Saturday, April 4, 2009

Sambal (Jom tgk apa ada dalam peti ais..)

Entry bosan dari balai berlepas KLIA... (huarghhhh..ngantuknyaaaaaaaaaaa).

semalam...catz masak sambal sempoit versi 'masuk aje lah cik kiah apa-apa bahan yg wujud dalam peti ais ko, asalkan yg belum expired'.

aku balik ke apartment, tidur satu malam..malas nak turun carik makanan...selongkar peti ais sambil-sambil kuatkan volume sore TV supaya dengar dari dapur. Lapar pulak. so..korek-korek jumpa udang, sotong, bawang, cili, sos tiram,sos cili dll. Eh..banyaknya benda expired yg nak kena buang...kedegang...kedebung,,..tadaaaa...boleh lah buat sambal versi chams...champakss....

sambal sempoi (versi masuk ajelah apa yg ada dlm peti sejuk)

Bahan-bahan:

udang/sotong/kerang (sukati nak letak binatang apa yg wujud dlm peti ais)
bawang putih - 3 ulas
bawang besar- 1/2 labu
cili merah - 3 biji (if ada cili api lagi bagus utk yg suka pedas) yg dah kering pun takpe.
sos cili - 1 sudu besar
sos tiram - 1 sudu besar
minyak (utk menumis)
garam sucukup rasa

bawang besar (kuning)

tumbuk bawang putih dan cili (hah..kuor mucsle cik kiah ni)..dup..dup..dup..

tumis bahan tumbuk hingga naik bau

masukkan bawang besar pula

masukkan sos tiram

masukkan sos cili

kacau sebati hingga mesra alam..

masukkan sotong/udang/kerang

kacau..kacauuuuu..masukkan air sikit jika suka berkuah.

haaaa....nampak sudah unsur-unsur sambal tu..

hidang...

lebih afdal mkn depan TV..sebab kalau kat meja, kita makan mungkin sepinggan je dah kenyang sebab nak cepat2 kejor tgk TV dan berkemas..kalau mkn depan TV...haaa..5 pinggan sebab mata ralit tgk TV, tangan pulak sibuk menyuap nasik ke mulot...haaa..angkut sekali botol kicap...oh ye..goreng telur dadar utk menyertai hidangan sambal tadik...

ENTRY ni ditujukan utk cik Saira kat amerika nun...
selamat memasak!!


tata..time for boarding...destinasi : selatan tanah air.....

16 comments:

anne said...

tak pernah lagi buat sambal sotong n udang together....selalu either udang or sotong...tapi nampak sedap gile je:-)

atty's said...

aku pun suka mkan depan tb..lain skit feelnya..laju tak sedar 2 pinggan aku makan..hehehhehe ..

atty's said...

aku pun suka mkan depan tb..lain skit feelnya..laju tak sedar 2 pinggan aku makan..hehehhehe ..

AYU THE KITE FLIER said...

*air liur meleleh*

shazali said...

hi catz....

very nice blog! cerita makan2 mcm channel AFC 703..

Inah said...

ni yg x suka masuk blog catz time lapaq..sure meleleh air liur..huwaaaa

Catz said...

anne..
ni namanya masak campak2..so apa2 yg ada boleh je join dlm kuali..
hehheheh..rasanya ok je...

Catz said...

atty..
tuhla..camno nak kurussssss...
minimumm mmg 2 pinggannn

Catz said...

ayu..
sila tadah air liur ko...banjir tuh karangggggg.......

Catz said...

shazali,
welcome to my blog...
happy reading ya...
yup..konsepnya mmg cam cenel 703..
tuh febret catz tuh....boleh je lekat satu hari tgk 703..

Catz said...

Inah..
ko jgn ban blog aku yerr...
hahahahah...masak apa today???
sihat??

gjul said...

tiap2 hari aku makan nasik bungkus jek..mane aci camni (aci dah balik india)..huhuhu

Saira said...

hehehe.. thanks catz.. aku di era kegersangan ni.. no udang, sotong or kerang dalam peti ais.. walmart time gamaknye.. nampak sedap. nanti i try okie..

neezareef said...

sgt beselera woo mkn dpn tv
mau abis bepinggan2!

N.M.Ibrahim said...

catz..kdg2 resepi champak-champak ni memang sedap...

Wahidah said...

mkn dpn tv mmg beshh gileeee...:P