Thursday, April 23, 2009

seafood BBQ

Sabah memang terkenal dgn seafood.
Aku tgk kat blog org, kalau pi KK, salah satu benda yg derang makan ialah seafood BBQ dekat Filipino market.

Pelancong yg lalu depan restoran seafood ni mesti berenti nak amik gambar, termasuk aku.


Aku jalan kaki je dari hotel ke tempat makan dkt Filipino market tu. Sebelah jugak dgn pasar malam depan Le Meridian tu..jln relaks2...dah sampai. Sambil menikmati pemandangan malam..
lalu dekat area Restoran kat waterfront..lalu depan Plaza Warisan etc.

Macam nilah suasana tempat tuh...gerai-gerai menjual seafood bakar..merata-rata...ada yg dah siap bakar, ada yg belum bakar..pilihlah ikut selera. Ada pelbagai jenis ikan, sotong, udang, etc.

pilihlah yg mana berkenan..

Ni suasana tempat duduknya. kat depan org bakar-bakar,kita ckp nak yg mana...duduk tunggu. derang akan hantar nasi if u ols nak makan nasi. Atas meja dah disediakan air minum (air masak), dan air tin etc. Kalau nak order air lain just panggil je pelayan.


Sambil menunggu, boleh le buat sos pencicah. Mula-mua aku blank gak. Tapi tgk org buat aku pun ikut-ikut.Atas meja tuh ada kicap dlm botol, ada sambal dlm bekas, ada limau, ada cili api. So sukati leh nak buat sendiri sambal pencicah tuh. Aku patah2kan cili, buh kicap, perahkan limau...

meriah sgt tempat makan ni..

Ni ikan yg fresh..pilih jenahak suruh dia bakar..

siap sudah, jenahak, sotong dan jugak udang..make sure tanya harga dulu sebelum order tuh..

udang ni RM10.00 each

tinggal tulang....

tempat ni meriah dengan pelancong dan penduduk tempatan

peniaga yg sibuk membakar seafood dan menarik pelanggan..

makan..makan...


Malam kedua aku dtg lagi makan kat sini. Mulanya dah plan nak dinner kat hotel je..tapi aku dah muak. so jalan kaki gigih jugak hokey ke tempat ni...worth lah for nice food.

second night, makan ikan baulu, ikan putih, sotong dan udang lagi..

di samping seafood ada dijula makanan tempatan..

ehm..nyummmm

ikan baulu (mcm ikan terubuk) dan ikan putih..

udang ..RM25 each...

sotong bakar

ikan baulu

jemput makan...


Oh di tempat ni sangat ramai org jual chicken wing. kat sini derang panggil 'sayap'. Sabah mmg terkenal dgn ekpak ayam bakar.Derang siap buh signage, "HALAL". so aku try lah..beli dua ketul. seketul RM1.20. Aku mkn kat bilik smabail tgk drama.. sedappp..

ada juga satey dan lain-lain makaanan local...

jemput makan....!!

19 comments:

makdaracute said...

aduh! catz...naper ler tepek gambor2 makanan nie......sangat2 terliur melihatnya....huhuhuhu.....

tunfrida said...

wooowwww!!! menarik betul nih, catz!
thanx for that yummylicious-get-me-drooling photos! hehehe

great! next bila i berpeluang ke kk harus dicoba nih...!

~H @ N i ~ said...

Amboi sis, adoii la..gile teliur tgk mkanan2 tu semua.. so how the place?? nmpk sgt2 la tertarik,menarik n da Boom la.. ;)

Kal El said...

ahahaha gambar-gambar benda yang berenang-renang Kal El tak affected punya sebab tak makan seafood... tapi gambar yang paling lasttttt tu amboiiiii kalau la haji samuri buat satay ayam panjang cenggitu!

SiMpleSmArtErMe said...

Huii..mmg mahal.
Patuh la my uncle yg dok sana cakap makanan yg dah dimasak mahal. Lagi murah masak sendiri..
Tapi udang & sotong tuh freshh sungguh..

Catz, asal dia kasi pencicah cam tuh.. cam malas nak buat pencicah jer..

@xiM said...

gilas ar udang tuh!!!tak sanggup aku nengok!!

atiqah said...

sedap nyerrrrrrrrrr

CATZ said...

hi mak dara cute...

hehehe..lenkali kalau nak masukblog catz makan dulu..hihihih...
coz the concept is foodie blog..ngeheehehheee...so masuk je ada gambar food...hiksss..

CATZ said...

hi tunfrida..

kita pun terliur jugak tgk blog awak..hiksss...
yup..kalau ke KK...it is a must try one...nice experience lah walau harga agak mahal bagi saya...

CATZ said...

Hani,
the place was great...
kalau ke KK mesti pegi..
hehhehe...
saya 1st time ke KK, tapi sekejap je kan..tak sempat lah nak jalan-jalan...

CATZ said...

kal el...
u tak makan seafood??
aaaaa...rugiiii...rugiiiii....
hihihiihi...
ehm..tulah u bleh propose kat haji samuri buat sate panjang-panjang mcm tuh...
hihiihihikssssss
oh..adik saya pun ada yg tak makan seafood...kitarang sellau wonder..why..ehmm

CATZ said...

simple..

KK bagi saya adalah bandar yg mahal..
makan mahal.naik teksi pun mahal..heheh..
walau terkenal dgn seafood..tapi mahal...pelik juga..disebabkan sesekali je sampai..makan le jugak..
rasanya yg mentah kot reasonable harganya...

CATZ said...

axim,
ko penggemar udang kannn..
ha-ha. sila terliur yer..hikss

CATZ said...

atiqah..
memang sedappp...sesekali makan ok lah...hiks.

Kal El said...

percaya atau tidak Kal El mula tak makan seafood lepas tengok citer Jaws kecik-kecik dolu.. hehehe serious!

CATZ said...

kal el,
knp tak nak makan?...apa kaitan dgn jaws itewww??
hikssss...
rugi oke tak mkn seafood..
hissssss

adie-ishmael said...

sekor udang rm10.00...mahal juga yer bagi golongan orang macam aku ni...ko tak per lar...wanita bekerjaya...hehehe.

Sierrauniform said...

patut blog kak catz ni kena dapat tajaan jalan2 cari makan taww..setiap sudut/ penjuru haa pasal makanan kat situ dispotoshotnyerr..

arti said...

ikan jenahak tu berapa seekor kak??