Thursday, April 30, 2009

Sambal kicap Johor

uwah....
pedas..pedas...
disebabkan entry sebelum ini pasal pisang goreng sambal kicap Johor tu, ada yg suruh aku buat entry sambal kicap..
disebabkan dua hari berturut aku kemaruk sambal ni..so gigih ok...amik gambar.
so..ni la dia...sambal kicap Johor versi catz miow-miow..

Sambal kicap Johor

Nak buatnya senang je. Bahan pun sikit je.
resepi versi catz:


Bahan-bahan:

Lesung
cili api - satu genggam
bawang putih 2 ulas
kicap manis (aku suka kicap manis, if nak guna yg masin oso can...sukatik).

Cara-cara:

Tumbuk cili api hingga lumat dgn bawang putih tuh sekali. Ha..exercise ni...kuor muscle segala..
Oh ya..proses ni agak kritikal ye...berhati2..if boleh guna perisai ke, dikuatiri biji lada terpelanting/fly/terebang masuk mata, nangis cik Kiah karangggg... aku siap pakai perisai plastik... he-he-he.
If ada goggle fancy-fancy tuh,/ swimming goggle tu boleh gak pakai..demi keselamatan dua biji mata...ye. (wow..menumbuk sambal with style yo!)..kelaszzz ko cik Kiah..
(nak blend boleh tapi rasanya tidak sesedap yg ditumbuk guna kederat tangan sendiri...oke.)
Aku suka tumbuk kasar sket, i mean still nampak lagi struktur cili tuh..(seperti dalam gambar).
then, amik bahan tumbuk tadik, masukkan dlm mangkuk kecil dan bubuh kicap manis.
Terpulang nak banyak mana, agak-agak le kan.
siap...!
Boleh di ganding dgn tempe goreng. Lebih best if tempe tuh goreng kosong je..
cicah...uwahhhh.......

tempe goreng

jemput makan...!

17 comments:

Kal El said...

ish ish ish... kejam betul si kucing ni... dah Kal El teringin nak makan tempe ngan sambal kicap plak.

Kal El kalau buat sambal kicap ni suka lebihkan bawang putih. Kal El guna kicap masin dan campurkan gula pasir. Tapi memang betul, yang tumbuk guna lesung (kasar dengan texture cili) lebih best dari yang diblend.

p/s hantar le sket tempe dan sambal kicap tu ke Bukit Antarabangsa ekekekek...

Kal El said...

hmmm tiba2 mendapat idea... kalau orang pernah buat party tupperware, apa kata kita buat party tempe dan sambal kicap? serve 2 benda tu je... amacam?

makdaracute said...

memang sedapkan sambal kicap johor nie....kalau makan pisang goreng mesti nak cicah ngan sambal kicap...

Anonymous said...

Ko tumbuk dengan tangkai cili api tu sekali ya... ngapa ek?

bozzobattousai said...

sambal tuh buat makan ngan bihun sup best tuh...mesti keluar peluh punyalah...

CATZ said...

kal el,
i kejammm??
ohwhhh....
ala..u bukan tak reti buat..kan...
sennag je kan...
if guna kicap masin, catz akan campurkan gula pasir sikit utk balance kan rasa...
nyummm..mmg sedap oke mkn tempe dgn sambal nihhh...haaaa......haaaa..
saja nak buat ko terbakor lagik...
nak ke bukit itu?....jauhnyaaa..
tak larat nak panjat bukit hokey...

hem..party tempe?..sounds interesting..hehehhehe...
tempat????...

CATZ said...

makdara,
ye..mmg meletop sambal nih..
org johor je yg tau betapaaaa lah speselnya sambal niiii...

CATZ said...

anon,

wah..sungguh tajam mata mu itu...
nak cepat..he-he-he.so adalah yg terlajak tertumbuk dgn tangkai sekali..
tapi dulu masa catz kecik2..cat tgk ada org tua2 yg buat sambal ni tak buang tangkai..katanya utk mengurangkan pedas...entah ek..
betui kot....

CATZ said...

bozzo...
betullll...seploh markah aku kasik kat ko..
betui lah..sambal ini sgt macthing dgn bihun sup, soto....uiii..
terliur sudah...

@xiM said...

pehhh...kecur ayaq liuq ceq duk tengok sambal kicap ni..

suarajagat said...

perrrghghhh!!! tempe goreng cecah sambal kicap!!
terliur saya tgk gambar ni...
sedap! seda!

boleh kita tukar link tak?
blog sy ttg masalah ajaran sesat dan penyelewengan akidah.

ni link saya
http://suarajagat.wordpress.com

tq

Anak Jawa said...

terkasima aku melihat tempe itu!!!!

anne said...

bestnya....thanks share recipe...senang je kan.

CATZ said...

axim,

kecurrr?? ko makan tempe kewww??
wahhh....nanti ko carik dan goreng + buat sambal ek...

CATZ said...

suarajagat,

salam..terima kasih singgah di blog saya..
makan tempe?
oke..kita tukar link.
thanks for sharing the info..

catz.

CATZ said...

AJ,
terkesima??..ehm....
senang je AJ utk membuatnya..
lebih mudahhhhhh dari jemput-jemput pukul 5 pagi ko...
ke ke ke......

CATZ said...

anne,
u makan tempe? mmg senang je..kalau u teringin makan, boleh je goreng dan buat sambal..makan mcm snack ptg2...sambil tgk TV..hheheheh