Bahan-bahan:
Ikan kembung - 2 ekor (saiz sederhana)
serai - 2 batang (diketuk)
bawang besar (kuning) - 1 labu (mayang kasar)
cili api- 5 biji-ketuk
Bawang putih - 3 ulas
serbuk kunyit
daun limau purut - 4 helai
halia- 2 inci
garam
Cara-cara:
Siang ikan, bersikan, potong dua, basuh bersih dan toskan.
Tumbuk bawang putih dan halia.
Tumis bahan tumbuk dan bawang besar hingga naik bau, masukkan serbuk kunyit, serai dan 3 mangkuk air serta cili api.
Biar hingga mendidih, masukkan ikan. Kacau dan biar ikan masak. Masukkan daun limau.
Masukkan garam secukup rasa. Hidang.
Thursday, February 7, 2008
Ikan singgang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment