Tuesday, April 7, 2009

TIP TOP Ikan Bakar, JB


Malam di Johor Bahru.. Ada yg ckp try makan bubur nasi kat Sentosa, mkn kat Senibong, seafood at Stulang Laut, dan pelbagai lagi la...pi lepak Danga Bay atau pi je mana-mana gerai dkt dgn Lido lah..Teberau lah...hahhaa...makan place........mana lagi ek..oh ..Restoran singgah selalu ek? Now dah banyak sangat tempat makan lah. Dulu masa aku study..aku tau Taman U yg punya banyakkk sgt tempat makan. Teringat makcik pakcik jual cekodok bawang dkt dgn supermarket apa tah..kat Taman U. Masa tu kan, kalau ke JB town yg kitarang akan tuju ialah Plaza Kotaraya, Komtar (ha-ha) dan Holiday Plaza. Tu je 3 tempat tau. Masa aku dah habis belajar, ada stu komplek lagi wujud . Best World Plaza ke nama...tapi tmpt tu tak lama tutup..now yg jadi Danga city Mall tu kot...tu je lah. Kalau makan sure akan pi Kedai Hameed kat Holiday Plaza, Kebayan kat Plaza Kotaraya (sebab nak mkn mee rebus) atau KFC Kotaraya..hehhehe...
Kalau kat Komtar..ada food court Kebayan jugak kot..entah..lupalah...tu je lah kami tau.

Thenh masa aku keje kat JB, aku sellau pi Plaza Angsana. Takde dah aku merayap ke Plaza Kotaraya atau Holiday Plaza. Masa tu keje cam nak rak...aku keje shift 12 jam..sellau keje malam..apa nak buat..mencarik sesuap nasik. Kalau balik sure aku tidur mati. Nama je abih keje pukul 8 pagi..lepas tuh balik kdg pukul 10 pg, 11 pagi..malah biasa gak balik pukul 2 ptg. Tu kalau ada line production problem la..asyik lah meeting lepas tu kdg dah on the way balik rumah pun kena panggil balik dgn kata-kata manis "tak pe..i bayar tambang teksi u" - ni kata-kata bos aku yg selalunya dia buat dont know tak bayar pun. Masa tu aku pi sana sini naik cab je. Sebab kejar masa. 2 kali pindah rumah. Last rumah aku duk Bandar Baru Uda, tak jauh dari Angsana.
Balik keje je aku sellau lepak Angsana, makan atau jalan-jalan (mamai-mamai baru balik keje malam..belum mandi..ha-ha)..veryyyyy..kan..hhahahhaa.
Sebab, kalua dah smpai rumah aku akan pengsan terus membuta. So baik aku mkn siap2, atau shopping brg rumah siap2. Housemate mmg aku tak jumpa. AKu duk bilik sorang, so aku akan nampak muka mereka time aku bersiap nak pi keje.
AKu mmg takde life. Bosan. Asyik keje...sabtu ahad pun keje. Macamlah mata duitan sgt. Ni keje kena paksa oke..bos aku boleh je arah2 aku suh keje on weekend sukati dia, make sure line oke.(while dia bawak anak bini dia jalan-jalan on weekend..sekejap2 call..tanya output..tanya line down ke tak) ..mentang2 aku bujang. nak tak nak kena lah kan..apa nak buat. again...demi sesuap nasi (eh ye ke aku makan sesuap ek?..bersuap-suap aku rasa..ke ke ke)..

kalau keje siang, rutin aku lebih kurang sama je la. Balik pukul 12 malam, pukul 2 pagi tu biasa. Malah tidur kat ofis pun selalu.Terbongkang bawah meja pun biasa..nak tidur kena lah nyorok-nyorok sikit..keje 24 jam...kena curik-curik tidor...
Masa tuh paling cepat balik pukul 8 malam. Kira mmg tak nampak matahari la. Takde pulak masa tu aku rajin2 carik makan jalan-jalan sana sini. Sebab selalu mkn je kat kantin kilang. Cepat dan murah.

Kalau bulan Puasa lagi sadis. Biasanya keje malam. Sahur dah tentu lah mkn mee goreng / nasik goreng kat kilang. Then balik rumah membuta sebab balik pun dah siang. Time aku nak pi keje, house mate aku 3 org tgh duk mengadap juadah buka puasa. masing-masing duk menghidang juadah dari bazar Ramadan atau masak. Aku pulak masuk keje pukul 8, so pukul 7 tuh tgh busy bersiap dan dah ready le nak jln kaki tahan teksi depan rumah.Kalau sempat, on weekend aku join lah depa makan. or kdg rushing pi keje, housemet aku suh aku tapau sikit mknn or cuit-cuit rasa. Makanya..buka puasa pun kat Kilang jugak. makan mee goreng kosong harga RM1.00. sadis tak? org lain buka puasa kat rumah, aku buka ni pun cepat2 sebab nak kejar kerja. Eh bersyukur jugak kan. Aku still boleh makan dan kerja.bagus apa...jimat. he-he.
Balik kg kalau aku tak keje weekend.

Eh...time ni lah aku mengalami peristiwa kelakor +sadis + seram + pasal housemate aku yg sorang ni. lain kali lah aku cerita.sgt menyeramkan tau.klako pun iye gak.nanti aku buat entry.

Sesekali je aku pi KL jumpa kawan-kawan, shopping. AKu duk JB serious takde kawan. ALa..kawan-kawan tempat keje ada lah...tapi just gitu-gitu. semua org busy. AKu tak kuar pun dgn kawan-kawan sekilang. Oh ada sorang. Adalah 2-3 kali kuar dgn Kathy, supervisor becok lain sebelah. Mulut dia kalau bebel kat operator dia..satu kilang dengar. production supervisor yg garangg. hah-hah. Kat mana tah dia sekarang.Dulu aku kdg2 tumpang lah kereta satria putih dia. Tu pun aku dah rasa best gila.
eh..melalutnya aku ni.

AKu nak cerita aku pi mkn kat Tip Top la..



Aku baca blog orang, derang kata antara the best Ikan Bakar in the world. Tempat ni terletak dekat dgn straits view hotel. Medan selera ni apa nama ek..Tepian Teberau ke apa tah..tapi belakang straits view hotel tu...tak jauh dari Dataran Bandaraya.
Sebenarnya mmg dah plan nak mkn sini lama dah. SO ni saja lah nak try sebab ada yg ckp the best in the world.. he he he. Kedai ni adalah deretan gerai. Tip Top ni tepi sekali. Sebelah dia gerai Yong Yong. Ramai gila pk orang. Aku sampai je..pikir..mana nak duduk ni. Pelanggan packed gila. So mengesahkan lah akan kesedapannya kan.

Yong-Yong ni jual air, ABC dan segala desserts lah.Must try their ais jelly. tersohor katanya kesedapannya. Mmg pun sebab aku tgk ramaiii yg order siap tapau-tapau bawak balik.

ni ais jelly ku..uiiii...sedap nikmatnyaaa.....mmg best!

ABC. Eh trend ke di Jb..ABC letak sos coklat. Sebab siang tadi masa mkn kat stulang pun ABC dia buh sos coklat. tapi sedap!

kat Jb ni mmg ada otak-otak di mana-mana. So haruslah makan. Beli sepuluh.Tak habis.

mesti order pari bakar tip top...sedap!! aku bagi A. tapi aku mcm dah kenyang sebab pi gatal order kuew teow goreng dengan sotong kangkung (veryy mentekedarahhh..).

Ha...chilli crab nio aku bagi markah A++. Sedap oke!!

Bun ni order sebab ada yg ckp sedap mkn dgn ketam cili tu. Di buat panas-panas kat situ jugak.
sedikit berminyak tapi dlm dia lembut dan sedap. Seswai geng dgn chilli crab tu.

ni kuea teow goreng...rasa dia..sedaplah..ni gerai sebelah Yong Yong..aku ni apa yg ada kat meja orang semua aku nak rasa..melampau gak rasa. Tapi bukan senang nak sampai JB. hehehe..mcm lah kat KL selangor ni takde kuew teow goreng.

Sotong kangkung..pedas..tak tahan mulot aku. Makan separuh je, walau sedap.

Haa...ni siput belitong ek org sini panggil?..sedap ok....adalah rasa mcm yg aku masak tapi yg ni sos sambal dia banyak..tercungap kepedasan jugak. AKu mkn dgn nasi putih sambil slurpp sedut siput...yumyyyy!!!!!

meja yang penuh dengan makanan...disebabkan dah kenyang sgt dan makanan pun banyak lagi, terpaksa tapau bawak balik...ha-ha..ni lah namanya tamak..apa org makan semuaaaa nak kan... padan lah mukaa..tapau ketam, siput, bun, otak-otak.Sebab kenyang sgt takdelah larat nak pi Danga bay ke hapa..balik je la..


Overall food mmg sedap..tempat meriah gila. harga?..haha..aku yg bengong ni kan...sini style ko order dr gerai mana, bayar terus. Bukan dah abih makan baru bayar semua sekali sebab ada yg dtg dr gerai lain-lain. So..adik otak-otak dtg..bayar RM5.00, kuew teow dtg..bayar 4.50, sotong kangkung bayar RM6.00 kot, ketam + siput + pari bakar RM60.00 (eh..mahal ek??) ais jelly tuh RM3.50, ABC tak ingat berapa...dan lain-lain. Sebab bayar asing-asing rasa mcm tak mahal..tapi kira total..hahaha....kejap nak carik kalkulator..

Pukul 10 mlm, dah lapar sikit, sambung makan kat bilik sambil tgk drama TV3 yg si Fazura berlakon tuh..sroott... mkn dgn bun. Lepas tuh aku tak boleh tidur. Bukan sebab kenyang je tapi sebab suara life band kat tingkat 6 kat club bawah tuh dgr sampai atas. Meriahnya, malam minggu. Bilik ni ada dua TV LCD, kat bedroom dgn kat hall..bukak dua-dua supaya tak dgr music life band tuh..sesambil srottt..sroott..nyummm..

uuuu....nyummm...cicah dgn kuah ketam dan siput.

Memang tamak makan tak ingat dunia. kalau PT aku tau sure dia menggelang kepala 45 kali dan akan ckp..." Catzzzzzzzzzzzzzz ko ni mengketedarah ke melantak niiiii??.....
ke ke ke...mcm terngiang-ngiang pulak kat telinga ni...

16 comments:

Inah said...

ikan bakar tiptop katanya..waahh..menahan godaan makanan bila masuk blog catz ni :P

makdaracute said...

huh! memang banyak yg catz order tu....tapi sure puas hatikan....makan utk hidup or hidup utk makan? hehhehehe...

CATZ said...

inah..
nanti u balik bulan 5, haaa...round le satu mesia jalan-jalan carik makan..hehehhe...
tuh..lah..tip top katanya...mmg tip top le....tapi jauh kat JB nun..
tah bila boleh makan lagi kan...

atty's said...

ctaz..semua fud tu nmpk sedap ko..hhuhuhuh.saat aku kelaparan nie..

pinkebaya said...

wah akhirnye tercapai gak cite2 ko nak mkn kt tip top ye..
nanti we go putrajaya seafood best giler..
beb.. the zon la clubbing scene best.. awat x join sekaki? hehe

CATZ said...

atty..
bila nak settle appoinment cendol kita nihh.....aku nak makan cendol free...hehehhe..
time lapo mmg le semua sedap...
klau tgk kayu dgn batu disusun-susun pun silap2 nampak sedap..ke ke ke...
btw....aku teringin cendol free ko..hehhehe..bila nihh...

CATZ said...

pinkebaya,
hi...wujud ko kat bangi?..hehehhe..
putrajaya seafood?..bila tuh??..ko nak belanja mak ke?..aku oke je..bak kata org..org nak memberi, stadium olimpik mak tadahkan..kekeke....
apa yg spesel situh???
mcm best je..ni yg makan atas kapal ke sampan tuh ye?... wwoooo..teringin nih...romentik-romentik giteww??

clubbing?..the zone?..aiyooo.. mak tak reti clubbing2 nih..dulu masa sekolah adalah mak berkelab-kelab.. duluk, mak ni setiausaha kelab taman sains...bendahari kelab matematik dan sains...masa tuh mak rajin lah join2 kelab2 nih.. dah tua2 nih mak dah malas dah..
eh..ko mcm biasa je situ..hehheeh..
mak report abah ko nantik..ke ke ke.

bozzobattousai said...

bozzo susah nak terbongkang bawah meja pasal tak muat....

Anak Jawa said...

mak aikkk
ingt skrip drama KELIWON td
tp pesananku cuma 1
"klau tido ofis, nmpk apa2... JGN TEGUR!!!"""


aiyooooooooo... mmg tmpt Ah Yong tuu laa yg ada ice jelly paling sedap kat muka bumi ni

TAHNIAH KRN ANDA TLH BERJAYA MELENGKAPKAN TUGASAN MAKAN2 ANDA!!!! HEHEHEHE

AYU SI PEMAIN LAYANG-LAYANG said...

*pengsan kelaparan*

mak ai. ni buat mcm nak pegi johor plak ni. huhuhu

gjul said...

gemok la ko catz..ahaha..

nk siket ketam!!

CATZ said...

bozo..
hahahaha...aku cute je saiz time tuh..tuh yg muat tu..ke ke ke..now tak muat dah kot..hahha..sure nampak kaki or kepala..ke ke ke

CATZ said...

AJ,
kalau dah terbongkang tuh...tak nampak apa dah..hantu ke apa ke..aku tak kisah dah....ke ke ke...aku ajak join sekali mengulor..ke ke ke..

yup AJ,
ice jelly dia best gila ek..camna nak buat tuh..tak sempat nak tanya resepi..
yup..ni kira tugasan makan2 le kan..
hehhehe

CATZ said...

AYU..
pernah sampai johor tak?
kat johor pun banyak tempat menarik..
tmpt makan pun banyakkk...
jom lahh...ikut balik umah mak kita nak takkk??

~aianna~ said...

aishh..sis,i baru smpi shah alam dah rindu nk balik jb ni..tiptop ikan bkr kat tepian tebrau tu mmg mabeles!tgk kat pic gerai yong yong tu..aunty yg pki tshirt blue tu..haha i terbyg ni muka dia!dia slalu amik order n serve..bila dia letak je tisu lembab dlm plastik tu,we ols mesti ckp xnk sbb nnti ur abc n ice jelly akan mhl!ice jelly tu feveret nenek i btw..haha rindunye..sejak dorg pindah blkg s.v hotel,ktorg da xpernah mkn situ lg cz jln jam n sempitlah situ..terbyg lg mkn kat tmpt lama dpn pusat islam tepi masjd abu bkr..sis,nape u xorder mos satay?huhu..adoi 2 perut manusia ke perut tong sampah tu..kah2..i sker entry u ni..yg 1st part tu wat i teringat zmn kecik2..pergi komtar...pergi best world mkn ice cream yg best sgt kat ground floor..hmm rindu jb!ehh sebolan dah kat jb..cett..sis,u tau tmn.u ye..dlu utm ke..i stay kat tmn.u ekceli..hiks..n lg rumah nenek i kat area kubur mahmoodiah..blkg rumah tok nenek ekin-mawi...wiii...rase rugi pula mase u kat jb aritu tak rojer...wuaa takde jodoh lg.. ;P
ok,i da up8 ttg resipi roti naik yg u tnye dlu tu... ;P

NenekPenne said...

i tau tempat ni...
memang best...ada satu gerai tu jual chakuay makan dgn kuah rojak... perghhh.... yummylicious