Sunday, April 26, 2009

Apa ada pada nama??

cekodok bawang emas

eh..nama kena meletop....nama itu sangat penting.

Apa yg menyebabkan aku buat entry ni?
currently..aku kat Johor..lebih tepat lagi..di MUAR.
aku tak boleh tidur ni...bahana cuaca panas dan disebabkan dah bungkang siang tadi kot.
so aku ON lappy ni...and tetiba rasa nak menulis...eh..nak menaip.
Tajuknya..pasal nama.

Nama tu sgt penting ye tak...dari nama lah kdg org tak kenal muka pun excited nak tau orgnya yg mana. Dulu kat tempat kerja aku, ada sorang tu nama dia...Cik Serri Chemp@k@. Aku dan kawan-kawan sellau je dpt e-mail dari dia ni, tapi tak tau yg mana orgnya sebab organisasi aku ni ada dua plant. So kalau duk forward2 e-mail tuh kdg kita bukan kenal. Tapi sebab nama dia unik kami nakkkkk sgt tahu orgnya yg mana. Kalau nama dia Rokiah ke, Azlina ke, Nurul ke, kami tak excited kot nak tau. Akhirnya setelah setahun lebih, baru aku tau yg mana orgnya. Dengan penuh excited lah kan..
oooooo..yg itu orgnya. Ternyata yg empunya nama juga, agak unik juga orangnya. Tak payah lah aku describe. Andd..ironinya...tetiba aku terbeli apartment yg bernama Seri Chempaka. he-he.

Eh..
aku bukan nak cerita pasal nama orang lah. Apa ke melalut ni.
Now..ekonomi agak gawat juga kan. Tapi perasan tak...(ke aku je yg perasan hal ni)..makin banyak pengusaha makanan, dari restoran sampailah gerai kecil tepi jalan. lately, aku selalu ke Bangi, or lebih tepat lagi Bandar Baru Bangi.
Banyaknya pengusaha stall yg jual single menu..contohnya, gerai goreng pisang, laksa, Jambu , mee rebus. Oh..aku rasa makanan tuh biasa je kan kita nampak atau orang jual.
Tapi..dalam persaingan dunia perniagaan makanan, ye lah..time gawat ke..tak gawat ke, org tetap nak makan. Tapi, tidaklah semudah itu kan. Bukannya sesenang yang disangka. Bukan asal pacak je gerai jual pisang goreng orang datang berduyun. Lokasi pun memainkan peranan. Menu pun memainkan peranan. DAN lately, yg aku perasan, NAMA pun memainkan peranan.

Aku agak terkesima bila aku lalu kat satu area tu, minggu lepas. PISANG GORENG PONTIANAK. ohhhh??? Pontianak??? aku terus toleh...eh.aku nampak 3-4 org berkerumun kat gerai tu. Ehm....aku tetiba mcm nak stop, tapi dah terlepas pula. Pontianak ke yg jual pisang goreng tu? Aku bukan penggemar pisang goreng.,tapi rasa nak stop dan beli. Ehm..pandai tak strategi penjual tu? Sekurang-kurangnya kalau tak singgah, nama gerai ni akan lekat kat kepala dan sureakan ada rasa, satu hari nanti ke..esok ke..lusa ke, nak berenti beli. Nak rasa pisang goreng PONTIANAK. Bijak jugaklah penjual tu bagi aku. Sebab, ramai je org jual pisang goreng kat area tu, cuma strategi dia ialah pada NAMA gerai dia. Kreatif.(walaupun..aku pun tak tau lah apa kaitan pisang goreng dgn Pontianak..korang tau?)

Selain tu, ternampak gerai jual MEE REBUS KRIUK-KRIUK (dgn font yg menggambarkan ke-keriukan yg melampau)... hehehhe..mungkin kalau dia letak nama GERAI MEE REBUS, aku tak de rasa nak beli kot. Tapi disebabkan ada KRIUK-KRIUK, terus rasa..eh nak try laaa.... dan font kriuk2 tuh amat menggiurkan, sampai terpikir..wow..kriuk-nya...apa yg kriuk sgt tuu???
Nantilah bila-bila aku nak singgah beli.

Dan...disebabkan aku anak jati Johor yang merantau (chewaaahhhh), aku rasa bangga bila 4 hari yg lalu..aku nampak gerai goreng pisang. Nama gerainya berbunyi " PISANG GORENG - sambal kicap Johor"...aku terus rasa mcm nak berenti beli, tapi sebab kenyang, dann oh..rupanya tuan punya gerai tgh duk mengemas daaa..dann..bukan satu gerai tau..ada dua gerai yg sama di kawasan berhampiran.Kiranya kan..melambak je org jual pisang goreng, tapi disebabkan tagline "sambal kicap Johor" aku rasa org akan pi gerai dia. Spesel sgt ke sambal kicap Johor?..ha-ha..org Johor tau lah. Sambal itulah yg best utk makan pisang goreng dan TEMPE GORENG u ols. baru ni..ada seorang kawan yg bila dia tau aku org Johor + Jawa, dia tanya.." so..u boleh ke gorengkan saya tempe dan buat sambal kicap Johor?" ... dalam hati aku jawab.. " Nyahh..tuh pejam mata je mak boleh buat"..i mean....kalau org Johor..sure tauuuu buat benda ni...
dia ckp... "macamana ye?..i buat tak jadi la..." ..err...entah ye...setau aku lah...resepinya..cuma cili api+bawang putih = tumbuk dan pastu buh kicap. (ke ko nak tgn Jawa aku ni jugak yg buat?). or dia nak ckp yang org johor je yg boleh buat sambal kicap yg ori dan sedap meletopss?..tetiba aku rasa idong aku kembang kejap. he-he.
Pointnya.. nama "sambal kicap Johor" itu sgt ada value...kan,..so..sapa kata nama tak penting??
Penting tau...baru le pisang goreng ko ada nilai tambah..omputeh ckp, added value ye?

Satu lagi..aku ingat..emas je yg ada nama 916 lah....925 lah...Lately..ni yg aku nampak..kat area Bangi lah...JAMBU PAK CU 916. Ha..yg ni aku dah pernah beli...sedap. Aku tergerak nak beli sebab..mcm ada something lah disebalik nama..916 ko....mak hengat emas je yg ada gred gitu..hehhehe.,...sebenarnya..jambu tuh sama je kot dgn jambu lain..cuma re-branding tuh..bubuh nama..menyebabkan ianya nampak mcm benda yg best.Dan tetiba bila makan, aku rasa best. Siap beli sekali air jambunya . Kira teror lah adik yg jual tuh kempen aku suh beli. (eh..aku kalau bab mknn tak yah nkempen pun aku beli.ha-ha..tak yah bazir air liur..)..
so again..nama sgt penting utk membezakan produk kita dr produk org lain...
utk tarik pelanggan kena bubuh nama atau tagline yg catchy..he-he...

ehm...cekodok kat atas tu.... cekodok bawang yang aku buat ptg tadi utk minum petang. Oke tak kalau aku bukak stall cekodok ..."CEKODOK BAWANG EMAS - Bawang dipetik dari kebun Jamie Oliver". Korang berenti beli tak?..kesian le kat aku. Beli ye.

tata. dah menguap 15 kali.
apa la aku merapek ni.

22 comments:

Wahidah said...

sis tq 4 the concern..

wah nama nak meletop kan..tp kalo nak meniaga mmg mcm2 la yg diletak nk kasi tarikan...

CATZ said...

hi wahidah..
kita sama2 berjaga..almost 5a.m lah..
jom tidur..hehehhee
yup..nama harus meletopssss...heheh...
amacam nak beli tak cekodok bawang kita??

Inah said...

hahahaha..u make me smile la catz..cekodok bawang emas katanya :P

aianna said...

sis,i nak beli...untung2 geget cekodok,dlmnye dpt emas..ewahh ;P yes3 name itu penting..mybeloved lectrr said: ur name is ur brand..tu sbb wlupun name dia jeannot,dia sgt2 berbangga...hiks!~

Anak Jawa said...

lain kali letak jer nama ~ "JEMPUT2 5 PAGI"

kompen org tak beli sbb dijual sblm waktu subuh. hehehehe

anne said...

yes betul, nama memang memainkan peranan penting nak jual, sebab orang jual benda yg sama....

BRANDING gitu...

hehe, tak nak buka gerai cekodok ke??

DrSam said...

dah periksa kaki pelanggan kat goreng pisang pontianak tu memang ada?

makdaracute said...

saya pernah ajar member serumah yg berasal dari s'wak cara2 buat sambal kicap...pastu bila dia balik bercuti ke s'wak, dia ajar lak family member dia makan sambal kicap...rase mcm bangga lak bila org s'wak pun suka sambal kicap..hik..hik..hik..

adie-ishmael said...

Catz...kalo kau datang my home town Sungai Petani, jangan lupa makan mee tonggek,bihun timba and overnite kat Hotel Harimau Bukit...hehehe.

Kal El said...

ala.... sedap la pulak cekodok bawang tu... tapi tak best la nama makanan letak nama kodok...

@xiM said...

konpem aku beli hari hari catz!!haha

CATZ said...

Inah...
senyum lebar2 ye...selamat menempuh minggu yang baru...
nak cekodok emas tuh??..boleh...ko nak berapa carat??
kehkehkeh

CATZ said...

aianna,
yer..u belajar food tech bagai...lagilah tau pasal branding makanan nih kannn...
jenaot?? sedap nama lecturer ko..
nak ke cekodok..nak berapa carat??
hehehhe

CATZ said...

Anak Jawa,,
wah..ko nak tumoang aku mebgkomersialkan cekodok 5 pagi ko kewww??? boleh ke ko supply hari2?..aku redha menjualnya pukul 5 pagi...kehhehgege..
ko kena bangun 3 pagi ok...goreng jemput2...hihihi

CATZ said...

anne..
nak bukak gerai lah ni..u bleh tolong wat branding and design pakaging eh?..i tgh nak carik bank buat loan lah...hahahhahhaa

CATZ said...

DrSam,
tgk kakii semua perfect atas tanahhh...hahahha...entah2 yg jual takde kaki..hahahhahaha...negriiii takkk??
kihkihkih..tapi next time if i beenti beli, i nak tgk kaki penjualnya..jejak tanah ke tidak..hiks

CATZ said...

makdara,
sambal kicpa johor ni walau simple, tapi dia sgt spesel kan..kawan catz siap mintak catz buatkan utk dia..
hiks....tak ramai org yg tau bahawa kat johor, org mkn pisang goreng or cekodok dgn sambal kicap..hehehhe

CATZ said...

adie,
biar betul ko nih???
mee tonggek?? hotel harimau??
ohhh,....seremmssss itu...
betoi ke ada menu tuhhh????
aku nak try ...hehhehe

CATZ said...

kal el..
kodok tuh bukan nama dia ke??
kami kat johor panggil jemput2..tapi sebab dah bercampur dgn org utara...org KL..org negeri lain..so..now i panggil cekodok..hahahha..

CATZ said...

@xim,
haha...aku tuntut janji ko ye...
ko kena beli hari2 oke,...

pinkebaya said...

eh aku penah beli goreng pisang pontianak tu kt teras jernang.. seedap ok tp mahai sket...

beb please txt or call me.. teponku dilanda virus sume no ilang huhuhu

CATZ said...

pinkebaya...
nih yg mak rasa nak singgah beli nih ptg nih..hehhehehe....
yg jual tuh kaki jejak tanah takk?
mak sedikit seremsss niiiii...