Thursday, February 14, 2008

Durian dan tempoyak


Raja buah..durian.


Kenapa lah aku nak cerita pasal durian dan tempoyak ni?? Musim durian ke?..tak kot?.Aku memang hantu durian.Tapi now ni dah tak kira musim kan, ada je org jual durian tepi-tepi jalan.Dan durian tak boleh dipisahkan dengan tempoyak..Kat Tesco pun semalam aku tgk ada jual tempoyak..dulu-dulu aku belilah tempoyak coz tak reti nak buat..rupanya senang je nak wat tempoyak ni...lagipun buat sendiri terjamin kebersihannya..kan..

Bahan-bahan:
Durian
garam
gula
Cara-cara:

Asingkan durian dan bijinya. Gaulkan dengan sedikit gula dan garam. Simpan dlm bekas yg bertutup rapat (balang etc). 2-3 hari sedap dah tempoyak ni nak wat masak gulai ke atau sambal.

So ni catz bubuh sini camana nak makan tempoyak ni..versi aku le..kan.. ni semua catz masak tah 4-5 bulan yang lalu, masa duk kemas folder-folder photo tadi jumpa gambar ni, so catz tepek le sini.



Sambal tempoyak ikan bilis

Bahan-bahan:

Tempoyak - 5 sudu besar
bawang merah - 2 ulas
bawang putih 2 ulas
ikan bilis - 2 genggam (bersihkan, belah)
cili api - 6 biji (patah-patahkan)
garam
minyak
air

Cara-cara:
Tumbuk bawang putih, bawang merah dan separuh dari ikan bilis.
Tumis bahan tumis hingan naik bau. Masukkan tempoyak. Gaul rata. Masukkan 1/2 cawan air dan ikan bilis. Kacau hingga mendidih dan masukan cili api serta garam. Biar sebentar dan boleh dihidang dgn nasi panas.





Tempoyak timun tua

Bahan-bahan:

Timun tua 1 biji (kulit warna kuning- boleh beli kat supermarket)
tempoyak - satu mangkuk
ikan bilis - segenggam
daun kunyit - 1 helai (hiris halus)
bawang merah - 2 biji
cili kering (blended) - 2 sudu
garam

Cara-cara:
Timun tua dibuang kulit, belah dua dan hiris nipis.
Tumbuk bawang dan ikan bilis.
Campurkan cili kering tempoyak dan bahan tumbuk dalam satu mangkuk, gaul rata.
Tambahkan dua cawan air, kacau.
Tuangkan bancuhan kedalam periuk dan biar mendidih. Masukkan timun tua dan daun kunyit, dan biar hingga timun lembik. Masukkan garam.
Siap untuk dihidang. Sedap makan dengan ikan masin dan nasi panas. Meletops..





Gulai tempoyak ikan patin

Bahan-bahan:

1 ekor ikan patin (saiz sederhana)
4 sudu besar tempoyak
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit
2 sudu kecil cili kisar
2 batang serai
Air
Garam

Cara-cara:

Siang ikan, hiris dan cuci bersih. Toskan.
Tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia.
Ketuk serai. Masukan 4 cawan air kedalam periuk diikuti dengan bahan tumbuk dan tempoyak.
Masukkan serai, kunit dan cili kisar.
Gaul rata hingga mendidih.
Masukkan ikan dan biar hingga ikan masak.
Masukan garam. Sipa utk dihidang.




Tempoyak dengan cili dan limau

No comments: