Entry bosan dari balai berlepas KLIA... (huarghhhh..ngantuknyaaaaaaaaaaa).
semalam...catz masak sambal sempoit versi 'masuk aje lah cik kiah apa-apa bahan yg wujud dalam peti ais ko, asalkan yg belum expired'.
aku balik ke apartment, tidur satu malam..malas nak turun carik makanan...selongkar peti ais sambil-sambil kuatkan volume sore TV supaya dengar dari dapur. Lapar pulak. so..korek-korek jumpa udang, sotong, bawang, cili, sos tiram,sos cili dll. Eh..banyaknya benda expired yg nak kena buang...kedegang...kedebung,,..tadaaaa...boleh lah buat sambal versi chams...champakss....
semalam...catz masak sambal sempoit versi 'masuk aje lah cik kiah apa-apa bahan yg wujud dalam peti ais ko, asalkan yg belum expired'.
aku balik ke apartment, tidur satu malam..malas nak turun carik makanan...selongkar peti ais sambil-sambil kuatkan volume sore TV supaya dengar dari dapur. Lapar pulak. so..korek-korek jumpa udang, sotong, bawang, cili, sos tiram,sos cili dll. Eh..banyaknya benda expired yg nak kena buang...kedegang...kedebung,,..tadaaaa...boleh lah buat sambal versi chams...champakss....
Bahan-bahan:
udang/sotong/kerang (sukati nak letak binatang apa yg wujud dlm peti ais)
bawang putih - 3 ulas
bawang besar- 1/2 labu
cili merah - 3 biji (if ada cili api lagi bagus utk yg suka pedas) yg dah kering pun takpe.
sos cili - 1 sudu besar
sos tiram - 1 sudu besar
minyak (utk menumis)
garam sucukup rasa
bawang besar (kuning)
tumbuk bawang putih dan cili (hah..kuor mucsle cik kiah ni)..dup..dup..dup..
tumis bahan tumbuk hingga naik bau
masukkan bawang besar pula
masukkan sos tiram
masukkan sos cili
kacau sebati hingga mesra alam..
masukkan sotong/udang/kerang
kacau..kacauuuuu..masukkan air sikit jika suka berkuah.
haaaa....nampak sudah unsur-unsur sambal tu..
hidang...
lebih afdal mkn depan TV..sebab kalau kat meja, kita makan mungkin sepinggan je dah kenyang sebab nak cepat2 kejor tgk TV dan berkemas..kalau mkn depan TV...haaa..5 pinggan sebab mata ralit tgk TV, tangan pulak sibuk menyuap nasik ke mulot...haaa..angkut sekali botol kicap...oh ye..goreng telur dadar utk menyertai hidangan sambal tadik...tumbuk bawang putih dan cili (hah..kuor mucsle cik kiah ni)..dup..dup..dup..
tumis bahan tumbuk hingga naik bau
masukkan bawang besar pula
masukkan sos tiram
masukkan sos cili
kacau sebati hingga mesra alam..
masukkan sotong/udang/kerang
kacau..kacauuuuu..masukkan air sikit jika suka berkuah.
haaaa....nampak sudah unsur-unsur sambal tu..
hidang...
ENTRY ni ditujukan utk cik Saira kat amerika nun...
selamat memasak!!
tata..time for boarding...destinasi : selatan tanah air.....
16 comments:
tak pernah lagi buat sambal sotong n udang together....selalu either udang or sotong...tapi nampak sedap gile je:-)
aku pun suka mkan depan tb..lain skit feelnya..laju tak sedar 2 pinggan aku makan..hehehhehe ..
aku pun suka mkan depan tb..lain skit feelnya..laju tak sedar 2 pinggan aku makan..hehehhehe ..
*air liur meleleh*
hi catz....
very nice blog! cerita makan2 mcm channel AFC 703..
ni yg x suka masuk blog catz time lapaq..sure meleleh air liur..huwaaaa
anne..
ni namanya masak campak2..so apa2 yg ada boleh je join dlm kuali..
hehheheh..rasanya ok je...
atty..
tuhla..camno nak kurussssss...
minimumm mmg 2 pinggannn
ayu..
sila tadah air liur ko...banjir tuh karangggggg.......
shazali,
welcome to my blog...
happy reading ya...
yup..konsepnya mmg cam cenel 703..
tuh febret catz tuh....boleh je lekat satu hari tgk 703..
Inah..
ko jgn ban blog aku yerr...
hahahahah...masak apa today???
sihat??
tiap2 hari aku makan nasik bungkus jek..mane aci camni (aci dah balik india)..huhuhu
hehehe.. thanks catz.. aku di era kegersangan ni.. no udang, sotong or kerang dalam peti ais.. walmart time gamaknye.. nampak sedap. nanti i try okie..
sgt beselera woo mkn dpn tv
mau abis bepinggan2!
catz..kdg2 resepi champak-champak ni memang sedap...
mkn dpn tv mmg beshh gileeee...:P
Post a Comment