Thursday, February 14, 2008

Bergedel kentang



Bahan-bahan:

kentang - 5 biji
daging - 400 gram (hiris kecil)
daun sup - 1 tangkai
bawang besar- 1 labu
serbuk lada putih
telur - 2 biji
garam
minyak

Cara-cara:

Rebus ubi kentang hinggan empuk. Buang kulit dan tumbuk/lenyek.
Hiris dadu bawang besar dan tumis, masukkan daging . Kacau hingga daging masak. Campurkan sedikit garam.
Campurkan daging dengan kentang yg telah ditumbuk tadi.Masukkan daun sup yg dihiris halus dan campurkan juga sedikit serbuk lada putih. Gaul rata dan kepalkan kecil-kecil.
Leperkan dan celup ke dalam telur.
Goreng hingga warna kuning keemasan (terbalikkan).
Siap untuk dihidang.

2 comments:

Anonymous said...

thanks! aku mau buat resep ini sekarang!

CATZ said...

hi yuyun..

selamat memasak....

catz