Thursday, February 28, 2008

Seafood spaghetti

Seafood spaghetti
Malam tadi rasa tak nak makan nasi..balik keje singgah ke supermarket (ni bad habit aku nih..suka sgt pi beli barang padahal brg yg belum masak dlm peti ais byk lagi..ayooo).. i tot nak beli daun parsli, etc..tapi takde..so guna jelah apa yg ada. Dan smlm aku stock-up few items ..hem...sudahnya catz masak ni...seafood spaghetti..ni aku reka2 sendiri je...masak campak-campak..

Bahan-bahan:

spaghetti

udang saiz sederhana -10 ekor (matik la kena kira)

sotong besar - 2 ekor

kupang - 15 (apa ek penjodoh bilangan yg seswai?..ekor/biji?

pasta sauce

tomato segar - 2 biji

sos cili- 4 sudu

bawang putih - 3 ulas

bawang besar (kuning) -1/2 labu

sos tiram - 2 sudu

olive oil

corriender leaves

garam


Cara-cara:

Rebus spaghetti hinggan lembut (ikut arahan kat pembungkus) - asingkan.

Tumbuk bawang putih dan bawang besar hiris dadu

Tumis bawang putih dan bawnag besar hingga naik bau (guna olive oil).

Masukkan pasta sauce, agak2 le nak banyak mana.

Masukkan tomato segar yg sudah dihiris dadu. masak hingga tomato hancur. Tambah sedikit air supaya berkuah. Masukkan sotong, udang, kupang.Masukkan sos tiram dan sos cili. Biarkan sebentar hingga seafood masak.Kacau-kacau, tambah sedikit garam. Taburkan corriender leaves yg dihiris halus. Gaul rata. Bleh dihidang dgn spaghetti.

No comments: