Saturday, April 11, 2009

Kue teow goreng kerang (versi : semuanya extra)

Hiks.... more than a week craving for kue teow goreng kerang...hummm....duk bayang kan...
Baru semalam berkesempatan memasaknya. he heh. Extremely mengidam . Eh kenapa ek mengidam benda yg dimasak oleh diri sendiri?? Ok..aku mengaku, aku ada mkn kat kedai tapi perasaan mengidam tuh tak padam-padam. Hapa lah kan..nak jugak mulot ni kue teow dari kuali sendiri. Mentel ek. Mengada.
So semalam peegi bintang beli barang utk masakan hujung minggu (supermarket Bintang lah).
Sampai rumah malam tadi..
prong prang..prong prang......krong kreng...krong kreng... tulah hasilnya.

Kue teow goreng kerang

Bahan-bahan:

300 gram kue teow
Bawang putih - 4 ulas (tumbuk )
kerang
cili kisar (1/2 sudu) -if suka pedas letak lebih (catz tak suka pedas sgt).
tauge
daun kucai
fish ball
sos tiram - 1 sudu besar
sos cili - 1 sudu besar
kicap manis - 2 sudu besar

Cara-cara:

Tumbuk bawang putih
Tumis bawang putih hingga naik bau.
Masukkan cili kisar, kacau-kacau kejap.
Masukan sos cili, sos tiram, kicap dan gaul sebati.
Masukkan kerang dan fish ball, dan daun kucai,kacau sebentar.
masukkan kue teow...kacau sebati.
masukkan tauge dan daun kucai lagi...
kacau-kacau kejap.
Siap sudah. Hidang.



Tajuk kat atas kata versi semua extra, so tauge extra, daun kucai extra, kerang extra. he he. Puas aku makan.

he he he.(eh..kue teownya mcm tak berapa nampak ek?)

23 comments:

azza said...

eh..tak abis2 lagi ke craving nie???...lame betol....mcm ade ape2 jer kehkehkeh

Anonymous said...

mee teow ni takde kuah ke?

bozzobattousai said...

klu semua extra, ada rasa ke kue tiaw tuh...jgn rasa tauge je dah la...

AYU said...

hehehe

catzs, apakah jenama handphone baru yang akan dibeli? jgn lupa share ye. excited ni. kalau catzs beli mesti canggih manggih ;)

anne said...

keow teow extra satu, bungkus! ;-)

SiMpleSmArtErMe said...

prong prang..prong prang......krong kreng...krong kreng --> Sampai Shah Alam dengar nehh.. kih3

KNizam said...

mak aihhhhh best ni
kalau masak pun letak banyak2 kerang. hehe :)

Honey A. Fuad.... said...

alamak,sedapnye walaupun dpt tgk gambar je!!! ermmm,looks delicious.. aduhhh,dh meleleh ni!!

hehehe... kena buat satu gak!!!

Kal El said...

sedapssssnyeeeesss

CAHAYA said...

itulah. kway teow masak bahan2 ke bahan2 masak kway teow. :P

lama x gi blog catz, macam mana la boleh tercicir dr blog list. geram la ngan blogger.com ni. :(

CATZ said...

azza,

dah habis sikit dah...hihihihi..24 jam aku duk masak kue teow..hheheh..
takde apa..tekak mak ni je mentelsss..
kannnnn...

CATZ said...

Anon,
yg ni versi takde kuah..kering je..

CATZ said...

bozzo..
ada rasa kue teow...hehhe..cuma bahan2 lainnya ituh veryyyy extraaa..
hehehhe..sendirik masak..sukatik nak bubuh apa lorrr..

CATZ said...

AYU..

dah beli dah... Nokia..

CATZ said...

anne..
siapppp!!!!

CATZ said...

simple..

sampai shah alama keww???..
hehehe..nakkkk???? tunggu kat simpang..bawak mangkuk..hiks..

CATZ said...

kNizam,
hehehe..sendirik masak kan..sukatik je kan nak ketak bahan apa..banyak mana...hehheheh

CATZ said...

Honey..
hehheh..nampak je sedap..hehheh..buat jgn tak buat..hiks!

CATZ said...

Kal el..

nasik goreng di blog mu juga kelihataan enak bangetttt....sedapss!!

CATZ said...

hi cahaya..
lamaa tak nampak you..welcome back..
hehhe...ni masak sendirik so sukatik je nak bubuh apa2 extraa....hehheh...
masak apa today cahaya??

Wahidah said...

wah memasak lagi..sis bile nk pelawa i plak rs makanan sis ne..can't wait la..hehehe..

Hp br nokia model pe sis?? :p

neezareef said...

sape nk tlg masakkan kuey tiow kerang mcm catz nih...

Sierrauniform said...

nak buat jugak sebijik sebijan cam kak catz buat nih..kue tiaw kerang extra here i come!!!!

mintak2 sedap la sampai senyum leborr..