Tuesday, October 6, 2009

Come dine with me : versi raya PART 1

Tora datang lagiiii!!! cik kiah masak lagiii....

U ols pernah tgk tak rancangan 'come dine with me' kat channel travel & living?
ha..ni cik kiah telah menyertai program itu lah..
tapi ni versi raya..
eh acah mak enon...takdelah.
aku masak-masak sebab ada kawan nak dtg..
actually dia ajak mkn kat luar, but since ni raya, aku lebih suka masak raya food lah..makan sama-sama kat rumah..bleh borak-borak bagai.
oleh kerana versi raya....so temanya...raya food plus pakai baju raya..
hah..
lepastuh..nak lagi havoc sket..masak di kala gempa bumi sedang melanda..
nilah dia masak2 time hari gempa tuh...
cik kiah duk bersilat masak..mana nak sedar kannnnnnn....
Sebelum bubuh photo makan-makannya...
aku ceritalah sket di sebalik tabir makan-makannya..
bukanlah senang kan nak masak-masak utk org dtg ni..utk tekak senirik belasah je lah..
utk org ngeriiii gak..lagi2 masak utk org yg kita tak biasa jumpa.berdebar oke.
Ni ala-ala rancangan 'come dine with me' itulah..hiks
kalau setakat kawan-kawan yg biasa jumpa tak kisah sgt...
disebabkan masak sorang-sorang, so banyak benda nak buat..
bleh le jadik panduan utk org yg nak masak jamuan kecil makan2 dgn kawan, buat small gathering ke..

tapi versi aku ni sgt disaster..hahahhaha...

step aku (padahal tadek step..saja nak tulis)..

1.rancang jamuan: siapa tamu, berapa org, menu apa (seswaikan dgn bajet dan jenis perjumpaan)
2. memula...carik/beli barang dulu..barang basah/kering (tulis list siap2 supaya takde brg yg missed)
3.zassss..drive ke kedai bunga...ala..kat area rumah aku kedai jual bunga ni bunganya sempoi je..
i love fresh flowers..bubuh kat kitchen..bilik air.
4.balik ke apartment, angkut brg naik..haahhaha..siap kena pakai troli ok..azabsss..byk benda aku
bawak dtg sini..org arab yg terserempak aku dlm lift kerut2 muka..hehehhee
5.kemas apartment sebab dah lama aku tak balik sini..vacum..zrenggggg...zasss...mop..mop. lap..lap..
6.keluarkan barang nak masak..if guna daging, ayam, hiris, cuci-cuci, toskan.
7.kupas segala bawang kentang...
8.sediakan rencah/rempah..blend bawang/cili mana yg patut..start dgn menu yg perlukan masa lama utk masak dan tahan lama..dlm kes aku rendang.
9.sediakan masakan seterusnya..goreng...etc...
10.sediakan pinggan mangkuk, gelas, sudu garfu bagai..kalau sediakan mlm sebelum dah cuci dan keringkan siap-siap lagi bagus.
11.kemas dapur dan segala periuk, kuali belanga bagai...clearkan mana yg tak patut.
12.dah clear bleh lah hidang apa yang patut, then buat air bagai.


tapi tu lah kan..kita merancang..Tuhan menentukan..

banyak je benda berlaku in between tu...
kelam kabut gabra aku laaaaaa..tah hapa-hapa.
tgh duk aku rebus nasik impit dlm rice cooker..tgh duk menggelegak...tetibaaa...PAPPPPP!!!.
takde karen!!!!! aaaaaaa.....
tup-tup..5 menit kemudian ada balik..legaaaaaaa....
then..pappp! sekali lagiiiiii!!! huwaaaaaaaaaaaaaa...
gitu gini...oooo..aku tau kenapaaaa....something wrong dgn line lampu dining area...
aku off terus ok semua..
so..aku duk pikir..
abeh lah if lampu wat hal..aku bukan buat candle light dinner wehh..dah le lampu gantung takleh ON...takkan lah down light pun kojol gak....
tak kan nak makan dlm gelap haaaa??? berlilin bagai?????? erghhhh....

call tetamu...pukul berapa derang bertolak...gitu gini..derang call semula..

"catzzz kami dah on the wayyyyy!!"

HAH!!!!??? kek aku tak siap lagii!! belum buh toping lorrr...
zassssssssssssssss....aku cairkan coklat...lebur dan zas..bubuh atas kek..hiris2 mix choc, taburrr..buh stoberi..dahh siappp....
memang tak semenggah..bolehlah..dari tak ada kannn...
sebenarnya plan nak hias lawa-lawa..siap bawak white choc, choc rice, choc chip, gula urai, badam hiris dll..tapi tak sempat dah..karang terpelanting segala badam karangggg...
so buat simple mana sempat je laaa..
(kek ni aku dah buat mlm sebelumnya..tinggai hias je..)

kek coklat yg amat azab rupa parasnya..



hahhaa..memang bersilat lah aku kat dapur..huhuhhu..
yang lagi sadis..duk aku cuci periuk..
ehhhh..apesal ada air mengalir dr bawah sinki ek?..ek?..ek??
aku bukak kabinet bwh sinki...
lorrrr....terbukak connection antara sinki dan salur air keluar..
so air ssudah melimpah ke lantaiiiiii...
nak nangis ok..nak panggil org dtg repair mana sempat dah...
so pepandai le aku adjust bagi lekat semula..siap tadah besen bagai bwh sinki...
haaa..disaster sgt ok..sabo je cik kiah..

aku masa tu mcm tak cukup tangan...i wish i have lapan tangan..hhahha...gabra gila..
hahahhahaaaaaaaaaa....

not enough with that...

tit-tit-tit!!!..
sms dari jiran ku si kuceng oren..
"catz..ko kat mana? kat LL ke..weh..bangunan goyang-goyang...gegarrr..semorang dah turunnn"
errrr...

aaaaaaaaaaaaaa???? gempa bumi??? so..mak kena turun ke????
aku baru lepas mandi...err...aku tak rasa pun goyang-goyangnya kan..
so aci tak kalau aku tak turun ek?..ek..?
maybe masa duk bersilat kat dapur tadik kan gegarnya..???
aku rasa dapur aku dah memang gegar dah pun dek aku lari sana sini..kehkehkeh..
or maybe lemak-lemak kat badan aku merupakan absober yang sgt baik..
tu yg tak rasa gegar tu kan??hhahahahaa.........very derrr...
(tapi cik kiah malas nak turun lah ..hiks..kalau turun kenalah bawak segala kuali sekali..rendang harus diselamatkan oke..kihkihkih..)

aku duk pikir gak..
nak call ke tak tamu aku yg on the way tu?
bagi tau rumah aku bergegar..
errrrr..
tak payah lah ek..
kang tak pasal-pasal tamu aku patah balik..
hehheheeeeee....
catz with apron kangaroo... (ketarrrr oke)

to be continued..part 2 pulak karang..

10 comments:

nizz said...

hai sis...
hahah mak meroyan jap,uwaaa tk dapet balik mesia...plak tu baca entry cik kiah bab raya,makan2..sentepzz taww...nie nk wat gilak jap ko pun kan sampai atie tau tk wat kek ala2 bola tenis...sentapzz tk hengat nihhh

en_me said...

sodapnyerr..

CAHAYA said...

huhu. bestnya!

kucingorengemok said...

ko tak ikut tema pun, pakai jeans ngan t-set (eh ye ke, tapi confirm tak pakai baju raya la)... aku plan sopan santun pakai baju kurung gi makan kat iklas, kih kih...

CATZ said...

nizz,
awat hang tak balikkkk????
iskkk...abeh tenis open malaysia tuh tak mai kaaaa??
kek bola tenis?
hahahha...ko nak suh tamu mak kojol mkn bola tenis..kihihihihhhh...
if ko mai aku buat lahhh...

CATZ said...

en_me,
eh...ko nampak sumer benda sedap ye??
nampak je sedap..
hehhehe

CATZ said...

cahaya,
mmg best..
i wish u can join...
:)

CATZ said...

kog,
time tu aku tgh masak bersilat kat dapur la..wat pe pulak nak berbaju raya bagaiii...
hahahhaa....
yg baju raya PART 2 karangg..
tungguuuuuuu bahagian kedua..ceh..mcm drama pulak.
kehekhekeh..
a'ah ek..
ko sopan santun pi ikhlas..ke..baju keje..belum mandi..hahahahah

Anak Jawa said...

bab ABSOBER tuu yg tak tahan! kah kah kah

Ayu said...

kek dan rendang taruk daun limau purut itu sangat menggiurkan.

T_T