Friday, October 9, 2009

Jalan-jalan di Perth : part 1



Dari melbourne cik kiah ke Perth...(cerita melben belum habis, tp aku tak larat nak bubuh semua).
berjalan-jalan merayap-rayap.
dalam masa yg terhad..pegi yg terdaya je lah..



Perth adalah pintu masuk ke Western Australia.
Travel di sini sgt convininent...
senang..
ada bas, train, cab..
palig mudah kalau nak berjalan kat town naik CAT bus..
ada:
Red CAT
Yellow CAT
Blue CAT
semua bas ni percuma.
kutip map siap2 kat airpot/hotel/bus stop..dah boleh berjalan.
bas-bas ni ada laluan yg berbeza, tapi ada beberapa point bas-bas ni bertemu atau berkongsi bus stop yg sama..so kalau nak ke sesuatu tempat, tgk map, tgk kat mana nak tukar bas..
sgt senang lah..dah le tu free..
or if tak sure, masa naik tu tanya terus dgn driver dia akan bagi tau bus stop no berapa kena turun...
selain tu, ada juga ada bas-bas lain, naik bayar tiket.
naik cab?..bagi catz mahal lah naik cab..
kalau nak pi temoat yang jauh, cthnya, Fremantle, Mandurah etc, naik train. iaitu Transperth...
tambang berpatutan, cepat dan efisyen.

Blue CAT

CATZ on CAT bus..

secebis dari lensaku

Holiday Inn Perth City Centre

Hotel ni terletak di Shopping District area, Hay Street..turun je ke lobi..jln 2-3 tapak.haa..shopping mall...dan segala kedai..lokasi sgt strategik.
nak ke sini, dr airport aku naik cab je...tapi mcm dah kena tipu..sebab kena bayar AUD50.00..aku surf kat internet tak sampai 40 dollar pun....huh....

nice stay..

musim bunga yang baru bermula..


ada beberapa tourist attraction di sekitar bandar yg mudah kita kunjungi...


cthnya, Kings Park and Botanical Garden. Nak ke sini, dr pusat bandar, naik Red CAT. tapi kena jalan kaki sikitlah...
saja ke sini lepak-lepak duduk-duduk..
hijauuuu dan banyak pokok bunga..
sesuai utk buat picnic..makan2 bawah pokok..
ada tempat buat BBQ bagai...
Kings Park dibuka pada tahun 1895, nama lamanya ialah Perth park. Tetapi dinamakan semula sbg Kings park pada tahun 1901.
Luasnya 4.06km persegi, mengadap Perth Water dan Swan River.

Catz jalan-jalan

War Memorial


eh..pokok ni unik...

Bali Memorial

memorial ini didedikasikan kepada 16 warga Western Australia yang terbunuh tragedi pengeboman di Bali pada 12 Oktober 2002 di Kuta.Pada ketika itu 88 warga Australia terbunuh.
Nama 16 warga western Australia ada di abadikan di tugu ini.
Oh..catz juga dah pergi tugu Peringatan tragedi Pengeboman Bali ini di Kuta, Bali awal tahun lalu.

Disini boleh lihat pelbagai pokok, bunga-bunga..

klik to enlarge


makan?
ehm..no problem at all...
banyak je restoran halal..antara yag terkenal yg aku surf dan berkesempatan makan ialah, Oleh-oleh di Hay St, Restoran Indonesia Indah di Barrack St, dan ada lagi...aa..lupa..dah lah tak amik gambar...kat Murray St. Apa ek..lupa..nanti aku bubuh..kat situ mmg makanan melayu dan femes di kalangan orang Malaysia. Aku terserempak dgn satu group Malaysia dan juga sorg ahli Parlimen. Mereka sekeluarga mkn di situ...


Nasi goreng kampung di Oleh-oleh ni sedap..licin aku makan..heh..mahal la..so harus mkn semua..ihiks..sepinggan ialah AUD10 kot...aku mkn sini masa baru sampai..check in dan ke sini..ikut map, alamat yg di print siap-siap, pi jalan kaki.
Selain itu, kedai kebab pun bersepah....
oh..di Perth ni mmg ramai malaysian dan Indonesian..masa mkn di restoran, kami disapa oleh sekumpulan pelajar kot..Indonesian...sekadar berbasa basilah...sama warna kulit kan..
org Malaysia pun banyak terserempak..

es teller di restoran Indonesia Indah..(motip ek??kat perth pun nak mkn es teller cik kiah ni..veryy derrrr..)


Aku spend weekend di Perth, so mlm sabtu tu sgt happeninglah kat Hay Street tuh...
kami saja jalan-jalan kuar masuk kedai shopping sket..melihat suasana malam..duduk-duduk, beli kebab, fries, dan lepak coffee shop. Suasana malam yang dingin dan sgt meriah.

Perth at night..

to be continued..

11 comments:

kucingorengemok said...

aku baru nak kata, percintaan ko dan es teller ko, tak abis²... adakah target utk makan es teller di setiap benua?

eh bas oren cat takde ke? :)

ps: sofa deris letak rm600, sendiri angkut, haha, dia ada advertise kat mudah.com kot

cikgu zainab said...

catz,

destinasi seterusnya?

CATZ said...

tulah..percintaan yg never ending gitewww..
tgh carik best recipe..
eheks..
oren CAT bus..??
ADAAA...next entry oke..
kat fremantle...
ehekk..sukerr..sukerrrr...

er.. apesal ko nak jual sofa?...konsep rumah baru ni konsep surau keww?..or pindah rumah baru..konsepnya sofa pun ek baru gituh???
perghhhh.....

deeja said...

salam catz,,bila pulak nak ajak deeja pi jln2,ke mana pulak pas ni...

CATZ said...

cikgu zainab,

patutnya pi seoul mlm tadi..taka jadik..
next week ke bangkok.
:).
jommmmmmm...!

CATZ said...

deeja,
nak ikut??..
jom...
:)

NenekPenne said...

catz..tolonglah selesaikan kebuntuan otak nenek ni...kerja apa asyk jalan2 ni?

CATZ said...

nenek,
saya dah pernah letak kat blog kata saya keje engineering line..
and post grad student.
saya pi travel jalan-jalan.
takde kaitan dgn kerja,

NenekPenne said...

ok noted....mungkin tak terpandang kot....

kebuntuan dah reda...

jap travel sana, jap travel sini...

kena buat misi mengumpul duit ni.. dah ada duit kang, masa lak tak ada..haishhhhh

nuruli33ah said...

nak itot..pegi ostrelia..=D

Anonymous said...

Wowbest nye. 2012 dah ni msh jalan2? Teringin nk gak tp geng tk dek. Email la kat saya klw ada plan nk around da world. Nk ikut. Belanja sendri2 la. noorlii@yahoo.com