Saturday, April 25, 2009
Ikan singgang - untuk hari yang panas
Panassss.....hot...hot...
lately panasnya cuaca...
makan benda yg berkuah/ sup sedap ek?
i want to cook something simple...but sedap to go with nasi..
aiyoo...napsu makan semakin menjadi-jadi...
tapi at least aku dah kurangkan makan benda bersantan (Opssss...smlm baru mkn cendol)..
so..here we go...
masak-masak simple..utk hari yg panas...
bahan-bahan:
ikan kembung - 2 ekor
halia - 1 inci
serai - sebatang
asam jawa (ambil jus) - 2 sudu besar
asam keping - 2 keping
cili merah - 2 biji
bawang besar (kuning)- 1 labu
bawang putih - 2 ulas
sedikit serbuk kunyit
garam
air
minyak
cara-cara:
siang ikan, bersihkan, hiris, cuci dan toskan ikan.
tumbuk cili, bawang putih, halia.
Tumis dgn sedikit minyak bahan tumbuk tadi.
masukkan, serbuk kunyit, air dan bawang besar.
biar mendidih.
masukkan jus asam jawa.
Masukkan ikan, biar mendidih .
Masukkan asam keping.
Biar masak atas dapur atas api kecil. masukkan garam dan sedikit gula (jika suka).
ok..ready to serve..
goes well with nasik suam and sayur bendi goreng...nyummmmmmmmmmmm.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
dear sis...lately sgt pns kannn...~sedapnye ikan singgang tu..mkn ngn nasik pns n sambal belacan..waduh3!!~
yummsss. cuaca ke eh? i pun berselera je nak makan nasi banyak banyak ...alasan la kan , cuaca konon hehehe
aianna,
u mesti teror masak singgang kan??
catz masak hentam je..sib baik jadik..
nak buat sambal belacan malas lah sis..tolong bustksn bsrsng selesung dua boleh??
hehehehe
anne,,,
now saya sgtttt suka nasik..sekali hadap bleh 3 pinggan..how ek nak kuruih cam you...??
help mee....
kalo tak silap ler masakan ni kalo kat tempat aku depa panggil pindang...aku ingatkan singgang tu sebutan kat pantai timur jer...orang Johor pun panggil singgang juga yer...
adie,
yer..org johor biasa panggil singgang...ada kot yg panggil pindang..saya pun tak tau sgt adie..
Post a Comment