Sabah memang terkenal dgn seafood.
Aku tgk kat blog org, kalau pi KK, salah satu benda yg derang makan ialah seafood BBQ dekat Filipino market.
Aku jalan kaki je dari hotel ke tempat makan dkt Filipino market tu. Sebelah jugak dgn pasar malam depan Le Meridian tu..jln relaks2...dah sampai. Sambil menikmati pemandangan malam..
lalu dekat area Restoran kat waterfront..lalu depan Plaza Warisan etc.
Macam nilah suasana tempat tuh...gerai-gerai menjual seafood bakar..merata-rata...ada yg dah siap bakar, ada yg belum bakar..pilihlah ikut selera. Ada pelbagai jenis ikan, sotong, udang, etc.
pilihlah yg mana berkenan..
Ni suasana tempat duduknya. kat depan org bakar-bakar,kita ckp nak yg mana...duduk tunggu. derang akan hantar nasi if u ols nak makan nasi. Atas meja dah disediakan air minum (air masak), dan air tin etc. Kalau nak order air lain just panggil je pelayan.
Ni suasana tempat duduknya. kat depan org bakar-bakar,kita ckp nak yg mana...duduk tunggu. derang akan hantar nasi if u ols nak makan nasi. Atas meja dah disediakan air minum (air masak), dan air tin etc. Kalau nak order air lain just panggil je pelayan.
Sambil menunggu, boleh le buat sos pencicah. Mula-mua aku blank gak. Tapi tgk org buat aku pun ikut-ikut.Atas meja tuh ada kicap dlm botol, ada sambal dlm bekas, ada limau, ada cili api. So sukati leh nak buat sendiri sambal pencicah tuh. Aku patah2kan cili, buh kicap, perahkan limau...
meriah sgt tempat makan ni..
Ni ikan yg fresh..pilih jenahak suruh dia bakar..
siap sudah, jenahak, sotong dan jugak udang..make sure tanya harga dulu sebelum order tuh..
udang ni RM10.00 each
tinggal tulang....
tempat ni meriah dengan pelancong dan penduduk tempatan
peniaga yg sibuk membakar seafood dan menarik pelanggan..
makan..makan...
Malam kedua aku dtg lagi makan kat sini. Mulanya dah plan nak dinner kat hotel je..tapi aku dah muak. so jalan kaki gigih jugak hokey ke tempat ni...worth lah for nice food.
second night, makan ikan baulu, ikan putih, sotong dan udang lagi..
di samping seafood ada dijula makanan tempatan..
ehm..nyummmm
ikan baulu (mcm ikan terubuk) dan ikan putih..
udang ..RM25 each...
sotong bakar
ikan baulu
jemput makan...
Oh di tempat ni sangat ramai org jual chicken wing. kat sini derang panggil 'sayap'. Sabah mmg terkenal dgn ekpak ayam bakar.Derang siap buh signage, "HALAL". so aku try lah..beli dua ketul. seketul RM1.20. Aku mkn kat bilik smabail tgk drama.. sedappp..Ni ikan yg fresh..pilih jenahak suruh dia bakar..
siap sudah, jenahak, sotong dan jugak udang..make sure tanya harga dulu sebelum order tuh..
udang ni RM10.00 each
tinggal tulang....
tempat ni meriah dengan pelancong dan penduduk tempatan
peniaga yg sibuk membakar seafood dan menarik pelanggan..
makan..makan...
Malam kedua aku dtg lagi makan kat sini. Mulanya dah plan nak dinner kat hotel je..tapi aku dah muak. so jalan kaki gigih jugak hokey ke tempat ni...worth lah for nice food.
second night, makan ikan baulu, ikan putih, sotong dan udang lagi..
di samping seafood ada dijula makanan tempatan..
ehm..nyummmm
ikan baulu (mcm ikan terubuk) dan ikan putih..
udang ..RM25 each...
sotong bakar
ikan baulu
jemput makan...
19 comments:
aduh! catz...naper ler tepek gambor2 makanan nie......sangat2 terliur melihatnya....huhuhuhu.....
wooowwww!!! menarik betul nih, catz!
thanx for that yummylicious-get-me-drooling photos! hehehe
great! next bila i berpeluang ke kk harus dicoba nih...!
Amboi sis, adoii la..gile teliur tgk mkanan2 tu semua.. so how the place?? nmpk sgt2 la tertarik,menarik n da Boom la.. ;)
ahahaha gambar-gambar benda yang berenang-renang Kal El tak affected punya sebab tak makan seafood... tapi gambar yang paling lasttttt tu amboiiiii kalau la haji samuri buat satay ayam panjang cenggitu!
Huii..mmg mahal.
Patuh la my uncle yg dok sana cakap makanan yg dah dimasak mahal. Lagi murah masak sendiri..
Tapi udang & sotong tuh freshh sungguh..
Catz, asal dia kasi pencicah cam tuh.. cam malas nak buat pencicah jer..
gilas ar udang tuh!!!tak sanggup aku nengok!!
sedap nyerrrrrrrrrr
hi mak dara cute...
hehehe..lenkali kalau nak masukblog catz makan dulu..hihihih...
coz the concept is foodie blog..ngeheehehheee...so masuk je ada gambar food...hiksss..
hi tunfrida..
kita pun terliur jugak tgk blog awak..hiksss...
yup..kalau ke KK...it is a must try one...nice experience lah walau harga agak mahal bagi saya...
Hani,
the place was great...
kalau ke KK mesti pegi..
hehhehe...
saya 1st time ke KK, tapi sekejap je kan..tak sempat lah nak jalan-jalan...
kal el...
u tak makan seafood??
aaaaa...rugiiii...rugiiiii....
hihihiihi...
ehm..tulah u bleh propose kat haji samuri buat sate panjang-panjang mcm tuh...
hihiihihikssssss
oh..adik saya pun ada yg tak makan seafood...kitarang sellau wonder..why..ehmm
simple..
KK bagi saya adalah bandar yg mahal..
makan mahal.naik teksi pun mahal..heheh..
walau terkenal dgn seafood..tapi mahal...pelik juga..disebabkan sesekali je sampai..makan le jugak..
rasanya yg mentah kot reasonable harganya...
axim,
ko penggemar udang kannn..
ha-ha. sila terliur yer..hikss
atiqah..
memang sedappp...sesekali makan ok lah...hiks.
percaya atau tidak Kal El mula tak makan seafood lepas tengok citer Jaws kecik-kecik dolu.. hehehe serious!
kal el,
knp tak nak makan?...apa kaitan dgn jaws itewww??
hikssss...
rugi oke tak mkn seafood..
hissssss
sekor udang rm10.00...mahal juga yer bagi golongan orang macam aku ni...ko tak per lar...wanita bekerjaya...hehehe.
patut blog kak catz ni kena dapat tajaan jalan2 cari makan taww..setiap sudut/ penjuru haa pasal makanan kat situ dispotoshotnyerr..
ikan jenahak tu berapa seekor kak??
Post a Comment