Tuesday, December 11, 2007

Langkawi trip part III (Island hopping)

dari lensa kameraku.. Pemandangan di jeti

dari lensa kameraku.. PULAU BERAS BASAH...cantik!



Yey!..as planned..we went for Island hopping on second day..
I already called En faizal yesterday to book 1 boat.. he said, i have to go to airport (his office) to pay the trip (RM250.00 for 1 boat)..8.45a.m he said.
So we i wake up early, prepare breakfast , i made cekodok pisang and mee goreng. Some of us having breakfast at hotel je..but me..malas...and they said..tak sedap. lagipun for island hopping we need to bring food for lunch coz the activity will end in the late afternoon.
So i i drove to airport..and race with my BIL (he drove another car)...lumba lah..coz dah tau jalan sikit2 kan..hahahha.... so we park at the airport and waited en faizal..as we arrive early, we ols merayap le kat situ..airport langkawi ni kecik je...so we ols lepak le kat starbuck....
then almost 9 baru en faizal nampak muka...hoh..!..so we paid rm250.00 and he gave me the receipt and he said : u call this number ..012-47XXXXX ..nama dia Lee..dia tunggu you kat jeti..jeti di awana tau!..so we drove to Awana..pi jeti tempat tunggu Island hopping and i call Lee...and guess wut?...he said "I takde kat jeti..u jumpa dgn Rosli kat jeti tu..yg kaki tempang2 tu..ayohhh..derang ni main pas-pas plak...kureng asam kan....Kami smapai je org dah ramai kat jeti...
so after waiting for almost 1 hour baru we ols dapat naik boat...grrr..
beratur yerr..naik sorang-sorang..!
and here i come..Pulau Beras Basah, Pulau Singa Besar (eagle feeding) and Pulau Dayang Bunting...yey!
Cheese!!!

Seronok gila naik bot...walau pun takut. Mula-mula bot tu slow and steady , tapi lama-lama laju giller..kami terlambung-lambung atas air..lajuuuu sangat..mak dah takut..kakak aku dah jerit2..hehhe..aku sengih-sengih je when she said "ko saja nak kenakan aku...kata bot besar..ni bot kecik pastu laju cam ni?!"..hahahah...and sesekali riuh bila kami sama-sama jerit..Aaaaa!!!!!!!!.....Huuuu!!!!!!!!!! bila sesekali tiba-tiba bot terhentak keras atas air..rasa nak tercampak keluar..but over all it was so FUN!!
Mua-mula pi Pulau Beras basah...aktivitinya..kami mand erendamkan diri dlm air, main bola tampar aka main tangkap-tangkap bola..baling-baling bola... bergambar dlm air...and byk rupanya monyet kat sini....so monyet2 tu pose maut gak bila kami hala kamera kat dia..haha Tengok eagle feeding

Then kami pi Pulau Singa Besar untuk tengok eagle feeding..actually kami just berentikan bot..tgk helang tu sambar makanan y dicampak oleh pemandu-pemandu bot..wow..banyaknya helang..best tgk helang-helang tu menyambar makanan...dalam 10 mint kami leka..amik gambar tapi tak berapa nampak le helang dlm photo-photo kami coz helang tu menyambar laju dan terbang tinggi semula... Pulau Dayang Bunting..

Then kami ke Pulau Dayang Bunting..wow..cantik!

Then kami buka bekalan makanan..we brought mee goreng, cekodok pisang, telur rebus and fruits.tapi awas.jgn bawa plastik..monyet-monyet aka menyerang dan rampas makanan anda. Kami dah maklum benda ni coz i did some research (kehehhe..konon2)..so we packed aou food dlm tupperware..no bunyik2 plastik cz the monkey ni tersgt le peka dgn bunyi plastik..during the lunch, kam terpaksa la sambil halau-halau monyet yg duk ngendeng makanan kami...hihihi..
After lunch..kami ke Tasik Dayang Bunting..huh..letih..kena panjat dan turun tangga ikut track tu le..hah..oksigen.oksigenn!! Tasik Dayang Bunting...nampak tak..i yg pakai bikini hijau tu..haa..pitam..haha

Kat sini kami tak mandi pun..just relaks-relaks..sedut oksigen fresh..beli air..minum-minum untuk bekalan nak naik panjat tangga balik..hehhe...and kami amik-amik gambar... ada aktiviti air yg boleh dijalankan..tapi tak larat le..masa pun tak cukup....
So dlm perjlnn balik..wah..lagi laju drebar bot tu bawak...mak dah jerit2..heheehe..takut!!..takut!!..tapi sngguhle kurang asam..lagi lah laju dia bawak bot tuh...and kami semua duk jerit-jerit mcm nak rak...wahh....FUN!!....tapi penat giller..huwaaa..terlepek daaa..

2 comments:

anaconda said...

wah... byknya update... best best... lain kali update byk2 mcm ni lg k! keep up the good work bebeh...

Catz said...

thanks le anaconda...heheh...banyak lagi aku nak update..tungguuu...