Tuesday, December 16, 2008

Siput..sroottt....sroott...

aku kan sebenarnya tgh dilanda penyakit malasilitus....sejenis penyakit kritikal bg org yg ada blog..iaitu mcm masa gila nak updet...banyak je benda aku nak cerita sebenornya..lah kan..
cerita raya haji pun aku tak letak...malas lah ..plus aku penat..plus busy sikit..plus takde mood..
and cerita my weekend gateaway to lion city pun aku malas nak letak..ala..jalan-jalan, makan-makan...soping sket..cuci-cuci mata gitu.now kan nak krismas..tgh christmas sale dan singapore itu sgtttt meriah...aku pun nyebok2 gaklah amik gambar..
hheehe..

Tapi yg ni aku excited nak cerita..
malam tadi..aku masak siput..siput sedut. org lain panggil apa tak tau lah....aku dan family aku panggil siput sedut je...kan..dah masa mkn kena sedut kan...
and...hari mlm tadi dlm sejarah jugaklah..sebab??... akuberjaya menyiang siput ini oke...
sebelum ni....ko bagilah aku RM sejuta pun tak hingin aku nak pegang siput niii.....tak hengen oke...
(errr.kalau RM58 juta mungkin aku pertimbangkan kot..)..ekekkeke.
aku tak pernah masak siput??..PERNAHHHHH...pernah banyak kali taww..
tapi...siput itu telah mak aku cuci dan buang muncung/hujung siput tu siap2..aku tinggal bubuh dlm periuk je..
aku sgt tidak boleh melihat siput yg bergerak..ala-ala siput lambatnya..eh...memang lah siput.ekekkekeke..aku kalau nampak siputni berjalan..aku takut....dan geli nak pegangg!..
aku bukan ngada-ngada tau...tapi..aku ni penakut sikit (eleh..bukan siput tuh nak gigit aku ye tak??..kan..??)tapi..idup ke..mati ke siput tu..aku takleh pegang..kecuali..yg dah siap masak tinggai sedut tuh..ehmm..sgt yummy membayangkannya..kan..

dulu2 kalau balik kg..sure cari siput suh mak masak/siang....so kami adi beradik lumba2 makan..
now...aku rasa..aku kenalaaaa beranikan diri pegang siputtttttt...

Tapi mlm tadi aku berjaya..membasuh. memotong hujung siput dan memasaknya....wow..100% aku buat..kagum saya terhadap diri saya sendiri...(tp tensi gaklah..nak pegnag siput tuh sebijik2 utk potong muncung dia tuh..azabb...aku pun jd muncung gakkk..) ...mula2 aku potong..boleh terpelanting siput tu tah ke mana...lantak le..adalah beberapa kali terpelanting...keras...dan mungkin pisau aku tak sesuai ke apa lah kan....dan rupanya takleh lah guna cutting board plastik tuh..terpelanting siput2 aku...so aku amik surat khabar..alas tebal2 atas cutting board tuh..baru best nak potong..

SIPUT GORENG BERCILI

so..selalukan org masak lemak..aku pun suka buat lemak kuning cili api..pedas2 sikit...baru sedap..bubuh batang keladi..lagiii sodap oke.....gajah lalu pun aku wat derk je...
Malam tadi aku masak siput goreng bercili...
resepi senang ..aku reka-reka sendirik lah...


sos/sambal nya sgt sedap...nyammm!!

Bahan-bahan:

siput
bawnag putih - 3 ulas
bawang merah - 4 ulas
halia- 2 inci
belacan 1.5 inci
cili kering (kisar) - 4 sudu besar
sos tiram - 3 sudu besar
daun sup (hiris halus)
minyak
garam
gula

Cara-cara:

Bersihkan siput, cuci, potong hujung siput...
tumbuk bawang putih, bawnag besar dan halia.
bubuh sedikit minyak dlm kuali...
masukan belacan..goreng kejap.dan masukkan bahan tumbuk, kacau..hingga naik bau.
Masukkan cili kering...tumis hingga agak garing.
Masukkan sos tiram, kacau-kacau.
Masukkan sedikit air..biar mendidih
Masukkan garam, gula sikit jika rasa belum balance.
Masukkan siput..kacau..masukan daun sup..
tutup..biar mendidih...buka penutup..terbalik2 kan...kacau..
tada....siap utk dihidang..

mari makan..sroottt...sroottt!

berbaloi laaa aku penat2 masak..3 pinggan nasi aku makan...fuhh..

mari memasak!

17 comments:

atty's said...

huhuuhh,,nyammie tu

Zuridah said...

uh..kegemaran anak saya tu....boleh aunty catz masak kan untuk kitaorg...hehehe

Zuridah said...
This comment has been removed by the author.
kamalrul said...

salam catz?mane email?:-)i dah send comment kat last posting.I nak kongsi jjcm kat muar,sarapan pagi kat depan bus stand muar.kalau u biasa pegi laaa.

N.M.Ibrahim said...

wah siput sedut ni memang kalau gajah lalu pun tak sedar..kena try resepi ni..

kikin_78 said...

sgt terliur laaaa cik catz oooiiiii

bikin hatiku meronta2 mau mkn sipot sodot....hehehe

congrats berjaya menyiang sipot sodot itewww...

cik pink said...

makan siput sedut memerlukan byk kesabaran..
nk kene sedut lagi, nak kene amik isi die lg, then baru makan. Beznye.

anak buah lak (umo 5thn) kalo makan siput sedut, dia akan sedut, lps tu dia akan jerit, ma, dlm siput ni ade ulat. hahaha.very notty.

neezareef said...

lazatnyeeeeeee

CAHAYA said...

lama x makan siput. Teringin!

Catz said...

hi atty..
memang nyammy sangat-sangat.tuh yg boleh mkn 3 pinggan.

Catz said...

hi zuridah..

oh..budak2 pun suka siput ek?
boleh..saya boleh tolong masakkan...tapi make sure siput2 tuh dah pengsan oke...hahahahha

Catz said...

hi kamarul..
sekejap lg saya e-mail awak..

Catz said...

hi N.M.
tu kalau gajah tuh lalu senyap2 la..hiks

Catz said...

hi kikin,..
kalau terliur masak le...boleh cari siputs ni kat pasar tani ke..sure ada..hiks...selamat memasak...hehhe

Catz said...

hi cik pink,
welcome to my blog...happy reading ya..
ye..mmg perlu kesabaran utk deal dgn
siput ni..terutamanya time nak masak.
tapi time makan oke je...setappppppppppp!!

Catz said...

hi nezareef..

memang sgt lazatt..

Catz said...

hi cahaya..
kalau teringin jomlah masakkk..hiks...