Thursday, August 23, 2007

Talapia sambal mangga







U ols suka tak dgn ikan air tawar/ ikan darat?


catz..teramat le suka...mcm ikan patin, keli, talapia.patin tuh of course le gulai tempoyak..yummy.....


Yesterday my god fren gave me Talapia hitam..erk..i do like Talapia, but never cook lah..beli pernah, kakak angkat aku yg masak..and dulu kawan seopis ku pernah gak bawak talapia masak sambal.. ramai org yg tak suka ikan air tawarf coz depa said it taste like 'rumput' or 'tanah'..


wohh...rugiinyaaa..sedap neh...so mlm tadik duk pikir. wut i'm gonna do with the Talapia..salah2 masak tak sedap..and maybe it will taste like rumput..isk...pling..!pling..! hohoh..i got idea..since i have mangga muda ..why not buat ala2 sweet sour and put the mangga muda..wow.. good idea..briliant lah...so..ini le jadiknya...


Talapia sambal mangga..


Bahan-bahan:
kan talapia - siang dan basuh bersih..lumur dgn asam jawa, biar 10 minit.
Mangga mentah- buang kulit, hiris nipis
bawang putih - 2 ulas
bawang merah -2 ulas
halia- 1 inci
lada kering (blend) - 1 sudu
sos tiram - 1 sudu
sos cili thai - 4 sudu
kicap manis - 1 sudu
lemon -1/2 biji (ambil jus)
minyak garam dan gula


Cara-cara:


Basuh bersih ikan yg dilumur dgn asam jawa tadi. kelar sedikit. Lumur dgn serbuk kunyit dan garam.
Panaskan minyak, goreng ikan hingga agak garing. ketepikan.
Tumbuk bawang puitih, merah, halia.panaskan kuali, tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
Masukkan cili kering yg tlh diblend, kacau hingga garing.
Masukkan secawan air dan mangga muda yg dihiris nipis tadi.
Kacau dan biar 3 minit.
Masukkan sos tiram, sos cili thai dan kicap manis.
Kacau hingga sebati dan agak pekat.Masukkan jus lemon. Kacau.
Tambah garam dan gula secukup rasa. Biar sos hingga betul-betul pekat.
Tuangkan ke atas ikan. Hiaskan dgn mangga muda parut.
(sambal mangga ini sepatutnya rasa dia agak pedas, agak masam dan sedikit manis).

p/s:Rasanya sedap sgt mcm mkn ikan siakap..

No comments: