Bahan-bahan:
kentang - 5 biji
serbuk lada hitam
susu segar - 1/2 cawan
butter - 200 gram
Cara-cara:
rebus kentang hingga empuk.
Buang kulit.
lenyek kentang tersebut.
Masukkan kentang dl periuk dgn api kecil. Masukkan butter dan susu.
Kacau rata sebati. Masukkan sedikit serbuk lada hitam. Gaul sebati.
kuah/gravy Mash potato
Bahan-bahan:
butter - 2 sudu
kiub pati ayam - 1 kiub
tepung jagung - 2 sudu (bancuh dgn air)
serbuk lada hitam - 1 sudu kecil.
Cara-cara:
Cairkan butter dlm periuk/kuali dgn api kecil
Masukkan tepung jagung dlm kuali. Kacau.
Masukkan kiub pati ayam. Kacau rata hingga kuah cair dan tekstur licin.
Masukkan lada hitam.
Hidang mash potato dgn kuah ini semasa masih panas/suam.
Selamat mencuba.
Monday, September 10, 2007
Mash potato
Posted by CATZ at 8:44 PM
Labels: Western food
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment