Wednesday, April 1, 2009

Inspirasi cerita ikan dua ekor ini.

Ikan talapia goreng .
Tumbuk bawang putih, campur kunyit dan garam. Lumur pd ikan, perap kejap 5 minit. Goreng sedikit garing.


Tangan aku cedera..disebabkan dua ekor di atas ni...aku mmg dah banyak kali..kalau siang ikan talapia sure jari aku cedera kena sirip masa duk buang sisik, dan menyiang nya....zasss gituh.
sakit oke.
eh...kenapa aku buat entry ikan goreng ni?
ini ikan goreng luar biasa sikit. sebab?
dtgnya dari kolam di Janda Baik. Kawan aku menuai hasil utk kali pertama. Bestnya. Muda-muda dah ada side bisnes / income. Tabiklah.
best ek.ada benda nak dituai.
aku dulu pun berangan nak buat kolam ikan (best berangan ni, sebab free..). Tapi masa lawat kolam kat Raub dgn Nora Jonet and de geng, aku kena gigit pacat dan melompat-lompat mcm kera kena belacan.[ eh, tadi aku masak kangkung belacan]. Soooooo ngeriiiiiiiiiiiiiiiii....kita orang terjerit-jerit seolah-olah ada harimau bintang tgh excited nak terkam kitarang tepi kolam tuh.
Terus berenti berangan.
so kesimpulannya....kalau aku berani sikit nanti baru aku berangan semula pasal kolam.
(kena cari site yg zero pacat).

Oke..berbalik kepada ikan tadi. Naaahhh..tinggal tulang. Ni gambar sebelum kepala tuh aku ngapp. Sedap. Ikan ni tak rasa pun mcm ikan darat/ikan air tawar. Org ckp tgk food ikan tu apa ek? Kan ramai yg ckp, ikan air tawar rasa rumput la..tanah la..tapi yg ni tak oke. sedap.
Kwn aku jual dah siap buang isi perut. sekilo RM8.00. 7 ekor kot aku dapat utk satu kilo. Ni beli sebab menyokong bisnes kawan aku ni. Dan sebab aku mmg sukaaa sgt talapia merah.Eh dulu kan..aku pun suka buat bisnes jugak. Aku jual mcm2..dan kawan aku ni lah salah seorang yang aku jual apa pun dia beli. (Best ada kawan mcm ni). IKan ni luar biasa bagi aku sebab..ianya adalah hasil titik peluh kawan aku ni. Bukan beli kat pasar. Tahniah cik Kuntum. Anda memberi saya inspirasi.Aku doakan cik Kuntum jadi tokey ikan berjaya. Aku tumpang gembira.

18 comments:

@xiM said...

semoga cik kuntum berjaya di masa akan datang

:)

neezareef said...

sape la yg ckp ikan air tawar rasa rumput tu...wakakakakkaka

sedap je

neezareef said...

sape la yg ckp ikan air tawar rasa rumput tu...wakakakakkaka

sedap je

Linda Abdullah said...

Errrr sedap nyer ikan goreng.. makan panas-panas.. goreng garing-garing... waa lah.. he.he

anne said...

sgt suka bila catz buat entry bab makan makan...w/pon ikan goreng je;-)

makdaracute said...

memang sedap ikan talapia goreng..selalu gak makan ikan nie hasil hubby gie memancing & memang boleh terluka tangan masa siang ikan nie...

Zuridah said...

Hi Catz....
Lama i tak tinggal komen....
Ikan talapia memang sedap...makan panas2 tak pun masak sambal...pergh...

Catz said...

axim,
sama-samalah kita mendoakan..

Catz said...

neeza,,
kan..kan...sedap je kannnn...hehehhehe..
aku buleh je makan 5 ekor sorang2..
kekekeke..sodap ek..

Catz said...

neeza,,
kan..kan...sedap je kannnn...hehehhehe..
aku buleh je makan 5 ekor sorang2..
kekekeke..sodap ek..

Catz said...

Linda..
kan..sedap ek..makan dgn nasik suam..
walllaaaaaa.....

Catz said...

anne,
now jarang dah buat entry masak..
sgt malasss...hehhehe

Catz said...

mak dara..
aku hengat kita kena pakai glove tebal kot masa siang ikan ni..
sakit koo...zasssss gituuu...
tapi bila makan sedap..lupa dah tgn yg cedera..

Catz said...

zuridah...
apa khabar?..mana menghilangg?
hiks..
memang sedap ek talapi nii..

Saira said...

catz.. adakah cik kuntum ini adalah cik kuntum itu? sungguh mushkil sekali..

Anak Jawa said...

suka sgt ikan talapia goreng garing2, lps tuuu siram dgn kuah lemak cili api...

skrg ni dah tak jumpa lg lauk mcm ni...

Catz said...

saira..
tau takkk..kannn..kan..kagum kan dgn dia..i wish i could be like her...
rajin siot..

Catz said...

AJ,

eh now aku rasa nak masak cam tuh..
hoooooo...ikan ada lagi...nantik aku masak and tayang kat blog ye..ko silalah melellehhhhhhhh..
ahhahahaha (gelak jahatttttt).