Hidangan sihat..haa..ikan bakar...cara penyediaan yang amat mudah, sihat dan lazat. Makan dengan nasi panas-panas..meletops giteww.. Cicahnya..kuah/sambal asam..atau cicah cencaluk pun sedap juga..
Cara menyediakan:
Bahan-bahan:
Ikan cencaru
Bahan -bahan pencicah:
Asam jawa- segenggam
cili api- 9 biji
air- 1 cawan
bawang besar- 1 biji
tomato- 1 biji
garam dan gula- secukup rasa
belacan- 1 inci (dibakar)
limau kasturi- 5 biji
bawnag putih - 2 ulas
cencaluk
Cara-cara:
Ikan cencaru - siang, basuh bersih, tos, lumur dgn jus limau kasturi.Bakar..boleh dibakar atas arang, atas dapur gas, dalam oven atau microwave...terpulang...janji ikan tu terbakar.. opss!!....ikan tu masak..
Cara membuat pencicah:
Ambil segenggan asam jawa, campur dgn air, perah pekat-pekat, buang bijinya.
Tumbuk bawang putih dengan belacan dan 3 biji cili api. Campurkan ke dlm air asam jawa tadi.
Masukkan bawang yang dihiris dadu,tomato hiris, cili api yang dikelar-kelar dan jus limau kasturi. Tambah garam dan gula secukup rasa.
Monday, December 24, 2007
Ikan cencaru bakar
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment