Bahan-bahan:
700 gram isi ayam/daging
3 sudu besar gula pasir
2 sudu besar madu
2 sudu besar minyak masak
2 sudu kecil garam
lidi sate
serai (di titik)
minyak
Bahan kisar/blend
5 ulas bawang merah
3ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
4 cm halia
1 biji buah keras
1 inci lengkuas
1 sudu kecil jintan putih
3 batang serai
1 sudu besar ketumbar
2 sudu kecil jintan manis
Cara - cara:
Tuang bahan kisar ke dalam mangkuk.
Gaul gula, madu, minyak masak dan garam ke dalam bahan-bahan kisar.
Perap daging dengan bahan kisar selama 4 jam
Sediakan tempat pembakar (bakar dgn arang)
Cucuk dengan lidi satu persatu .
Bakar dan kipasbila api marak.
Renjis dengan minyak menggunakan serai hingga sate masak.
Hidangkan dengan kuah kacang, nasi impit, ketupat, bawang dan timun.
Friday, September 7, 2007
Sate ayam dan daging
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment