Sunday, April 5, 2009

JB dan perihal teksinya...pengalamanku


bosan ni..flight delay...sebab cuaca...katanya...flight dari KLIA ke sini lambat..hujan lebat katanya..ye lah..alangkan F1 race yg tengah berlangsung pun sempat race 32 pusingan je (dgr kat news)..so maknanya cuaca mmg burukkk..
"penerbangan MH1052 akan berlepas lewat...disebabkan kelewatan pesawat dr KLIA..bla..bla..bla...pesawat akan berlepas pd waktu yg akan diberitahu kelak.."
redha je laaaaa....walauponnnn aku dah dekat 3500 kali menguap niiii...
ngntukkkkkk....kot aku selamba baring kat kerusi ni...cam menadah pulakkk...gila koo..org ramai..semua resah gelisah ni....


oh..aku nak cerita pasal teksi JB ye....ye..teksi JB..samada teksi airport atau teksi bandar. Berkesempatan 4 kali naik cab ..

cerita 1:

1st from airport senai ke hotel The Zone Regency, Stulang. Sapa yg pernah naik teksi airport kat senai ni tau le kan..teksi dia warna putih...hemm...tgk rupa..cam teksi tahun 80-an... tak kisah le...masuk dlm..ye..mcm naik teksi tahun 80-an...tak kisah la..walau rupa kereta ni buruk, tapi bersih jugak.

Ok....naik.. (tgh panas ni....penat berjalan dr tempat ketibaan ke pick-up point..tempat teksi dan bas dan tmpt org amik penumpang. Di tulis ' 3 MINUTES to pick up Point'..tapi aku rasaaaaa...dekat 10 minit jalan baru ko akan jumpa kaunter beli tiket teksi dan pick up point tuh...which is...ko tgk jam...3 minit tapi ko still tak nampak apa lagii..kecuali rasa panas....)

ok..sambung balik hal teksi.... dah le tgh panas.... masuk teksi..mak oi...ni oven ke ni?? panass!!
ok..sabo lagi..ok..bila teksi jalan....aku still tunggu gak angin sepoi2 sejuk dari aircond kete ni...nan-ado..sama je??..sabo lagi...dah nak smapai skudai... aku pun ringankan mulot ckp kat driver teksi ituuu.." uncle....panas ni..no aircond ???" uncle tuh ckp.." belum dapat haaa..?" sambil drive tanpa tgn dia adjust2 ke apa yg patut kan supaya aircond dia tuh jadik full blast ke..supaya penumpang dia yg tgh hot ni sejukkkkk.... aiyooo..... now dah sampai skudai...still sama mcm tadi..tak rasa lah uncleee.....mak dah hot ni!!!!! temperature mak dah menggelegak ni..
yg drive ni apek tua yg kalau ko timbulkan rasa tak puas hati pun dia akan buat muka stone je dan drive je seolah-olah tak nampak api atas kepala ko yg tgh duk menyala-nyala..

so??..pasrah... je la..disebabkan dah bayar RM40.00 di kaunter teksi epot tadik..so pasrah dan redha je lah kan..if naik teksi bandar harus aku turun kat skudai tahan teksi lain..
hem...so..aku turunkan sikit cermin tingkap....supaya boleh dpt rasa sikit angin...tapi cuaca panas....
katanya...international airport,,,tapi perkhidmatan teksi nya????????????? sigh,...


cerita ke dua:

aku naik cab mlm tuh..ke tempat makan yg dikatakan sgt tip top... (kalau rajin aku buat entry ni)...kat tepian teberau ke..dekat2 datran bandaraya Johor Bahru tu... driver teksi ckp " RM15 boleh??" sebab malas nak carik cab lain..angguk je lah....aku duk wonder..teksi Jb ni tak pakai meter ke?..aku tgk elok je meter tuh duk ada....napa tak pakai meter????????????? meter tuh buat hiasan je ke if kotlah pegawai JPJ buat spot check???? haaa???
dlm duk aku wonder2...cabbie tuh duk bebel " now ni teksi JB susah carik makan..teksi banyakkk sgt dah..bandar JB ni mcm mati dah sejak CIQ pindah...bla..bla..blaaaa......."
tah le kan....mak redhakan je lah telinga ni dgr bebelan dia...
bila sampai..eh....dekat je..takdelah jauh mana??..RM15.00 ni aku rasa melampau! Ko ingat aku duduk The Zone tuh...aku ni mempunyai sebuah kilang mengecop duit ke?? duk pikir nasib ko yg susah carik penumpang, so bila dpt penumpang ko tekan harga gila-gila..abih nasib penumpang ko...ko tak pikir?..tah penumpang ko tuh ibu tunggal anak 5 yg carik sesuap nasik ke???..tak pikir ???

Then balik dari makan tu, tahan cab balik...eh.....elok je cab ni pakai meter oke...tau tak berapa aku bayar sampai hotel??...ikut meter RM6.50 !! ha...beza kanlah harga ye tak??? so maknanya..bukan lah teksi Jb tak pakai meter..tapi diver teksi tuh yg ikut sukahati diaaa!!


cerita 3:

Nak ke airport Senai semula ..pun kenalah naik cab...
aku tahan kat depan The Zone Mall tuh...bukan kat pintu hotel..hehhe..strategi...lagipun 5-6 langkah je pun....kalau dr pintu hotel ke senai RM45.00..tapi disebabkan aku tahan cab kat depan Mall....cabbie tu ckp... RM40.00..dannnn..aku try cuba nasib utk tawar..RM35.00??
dia ckp oke..yabeda beduuu.....berjaya gak aku dpt diskaun...hehhehe...mcm biasa, bila ko dah masuk je..cabbie akan mula ajak bersembang mengenai keadaan ekonomi driver-driver teksi di JB,,soooo..aku pura2 masuk cab terus konon2 tidur...siap berlakon senget-sengetkan kepala sikit ye supaya dia ingat ko betul2 tidur dan dia pun senyap dr berkata-kata.. kalau tak sure aku kena jadik cik seri siantan dlm hujan-hujan lebat semalam..
very de tak tak koser mak.

hehhe...
hahahhaha..
sekian..entry utk membunuh kebosanan..


p/s: eh..aku baru publish entry ni pg ni sebab, masa aku nak tekan button publish kat senai samalam..betri laptop flat..terus padam.

4 comments:

makdaracute said...

hehehhe...tergelak bila baca part catz berlakon tdo tu....
memang semalam hujan lebat...tension tengok F1 sebab race tak habis....

azza said...

itu betol ke meter kire duit???
ataupown cab tu ade letak meter turbo kat dashboard???
hehehehehe
tp rasenye ragam taxi ni same je kat mane2 pown.

eita_tks said...

waaa...catzs sronok yer jalan2 carik mkn kt jb...Tip Top tu my peberet place ngan ZZ Sup Tulang...mkn sup pakai straw...phewww...nnt next time ke jb cuba mkn steamboat kt Restoran Rawa plak..kt situ pun best tau...

Kalo takmo susah payah naik teksi...nnt ke jb time kak eita ada...july till sept...kita ronda2 jalan2 carik makan...:)

TEKSI JOHOR BAHRU - SENAI AIRPORT said...

Just comment, not all of taxi driver is bad..
example..one of the cab driver take rm 15..itu memang salah..
the second driver use meter is true..
and the third driver reduce rm10 from meter ??? normally from the zone meter is Rm45.. Salah siapa ??