Thursday, February 14, 2008

Sambal udang




Bahan-bahan:


Udang sederhana besar - 400 gm
cili kering - 7 biji
bawang merah - 3 ulas
bawang putih - 3 ulas
bawag besar - 1 labu
kicap manis - 2 sudu
halia - 1 inci
belacan- 1 inci
garam
gula
minyak


Cara-cara:


Kisar cili kering, bawang merah,bawang putih, halia dan belacan.
Bersihkan udang, buang kepala. Gunting kulit udang pd bahagian belakang, cungkil dan buang kotoran. Cuci bersih dan toskan.
Tumis bahan kisar hingga garing. Masukan bawang besar yg dimayang halus dan kacau hingga bawang agak layu.
Masukan udang, kacau rata. Masukkan kicap manis. Tambah sedikit air jika suka agak berkuah sambal tersebut. Masukkan garam dan gula (seimbangkan rasa).

Siap untuk dihidang.Makan dgn nasi suam dan sayur...walla...

2 comments:

Anonymous said...

wahhh sodapnya... lapaqqqqqqqq....

CATZ said...

catwomens, jom makannn... :)