Friday, September 7, 2007

Daging masak merah


Bahan-bahan:


Daging - direbus dan dihiris nipis
bawang besar - 1 labu (hiris nipis)
bawang putih- 3 ulas (ditumbuk)
halia - 1 inci (ditumbuk)
cili kering dikisar - 2 sudu
cili merah - 1 batang (dihiris nipis)
sos tiram - 2 sudu
sos cili - 3 sudu
daun limau purut- 2 helai
minyak
garam
gula

Cara-cara:

Tumis bawang putih, halia dan bawang besar hingga naik bau.
Masukkan cili kering dan tumis sebentar.
Masukkan daging, goreng sebentar.
Masukan sos cili dan sos tiram, tambah sedikit air.
Masukkan lada merah
Masukkan garam seckup rasa. Tambah sedikit gula.
Kacau sebati dan bubuh daun limau.
Bila kuah pekat, angkat dan sedia utk dihidang.

No comments: