Saturday, February 2, 2008

Ayam masak kurma


Bahan-bahan:

Ayam - 8 ketul (saiz sederhana)
rempah kurma - 1 peket (saya guna adabi)
bawang merah - 6 ulas
bawang putih - 3 ulas
bawang besar - 1 labu (dibelah 4)
cili hijau - 3 batang
lobak merah - 1 batang
halia - 1 inci
santan - 1 kotak
kulit kayu manis - 1 batang
bunga lawang - 2 butir
buah pelaga - 4 biji
tomato merah - 2 biji
minyak
garam
gula

Cara-cara:

Bersihkan ayam, cuci dan toskan.
Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia.
Cili hijau di belah dua. Tomato di belah 4.
Tumis bahan tumbuk hinggan naik bau. Masukkan kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. Masukkan rempah kurma (dibancuh dgn sedikit air).
Tumis dengan api kecil hingga naik bau. Masukkan cili hijau dan bawang besar. kacau hingga agak layu.
Masukkan ayam dan gaul rata dengan rempah. Masak sebentar dan biar ayam mengeluarkan air dan ayam agak kecut.
Masukkan santan dan lobak merah. Santan dlm kotak amat pekat, tambahkan 3 cawan air.
Kacau dan biar mendidih hingga ayam betul-betul masak dan kuah agak pekat.
Masukkan tomato, garam dan sedikit gula. Kacau sebentar dan siap untuk dihidang.

No comments: