Monday, December 24, 2007

Ikan cencaru bakar


Hidangan sihat..haa..ikan bakar...cara penyediaan yang amat mudah, sihat dan lazat. Makan dengan nasi panas-panas..meletops giteww.. Cicahnya..kuah/sambal asam..atau cicah cencaluk pun sedap juga..

Cara menyediakan:

Bahan-bahan:

Ikan cencaru


Bahan -bahan pencicah:

Asam jawa- segenggam
cili api- 9 biji
air- 1 cawan
bawang besar- 1 biji
tomato- 1 biji
garam dan gula- secukup rasa
belacan- 1 inci (dibakar)
limau kasturi- 5 biji
bawnag putih - 2 ulas

cencaluk

Cara-cara:

Ikan cencaru - siang, basuh bersih, tos, lumur dgn jus limau kasturi.Bakar..boleh dibakar atas arang, atas dapur gas, dalam oven atau microwave...terpulang...janji ikan tu terbakar.. opss!!....ikan tu masak..

Cara membuat pencicah:

Ambil segenggan asam jawa, campur dgn air, perah pekat-pekat, buang bijinya.
Tumbuk bawang putih dengan belacan dan 3 biji cili api. Campurkan ke dlm air asam jawa tadi.
Masukkan bawang yang dihiris dadu,tomato hiris, cili api yang dikelar-kelar dan jus limau kasturi. Tambah garam dan gula secukup rasa.

No comments: