Monday, October 5, 2009

Melbourne : tourist attraction

sambung sket lagi...klik-klik di Melbourne..
ada beberapa tourist attraction yg sempat pegi...
tapi malas nak tulis2 panjang2..so aku buh gambo je..hahaha..malas nak tulih.
pi museum-museum, rialto tower, federation square, parlimen, etc....
jln2 cuci mata..

Federation Square..dibuka pada rahun 2002. Terdapat banyak block bangunan selain ada dataran dan cafe-cafe. kira meeting place lah.dan banyak event kat sini.mengadap flinders station dan belakanganya Yarra River.

aku dlm hujan gerimis..gagah bergambar kat federation square..kawan aku kata..ko kalau tak bergambar kat sini...maknanya ko kelentong la..ko tak pi melben katanya..haaaaaa..kooo..

Melbourne Visitor Centre



eureka skydeck tower..




at Victoria Parliament house
(eh..ada org sound aku..yg aku sibuk2 pi parliment victoria ni, parlimen Malaysia aku dah pegi ke???? ehhhhh..dah..dah ok...siap tgk YB berdebat2 satu hari suntuk oke...haaaaa..)


Melbourne ni senang je makan...jappanese ke..indian ke..malaysian ke..arabic ke..western kew...
saja aku bubuh gambar makanan..sebab kalau takde gambar mknn mcm bukan blog aku..
hahhaaha...

photo sushi captured at food kiosk kat flinders street..



ni kat area Flinders Street station...


Ni kat Flinders Street Station..salah satu mercu tanda melbourne..kawan aku ckp..kalau ko pi melben, tak bergambor kat sini kan...mcm ko tak pi Melbourne laaaaa...aku masuk gak jln2 dlm ni..
ko nampak tak kepala aku tu...haaa..aku dah bergambar kat situ tauuu..budak baju putih belakang tuh saja usik2 tumpang glemer..pastuh dia ketawa-ketawa dan lariiiiii...


ha..ni lah stesen tram free tuh..banyak stesennya..dekat2 pulak tu..nak jln kat area city senang sgt...tgk ada tanda ni..ha duk tunggu situ..oh stesen tram kat tgh2 jalan..

ni lah City Circle Tram free tu...warna maroon..if yg kaler hijau-kuning pun ada..no 35. naik je suka suki nak duk berapa round..aku pun tak kira berapa kali naik..hahahaha...gembira naik free.

ni kat atrium..dekat national gallery of victoria..mcm2 ada..aku malas lah nak taip..

klik photo utk saiz besar

ha..ala..kecik pulak gambar ni..ni lah Australian Centre for Moving Object (ACMI). sapa baca surat kahabr semalam..kan ada pesta filem Malaysia-Australia ek..katanya pilem cicak man dll di tayangkan di sini..

City museum

Melbourne aquarium

Etihad stadium...bilik aku ngadap stadium ni..



if nak naik free tourist shuttle bus..haa..tunggu kat tmpt ada tanda ni..ada banyak...free je.

kat melben ni banayk benda boleh tgk..mcm2 museum etc..aku tak larat nak buh sumer gamabr dan citer sumer...karang2 lah..

4 comments:

en_me said...

jap.. me first kahh..

NenekPenne said...

bila masa si minah ni ada masa pi jengjalan eh? heran betul ai tau dgn u ni..

CATZ said...

en me,

yee..ko 1st..seploh markah mak bagi..

CATZ said...

nenek,
hujung minggu dan hari cuti..