Thursday, February 7, 2008

Sup ekor


Bahan-bahan:

Ekor lembu - 1 kilo
bawang merah - 10 ulas
bawang putih -8 ulas
kulit kayu manis - 1 batang
bunga lawang - 2 butir
buah pelaga - 4 biji
halia- 2 inci
tomato - 3 biji (belah 4)
celeri - satu batang(hiris)
bawang goreng
daun bawang
garam

Cara-cara:

Rebus ekor lembu (saya rebus dlm rice cooker-mudah) hingga empuk.
Tumbuk bawang merah dan bawang putih serta halia. Tumis dlm kuali berasingan. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga. Tuang bahan tumis dlm rebusan ekor tadi. Kacau dan biar sebentar supaya sebati. Masukkan celeri dan tomato. Biar hingga tomato hancur.
Masukkan bawang goreng dan garam. Taburkan daun bawang. Hidang.

No comments: