Tuesday, November 20, 2007

Spageti bersos daging


Bahan-bahan:

Spageti
daging - 400 gm (cincang kecil-kecil)
stok daging/ayam /air rebusan daging
sos pasta
daun parsli
bawang besar (kuning) -1 biji
bawang putih - 3 ulas
sos cili - 1 cawan
garam

Cara-cara:

Bawang besar dihiris dadu manakala bwg putih dihiris halus.
Tumis bawang besar dan bwng putih hingga naik bau..
Masukkkan daging , goren sebentar. Masukkan stok daging (air rebusan) dan biar hingga daging agak masak.
Bila kuah dah berkurangan, masukkan sos pasta. Kacau sebati, masak selama 10 minit, masukkan sos cili dan sedikit garam.Hiris daun parsli dan gal rata dgn kuah.

* Didihkan air.Spageti di rebus selama 10 minit.Angkat, basuh dan toskan. Ambil satu sudu minyak , gaul rata.
Hidang dgn sos.

No comments: