Wednesday, April 22, 2009

Filipino Market, Kota Kinabalu

Filipino Market adalah destinasi popular di Kota Kinabalu. ia juga dikenali sebagai Kota Kinabalu handicraft Centre.
Di sini popular dgn hasil kraftangan, mutiara, kristal, dan pelbagai kraf tradisi.
Filipino market ni terletak berhampiran Hotel Le Meredian.. seberang jalan je.
sebelah dia pula, night market dan tempat mkn seafood (sebelah malam le).

Kalau nak cari souvinier dgn harga yg reasonable, sinilah tempatnya. Ada juga t-shirt, fridge magnet, key-chains, dan pelbagai brg perhiasan rumah dan aksesori diri, beg, topi, dll.
Harga boleh tawar. So pandai-pandai le cik Kiah menawar ye....ada peniaga yg friendly, ada yg hot temper sket. So pandai-pandai le pilih kedai.
KAt sini kan, kdg ko tgk muka penjual tuh serious semcam, tapi once ko tegur, dan berlaku sesi perbualan dan tawar-menawar, ada yang ramah tamah dan rasa suka nak beli banyak benda kat kedai dia. masa Catz pegi hari sabtu, suasana agak lengang. So bolehlah melepak lama-lama di sesuatu kedai especially kalau ko suka layanan pekedai dan nak tempah bracelet ke..atau apa2 je. Kdg benda yg dah ada kita tak suka, nak suruh dia buat utk kita pun boleh. Kejap je biasanya.

TAPI...

Hati-hati dengan brgn yg kita nak beli. Kalau suka pearls..make sure ko dpt pearl. Ada yg tipu..bukan pearl yg dijual..or dia jual campur-campur dgn manik. So make sure ko tgk betul2 or cari peniaga yg benar2 jujur yg suka beri penerangan. Ada yg nak jual je..and tipu. Ada yg betul2 mmg nak jual dan jujur..so pandai2 le kan..kdg kita tunjuk benda yg kita berkenan, dia tak ckp pun benda tuh manik..so baik tanya betul2 dan buat2 muka yg ko tau le cik kiah. Kalau dah banyak-banyak mcm tu, kita tak perasan pun. Mata berpinar..semua lawa-lawa..tak sedor dah.
Kdg tuh dia ckp kristal, tapi kaca/plastik..so pandai2 le tanya.


Dan peral serta kristal pun macam2 jenis. Ada sea water pearl, fresh water pearls. Sea water lebih sekata bentuknya dan mahal. Tak kisah le nak beli yg mana2..kat sini pearl harganya mmg berpatutan..cuma make sure bayar tu berbaloi...pandai2 le bargain.



fridge magnet, kat situ tulis RM8 satu, tapi berkat mulot aku yg rajin menawaar ni (plus aku beli gelang banyak sudah)...dia bagi aku RM10 = 3 bijik fridge magnet. best ek?

kristal bracelet..ni aku suruh dia buat ..


pearls....pearls...


suasana dlm market


pilih...pilih...


Pilihan cenderahati....harga...tawar le pepandai..

Catz pegi few shops je...malas la nak pegi semua ...lagipun..sebelum beg duit kosong, baiklah balik..hahhaha....serious aku malas nak gi jalan2 ...tak larat.
Catz tanya pekedai kat sini, dia kata around pukul 7 atau 7.15 ptg, kedai dah tutup dahhh..
Kalau dah habis shopping di situ,bolehlah membasahkan tekak di gerai buah-buahan di sebelah filipino market tuh. Deretan kedai buah yg menjual air kelapa fresh. Tunjuk je nak yg mana, yg sejuk atau yg fresh saja.

Besor gila kelapa ni ok...aku sampai kembung minum tak habis-habis...haha..

Kelapa muda yg isi dia sgt lah mableshhh...ngehngeh ngehh...terkial2 aku duk korek isinya..kenyang gila oke..sampai tak lalu nak lunch...haa..kan dah jimat tu....tak yah lunch sudeh..
Lagipun mengalami kenipisan poket yg sangat ketara... (tapi biasalah..perempuan...dpt beli pearls..kristal..mcm rasa kenyang setahun..mcm le benda tuh boleh makan kalau lapor nanti..ye dok..)
balik hotel...lepak gila...ZZZzzzz....bangun lapar...pi mkn kat lounge...mcm org kebuluran.
Tunggu sunset.

next entry..

Seafood BBQ ---------------> ini barulah real FOOD!!
betul2 aku mentekedarahmakan ialah time dinner.

to be continued...

13 comments:

atty's said...

tergoda nengok pearl..

makdaracute said...

tuhari ada beli fridge magnet sama macam kat gambor tu (yg bentuk tapak tangan & ada pokok kelapa)kat bukit merah..pun 3biji = RM10

TSS said...

jeles la.. klu la bole pi melancong mcm awak kan best..

CATZ said...

hi atty,
mmg tergoda..
sah...sahh..sahhh..ko perempuan normal..hehhehehe..

CATZ said...

makdaracute..
yea..reasonable price..
good for you..

CATZ said...

hi TSS,

welcome to my blog..
enjoy reading yea..
jeles..?..eh you pon boleh pegi melancong...semua org boleh pergi..
:)
now ekonomi down..airlines berlumba2 buat promo...

Anonymous said...

Seronoknya catz pi jalan kat KK pula.. Sungguh mengancam dan menggoda pearl n kristal tu.. Agaknya klu michhi ke sana sure shopping x ingat dunia, hehehe...
- Michhi -

Kal El said...

Alalalalalal sedapnya air kelapa! Hari tu pi KK dapat telan air lioq je tengok kelapa Sabah yang amat besar lagi mengancap (nyawa) hehehe.Tau Catz nak pi KK patut Kal El kirim kelapa muda sebijik.

~H @ N i ~ said...

wow pearl.. nk satooo sis..buleh??lalala (sedikit tidak malu ini org)

CATZ said...

hi michi,
lama tak nampak?..ke mana?
blog mu pun sudah semak bersawang...hehhehe.
ye michi..bleh ko soping tak hengat donia....hehhe..sedia doits jewww..

CATZ said...

kal el,
besar kan kelapa nya....
tak habis catz minum...kembung sudahhh pun tak habis-habis..
nak kirim??... sepuluh biji...hehhehe

CATZ said...

Hani...
hehhee..nak ke?..pearl?..sebijik??
satoo??..bolehhhh...

nureen said...

thnxs....entry nie sedikit sbyk mbantu nureen siapkn report psl filipino market.br jer blk dr sabah... :D