Sunday, November 1, 2009

Masak-masak, kunyah-kunyah : kacang kuda

kacang kuda berkari sambal

Tiba-tiba aku suka makan benda ni..
pernah beli kat pasar malam, tapi sgt pedas dan berminyak. Menggelupur lidah aku.
so memalam, cik kiah selongkar dapur.
ada satu tin kacang kuda.
selongkar lagi sekali dlm fridge, ada daun kari dan cili kisar.
(kot selongkar jumpa emas ke..takde pulak..serai kering,daun limau kering, ikan kering ada le..)
ok..
mari masak kudapan utk di makan sambil menonton 'are you smarter than a 5th grader' yang buatkan aku rasa aku adalah sgt bengap rupanya..hahhaa...tak caya..ha pi tgk rancangan tu...

bahan-bahan:

kacang kuda rebus
daun kari - 1/2 genggam (kalau nak letak satu pokok oso can, tapi nama menu dah jadik lain iaitu daun kari berkacang kuda)
bawang besar satu labu
cili kisar/boh - 2 sudu
serbuk kari - 1.5 sudu
garam sket
minyak sket


kacang kuda (yg dlm tin atau rebus sendirik).
kalau nak rebus sendiri, rendam dulu kacang kuda itu satu mlm, then baru rebus esoknya..buh garam sket (eh lamanya baru dpt makan..kihkihkih)
ok...

Hiris halus bawang besar. (aku suka bawang banyak)
Tumis bawang besar hingga layu, masukkan separuh daun kari..
time ni kan bau daun kari ni..puhhhh
then masukkan cili kering..tumis2 bagi garing sket,masukan pulaserbuk kari.
kacau sebati, buh garam sket.
Masukkan baki daun kari, kacau dan masukkan kacang kuda.
gaul sebati ye tuan-tuan dan puan-puan.
angkat..hidang.


15 comments:

rezeki said...

salam catz

terliur lah pulok, ni kalau makan dengan nasi buat ulam pun menaikan selera.

hajah zainab bt abdullah said...

dah start masak!! ni yg mama suker..heh3.

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

yeaa..catz dah balik..
kacang kuda dlm tin .. catz pernah buat entry nih dulu..sampai today x pernah perasan pon jual kat mana..

Uncle said...

Dear Catz.
Menu yang sungguh menyelerakan...boleh buat snack sambil minum2....kalau tambah paprika sikit kasi pedas, lagi banyak order air! Heh3...

Uncle said...

Dear Catz.
Menu yang sungguh menyelerakan...boleh buat snack sambil minum2....kalau tambah paprika sikit kasi pedas, lagi banyak order air! Heh3...

Wahidah said...

mkn kacang kuda sambil tgk tv mesti besh..huhuhuh

geraugebang said...

Catz dah balik umah. Hari-hari jenguk catz tak de. Balik masak kacang kuda plak. Eh, akak rasa nak buat la. Akak pun suka benda ala ni. Selalunya beli jeer. Tq sebab n3 ni memberiku idea.

CATZ said...

salam,
hi rezeki..
welcome to my blog..
i dah add ur link to mine..

ye..mkn dgn nasi pun sedap rasanya..tapi kena pedas2 sket lah kot...buh cili api yg dipecah2kan masa tumis tuh..awww..pedasss gitu.

CATZ said...

hajah zainab/mama,
kita pun suker..
jom lompat-lompat..heheheheh

CATZ said...

simple..
eh raanya baru 1st time catz buat entry pasal kacang kuda ni kot...
kat supermarket ada...
sennag...tinggai makan..

CATZ said...

uncle,
mmg sedap mkn ni..snack sihat di rumah..
:)
if kawan2 dtg, bleh lah kunyah2..masaknya pun simple je..
berkhasiat..
hehehhh,
catz tak tahan pedas sgt..pedas sket2 ok...takut kuar air mata..

CATZ said...

wahidah,
hiiii..
apa khabar?
mmg best..tak sedor tetiba abih semangkuk..

CATZ said...

hi geraugebang,

ihiks..balik2 masak ni kan..
ni snack sihat ...kalau ada anak2 tak yah dah mkn junk food tah hapa2 tu..
kita buat sendiri bleh adjust kepedasan yg kita suka..
:)

~Sasha Farina~ said...

satu lagi menu masuk dalam buku.. nak try lah :D

atty's said...

snack yg sgt berkhasiat ..sungguh ..