Saturday, December 6, 2008

terima kasih wakJol






jumaat..
balik Johor..balik kampung..for raya haji.
jalan masih lengang di highway..
singgah melaka..fetch my sis at A Famosa resort..
singgah Muar..
then sampai di batu pahat.

lepas maghrib..
nak ke town BP...hantar kakak and niece..
tetiba...

pop!!!!!
oh..wut? apa itu? bunyi apa?..aku jln je...drive je selamba when...suddenly....

blup..blup..blup...kreetttt..kreettttt..
bunyik lain macam...aaaaahh...sure something wrong with tayarrrrrrrr!!!
and...stop...depan sebuah banglo...agak gelap juga..
oh..tayar dah flat..
so kami bertiga turun kereta..
aku panik??..
eh tak?..hairan...tak panik oke...
walau masa tu kan....aku duk pikir..malam2 gelap ni..sapa nak tolong ??
jauh dr woksyop bagai....
apa nak buat...
so kami bertiga nampak gerai makan...lebih kurang 100 meter dr tmpt kejadian...

akak gerai : kenapa dgn kereta..akak nampak kereta ko bunyik2 tadi....
(sure lah dia nampak..kedai dia lengang..so dia takde keje..duk depan2 gerai dia)
aku: tayar pancit...flat..
akak gerai :oooo
aku: kak...boleh tolong ke..kot kenal sapa2...yg bleh tolong kami
akak gerai:errr..dik...akak baru kerja sini 3 hari..tak kenal orang..
aku: aaaaa (takde harapannn laaaaaaa..kat gerai tuh ada sorg lagi pompuan dan budak remaja lelaki yg mcm sibuk kat dapur)
aku: takpelah..

SO...APA NAK BUAT???

aku: jom balik ke kereta
kakak: camana ek?
aku: aku nak tahan kereta /motor org...kot2 ada org nak berenti tolong
(dlm hati aku...mcm mustahil org nak berenti tolong..now org takutlah nak tolong2 org tgh jalan ni..kan..takut org nak samun...org jahat etc)

TAPI AKU POSITIVE JUGAK..KALAU AKU TAHAN 100 KERETA, TAKKAN TAKDE SATU PUN AKAN BERENTI..(ikut logik otak aku...)

aku dah gamble je masa ni...buang le rasa malu..takkan le nak tidur tepi jalan pulak..mlm2 ni..
kami bertiga lambai2..takde kereta/motor berenti..
aku tak putus asa..kereta dr arah bertentangan pun aku lambai..tak pedulik..usaha tangga jaya..hehehhe.
sambil2 tuh aku ckp kat kakak aku
" rasanya..mmg org tak nak berenti sebab takut..org berlakon nak samun ke..kan ada kes cam tuh..so mcm mustahil org nak berenti tolong kita..TAPI..if ada org nak berenti..memang dia jenis org yg sgt baik hati"..
sambil2 tuh kami bertiga yg tak berapa nak cute ni....kitai-kitai..l;ambai-lambai tangan..nasib le malan kan..org tak nampak muka...hiks...
ada satu kereta slowww...mcm nak berenti....muka macho..which kami assume...ni mesti pandai tukar tayar niiiii...ada harapan...tapiiiii...ehh....dia tiba-tiba terus je menonong...alaaaaaa....

Tak lama tuu..
ada satu kereta dr arah bertentangan....bagi signal..belok ke arah kami...dan turunkan cermin tingkap..tanya " kenapa..?"
aku ckp.."tayar pancit....tapi tak reti tukar tayar"
dia terus belok ke depan bungalow tuh...park.and ke arah kereta aku..suh aku park kat depan bunglow itu..tempat selamat..
Pakcik ni ramahhh..dia perkenalkan diri..
oh..pensayarah rupanya...
dia ckp style cikgu dan siap..nak ajar..satu persatu....dia tanya" peralatan ada?.lengkap?"
aku: errrrrr....ada kot..hiks
then dia ajar step by step..sambil borak-borak...ho...dia ajar music..dan tunjuk betul2 how nak tukar tayar.
sembang punya sembang (errr....kami tolong....Tolong tengok..sebab dia akta takyah tolong)...
sembang punya sembang..laaa...dia duk kat selangor..di pekan kecil tmpt aku tinggal itu..tapi mengajar di batu pahat..wut a small world...dan dia kenal le beberapa org di tempat aku tu...hiks....
dia ckp...ingat ilmu yg dia ajar ni....
memang style bapak-bapak le dia menasihati kami....
and lastt..lepas dah abih tukar tayar..dia suh kemas barang2 tuh...
dia ckp" haaa..kemas semua....."
so aku dan kakak aku bergegas kemas le spanar, screw driver, etc..aku ckp..."dah siap"
tiba-tiba..dia ckp.." saya ada tinggalkan sesuatu utk kamu tadi..apa dia"
aku kan..duk pikir..apa ek?..and molots ni tetiba nak ckp "spanar kot"..tapi lum bukak mulot..baru nak ckp..
kakak aku tiba-tiba ckp" ILMU"
pakcik itu.." ye...betulll"
ahhahahahahha
nasib baik le aku tak ckp "spanar" tadi..sure malu gila la kan....terasa otak aku bengap kejap..hik.
mau kena baling dgn spanar pakcik tuh..ekekkekeke
so kami ucap terima kasih...dan pakcik tuh siap tunggu kami jalan dulu...
pesana dia..ingat ilmu yg dia ajar...
aku insap kejap...selama ni aku amik ringan hal2 kereta ni....Alhamdulilah Allah lorongkan hati dia utk stop tolong kami...

TERIMA KASIH PAKCIK.. (errr...dia suh panggil wak Jol..nama dia zulkifli)

pelajaran yg aku ingat:


1.park kereta tempat selamat...rata...dan keras

2.kuarkan tayar spare dan alatan

3.bubuh jack separuh (cari tempat yg betul...pd badan bawah kereta tuh..)

4.longgarkan skru...silang.kena pijak le sku driver itew...kalau tak kompem tak longgar.

5.pasang jack tinggi sikit..letak tayar spare bawah kereta...utk support if jack fail ke..

6.tanggalkan tayar..buh bawah kereta..tukar tempat dgn tayar spare.

7.buh tayar..buh skru..pusing skru kasi ketat

8.tepikan tayar spare tadi, turunkan jack tadi..kuarkan jack.

9.ketatkan skru..pijak le skru driver tadik...if not..tak ketat punyaaa..

10.kemas segala barang

8 comments:

syahidd said...

asslmkm cik catz..first arrival..hehehh..
Seb baik ada org tolong, bahaya anak dara kat luar cenggituh..(macam bapak² jugak tak ayat nih?)kekeke..Anyway, Selamat berhujung minggu..

atty's said...

salam aidiladha buat catz & family,,

Wahidah said...

hurm..nasib baik la ade org tlg yea..kalo tak..huhuh....salam aidiladha sis

adie-ishmael said...

memang nasib baik la ada yg sudi tolong...cukup phobia aku ngan tayar pancit ni...

Catz said...

hi syahidd..
welcome to my blog..

Catz said...

hi atty,,
thanksss

Catz said...

hi atty,,
thanksss

Catz said...

hi wahidah..

yer..sib baik ada org tolong...hiks..


adie,
err..ko pun tak reti tukar tayar mcm aku gak kewww??
hiksss..