Jawa said...

kenyang ker mkn kopok 2-3 helai jer?

suspen betul baca entry ni tau... mcm tgk drama keliwon!!!! kah kah kah

CAHAYA said...

konsep keropok keping memang pun jemur je. haba yang tinggi. xde plak pakai minyak.

tapi x penah plak try sendiri. huhu.

Uncle said...

Bijak...sangat bijak....nanti uncle pulak nak try.

@xiM said...

memang nak kena try ni..tak taw pulak boleh ekk..

atty's said...

ko ni catz ..buek den tingin makan kopok yo lah ..

makdaracute said...

hehehhehehe...lawak ler...tapi eksperimen yg menarik utk dicuba nie...

N.M.Ibrahim said...

wah..kena cuba ni..teringin no nak makan keropok tapi malas nak goreng..lepas ni senanglah kerja..

makcik rokiah said...

hahaha great idea.. besok pasar malam nak borong kepok.. =)

ramadhan said...

mcm kurang logik disitu

non รจ italiano said...

CATZ, u make my day with your bebelan...mwhaahaha

ai sereem2 membacanya you!

bora said...

Dari dulu mmg nak try tapi tak berani... hahahah.. Seb baik ada yg rajin buat experiment..

Keropok tu tak kembang ke..? Kan biasanya kalau kita goreng dgn minyak keropok jadi kembang kan..?

Nanti nak terailah buat snek kat pantry office.. Hahahaha

TQ!

neezareef said...

aritu jln2 kt ca4 ade gak org wat demo goreng kopok x yah myk gini..brand ape ek..arezo ke...kagum gak tp x bli arr..heheeh..

Mama Miraki said...

catz...aku pernah try wat cam ni...tapi alahai letih ler nak meghabiskan sepeket tu...sekali masuk beberapa keping aje kan....hihihihihi tapi syabas ler percubaan yang berjaya....

adie-ishmael said...

teringat dulu2 masa studi, kawan dari pantai timur bagitau, kalau kita letak keropok keping tu dalam pasir yang panas di tepi pantai, ia bole masak (mengembang sepertimana yg ko buat tu la) & bole dimakan.

kikin_78 said...

satu penyelidikan dan penemuan yg cukup memberangsangkan...mau coba gak kat opis...sok bawak kepok masak guna oven...ihiks, TQ

CATZ said...

Inah,

hiii..dah jadik kannn..kembang keropok ikan ko kannn...bagos.bagos..
lepas ni kita study benda lain pulak utk dimsk secara sihat dlm MW.

CATZ said...

nizz,
aku nak pilem..
sapa pelakon yg akan pegang watak 3 ekor th ek??
watak aku sapa??
hahaha..cerita seram kewwww??
bukan saspen thriller?
kehkehkeh...

CATZ said...

deeja,
yup.janji bleh masak..
sedap pun sedap..n oil..no kuali.
jimat duit..jimat tenaga..

CATZ said...

geraugebang,
tadeknya melotopsss....
try sikit2 dulu..sesuaikan masa..lain microwave, lain la masanya..tak sama..try utk optimum yield..
hehhehee....

CATZ said...

blogresepi,
cari resepi buat keropok keping dulu..
hehehhehe...
nak kita kirim kepok ke???

CATZ said...

kog,
ko kepok pun suh akak cleaner gorenggg??...weh..aku na berkenalan dgn ahak cleaner ko la...
ada byk kepok lagik ni....

begel oblong sodapssss..
sate urat keting tak pernah cuba lagi..

mlm adi ak pi repeat begel oblong lagik..sodap gila...siap mintak extra sayur+bawang..hehhee

CATZ said...

mama,
dah try belum??
jadik tak?
try dgn pelbagai empo..
cth 1 minit..1 minit 30 saaat,
2 minit..
sesuaikan dgn saiz kepok dan mikrowev.

CATZ said...

AJ,

yg ko nampak 2-3 helai..
yg ko tak nampak..satu balang..hehheheheheh

keliwon?
bleh ek suh rashid sibir buat drama aku nih..
sat mak tulis skripnyaaa...

CATZ said...

CAHAYA,
try lah..
bagus utk kita yg nak jaga badan ni..
tadek oil..
masa pun cepat..

CATZ said...

uncle,

dah cuba belum?
suruh je penyamun-penyamun uncle buat...heheee

CATZ said...

axim,
try le..
senang je..jimat masa..

CATZ said...

atty,
apa lagik.
beli mikrowev dan kepok lah..heehehe..

CATZ said...

mak dara,
harus cuba tawwww...
senang sgt..
:)
kalau kat opis ada mikrowev, tinggai beli kepok jek.

CATZ said...

makcik rokiah,
dah beli kepok ke belum??
dah try?
apa resultnya???

CATZ said...

N.M Ibrahim,
kan...kdg nak goreng tuh mlas ek..nak basuhkuali, tuang minyak, tunggu panas...asuk kepok.kena plak guna tenaga utk tunggu..etc..
cara ni sng je..satu minit dah leh makan..

CATZ said...

ramadan..
why tak logik??
try lah..
senang sgt nak masak now ni.

CATZ said...

non etaliano,

welcome to my blog..
haii..happy reading yea..

ahaha...serams kewww.ihiks..

CATZ said...

bora,

try lah...
catz pun dah lama ada microwave..kat rumah dan opis..but never try before..
now rasa senang sgt..heehe..takdenya melotop..
hehehhe

CATZ said...

bora,
ops...tuh kopok tu kembang sepenuhnya dan sgttt rangupp!
rasa asli ikan pulak tuh..
kopok tuh kecik2 je kepingannya..
mg kemban sepenuhnya..
kalau goreng pun kembang tahap ni jua..
lebih rangup dr goreng,.,

CATZ said...

neezaref,

yg tu mahal kot..
ko guna je apa2 jenis microwave oven,
yg hok 2 ratus lebih tuh..ok dah..
tak perlu yg mahal pun...
sn je keje memasak now ni...

CATZ said...

Mama miraki,
saya rasa prosesnya lebih cepat dr goreng guna kuali.
tak lama kot..tapi tgk jenis gak dan saiz.masa yg optimum utk dlm hasil terbaik tak sama..

CATZ said...

adie ismail,

wah..buh dlm pasirje??
boleh kembang kewww?
aww..menarik tuuu

CATZ said...

kikin,
pasni kalau lapar..sonang je kannn..eheksss...1 minit dah dpt mkn..
awak sos cili sekali ye!

al-qamar said...

kelakar gile siot eksperimen korang. tp saya da try pun kat umah. memeng best sebab takde minyak, heheheh...

honeylanz said...

hi salam kenal. balik rmh kang jugak nk ber eksperimen! huhuhu..senang sungguh nih ;)

kikin_78 said...

catz...dah try dan menjadik...yeehaaaaaa