Sunday, October 19, 2008

Mari memasak mee bandung versi mudah..

oh..dah lama ak buat entry masak-masak...so nih baru nak buat entry memasak...so..marilah memasak bersama cik Kiah...

mee bandung..

Tapi ni memasak versi mudah...oh...saya pernah mendengar pendapat seorg rakan senior yg boleh dikatakan berjaya dalam kariernya....dia kata " perempuan moden tak nak spend masa terlalu lama di dapur...so plis..if u want to share any recipe..please share the simplest one..."
ehm..aku nak bagi resepi apa yg simple sesangat ek..hoo...yg nih semua org sure boleh punya..paling simple...bahan2nya cuma sebungkus mee segera dan air panas..gabungkan..2 minit dah boleh makan...oh..itu typical sgt..dan i would not consider it as 'cooking'.. itu kategori menjirus mee..rendam. lagipun..tak sihat..mkn mcm tu hari2 rambut makin menipis pulak...

ok..berbalik pd versi mee bandung mudah catz..
masa balik kg bulan Ramadhan yg lalu..Catz telah borong rempah soto dan rempah mee bandung segera..mudahlah kan...lenkali kalau nak memasak.....
dan seorang rakan telah beri cat mee kering ni (lihat photo)... so..complete lah kan... hiks...


bahan-bahan:

rempah mee bandung segera
mee kuning/mee kering
bawang merah 4 ulas
bawang putih 5 ulas
udang kering -segenggam
udang basah - 15 ekor
sawi - beberapa helai
telur 3 biji

Cara-cara:

actually kat pembungkus rempah mee bandng dah diajar camana nak masak..simple je...
tapi aku mandai2 ubah sikitlah..aku guna bawang merah, bwg putih dan udang kering..tumbuk..dan tumis hingga agak garing..
bancuh rempah mee bandung dgn air dan masukkan dlm tumisan.
Kacau...masukkan air sedikit lagi jika pekat sgt...so...kacau..
masukkan garam (jgn bubuh gula sebab rempah ni dah manis dan byk gula)..
masukan udang, sawi..telur...kacau...masukkan daun sup jika suka..
rasakan.angkat...hidang..
hidangkuah dgn mee kering/ mee kering yg telah dicelur..

rempah mee bandung

cara memasak

rendam mee kering dlm air panas 2 minit dan toskan..

kuah mee bandung

mee bandung..tadaaa!!

9 comments:

Beruang Madu said...

Terima kasih Catz... senanglah sikit aku nak masak seperiuk besar nanti sebab masak dah mudah... apa apapun masakan aku setiap hari, blog inilah rujukan aku... HIDUP CATZZZZZ!!!

axim said...

wahhh terus terliur ni tengok entri Mee Bandung!!!

nak pi Restoran la skang makan Mee Bandung...

purp said...

hantar bbrp peket mai sini catz rempah mee bandung segera tu...

Catz said...

hi beruang..

sama-sama..tapi yg nih instant sket.nak sedap buat rencah sendiri lah bear..ko kan teror masak..

Catz said...

hi axim..

dah makan mee bandung?..tapi versi utara dgn versi selatan tak sama tau..

Catz said...

hi purp.
bolehhhhh saja...bagi alamat....

adie-ishmael said...

nampak sangat meyelerakan la catz....

Catz said...

hi adie..
nampak menyelerakan?..
mari makannn..

~aianna~ said...

ngeee...i punye rempah ni xhbis lg..ada half lg..last msk time sahur bln pose..n skang ada g catz...u agk leh guna lg x ek..ngeee