Monday, October 12, 2009

Main masak-masak : nasi impit goreng daging

ok....
dah habis dah ke rumah terbuka?
belum?
ada lagi next week?
dah minggu-minggu terakhir ni ramai dah kot yang dah keletihan menganjurkan rumah terbuka, dan yang dah kekenyangan menghadiri rumah terbuka. Tak kisahlah kan..
tujuannya mengeratkan silaturahim..
selain tu, dapat pahala menjemput org dtg makan..
tak kisah lah apa tujuannya..yang penting acara meriah ni dptlah menjumpakan sesama rakan yang lama dan baru..yang jauh, jarang berkesempatan jumpa.
Time ni lah nak updet segala cerita..

kalau tahun dulu bawa anak 2..raya ni ada yg dah bertambah jadi 3..
kalau dulu dtg sorang now maybe dtg berdua..
eh..apa aku melalut ha?
aku nak buat entry masak-masak la..tetiba jadi mcm ceramah sivik pulak.

nasi impit goreng daging



ok...cuba u ols bukak peti sejuk..ada tak benda dia kat bawah ni.

.terutamanya yg weekend semalam ni buat open house/ masak utk kawan2 dtg rumah..mesti adakan yang tak habis..pastu simpan..pastu karang lupa...bila teringat dah malas nak mkn, pastu buang..isk..sayangg tuuuu.

so cik kiah nak ajak masak...semalam cik kiah masak utk kawan-kawan sekolah lama yg dtg beraya..sambil tu ajaklah sekali jiran dan beberapa kawan dtg makan sekali.
so ada lebih nasi impit..kalau aku simpan dlm fridge, tahun 2013 pun belum tentu aku makan.
so duk nak masak dinner mlm ni..terfikir apa ke benda nak masak ek..
abihkanlah benda sedia ada ek..
so aku hiris dadu nasi impit tuh....nak goreng.


Ok..jom mula masak.
amik daging lembu,baki buat rendang raya tu, ...hiris kecil,
dadu setengah labu bawang besar..
panas kan minyak dan masukkan bawang besar, tumis bawang hingga naik bau, masukkan daging, kacau dan goreng sampai masak.

sesambil tu:
Hiris bawang besar 2 labu, bawang putih 4 ulas, amik lada kering, ikan bilis sket, blend bersama-sama...zrenggggggggggg........wengggg...zassss....
tumis bahan kisar ni sampai garing.

Bila bahan kisar dah garing, masukkan daging tadi..kacau sebati..
Then masukkan sedikit sos tiram dan kicap manis.

Masukkan cili hijau hiris, kacang buncis/panjang yg dihiris kecil, gaul.

Masukkan kobis, kacau sebati, sedia utk masukan nasi impit.

Masukan nasi impit,gaul sebati, masukkan daun bawang dan tauge.
Kacau sebati.


boleh hidang sudah.
errr...boleh juga dihidang pada tamu yg dtg beraya.

27 comments:

kucingorengemok said...

uhhh sodap! tapi versi aku lagi malas - bawang+lada+ikan bilis+telur, dah! takde sayur² ni, tak sempat... kalu yang versi lagi 'rajin', bantai goreng ngan belen rendang je terus :)

kikin_78 said...

ok gak resipi nie...hehehe, nanti bley ar try...

~ Mummy Gee ~ said...

catz, apsal nasi himpit tu cam masih rupa nasi jer sebiji2, ni mesti kes nak cepat so rebus nasi himpit tu kejap jer ek....nak bagi nasi himpit cantik paling koman kena 2-3 jam rebus, baru lembut & licin ...sekian tips merebus nasi himpit, untuk dipraktikkan raya tahun depan...hehehe

gerbera said...

Sodapnye..baru lepas makan 2 minggu lepas. Tapi versi nasi impit goreng kampung. hehe

@xiM said...

wohooo..macam ni pun boleh ek..sedap jer kan..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

ishh...teringat nasik impit pulakk..

aku poser nehh catz.. menggoda betul..

ramadhan said...

cam resepi lame yg direpeatkan jek

anne said...

sungguh creative. sedap tak ?

~Sasha Farina~ said...

uuhh.. mgm sedap nih. mmg saya selaluler goreng nasik impit tu kalo tak abis. jimat! LOL... saya suka letak ikan bilis and cili padi. nasik impit goreng kampung! LOL

neezareef said...

va va va

sedapnye nasik himpit digoreng..

Mama Miraki said...

ohhh boleh erk goren nasi impit..takpernah baut tapi pernah nampak ada orang jual..boleh try ni..

linda said...

nmpk sedap ..bule try nnt...

NenekPenne said...

ala2 lontong goreng singapore gitu..

uwaaaaaa i miss singapore.....

CATZ said...

kog,

tu versi rajin..
kalau malas...hiris..carik je apa2..cicah terus masuk mulut..hahahahah

CATZ said...

kikin,
sennag je..bahan2 pulak terpulang apa ada dlom fridge..campak2 je...

CATZ said...

mummy gee,
thanks for the tips.
:)

CATZ said...

gerbera,
apa2 versi pun sedap..
bergantung apa ada dlm fridge kan..ihikss

CATZ said...

axim,
boleh je..
masak campak2..

CATZ said...

simple,

buka puasa buatlah..hiks..abih dah posa nam?

CATZ said...

ramadhan,
ye..resepi repeat2..campak2..

CATZ said...

anne,
sedap je...hahahhaa..
ala..campak2 je anne..apa yg ada dlm fridge tu guna..

CATZ said...

shasha,
hok goreng kampung oso sedappp...
mcm2 versi kan...ihiks..janji sodap...

CATZ said...

neeza,
ko mesti pernah buatkan..org batu pahat mesti pernahhh..kan...
teringat lontong goreng kat odeon..hiks..ada lagi ke?

CATZ said...

mama Miraki,
adaaa....cubalah..kat batu pahat ada kedai jual menu cam ni..
sdap!

CATZ said...

linda,
try la...
:)
u masak mesti sedap!

CATZ said...

nenek,
abeh exam gilah s'pore..release tension lorr..jalan2..makan2....
:)

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Dah abes dah posa nam..semalam baru abes..