Bahan-bahan:
Ikan tongkol - 1 ekor
bawang merah - 3 ulas
bawang putih - 2 ulas
bawang besar - 1 labu
kulit kayu manis - 1 batang
bunga lawang - 2 butir
buah pelaga - 3 butir
halia - 1 inci
Kicap manis - satu mangkuk
Cara-cara:
Bersihkan ikan , potong dan goreng.
Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia.
Hiris cili merah dan bawang besar.
Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
Masukkan kayu manis, bunga kawang dan buah pelaga.
Masukkan bawang besar dan cili merah.
Masukkan kicap dan gaul dgn bahan tumis.
Masukkan ikan goreng, kacau rata.
Tambah sedikitair garam jika suka.
Siap untuk dihidang.
Saturday, September 8, 2007
Ikan tongkol masak kicap
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment