Thursday, October 30, 2008

tips of the day..(awas ko peragut tegar!!)

oh...sadis.
tgk tak berita malam tadi..seorg remaja meninggal dunia ketika mahu menolong org yg kena ragut.
Motornya ditendang oleh rakan subahat peragut, dia jatuh dan meninggal dunia..
oh...mudahnya peragut itu mencari rezeki (eh..hasil ragutan boleh diconsider rezeki ke?..bagi aku tak!!)..kong hajo sangat kan...

berikutan kes itu..
pagi tadi..radio sinar (ye eku mendengarnya dalam kereta ketika jam kat federal highway pg ta
di..tak gerak ko..so utk menghiburkan hati dgr lah radio..)..
mereka buka topik pagi..tips utk elak diragut dan juga suh pendengar call utk share experience if pernah tgk peristiwa diragut..or mengalami sendiri...
antara yg aku dengar..tips2 nya:


1. bawa ular, kala jengking binatang berbisa dalam henbeg..jalan lenggang-lenggang cam mak limah kat tepi jalan..and membiarkan diri di ragut..confirm peragut tersebut bersara dr kerja meragut lepa
s tuh...ekekkeke...bleh pakai ke tips ni?? aku rasa semua peragut akan fobia lah pas nih bila nampak org bawak henbeg (walaupunnnn beg prada ke..couch ke..LV ke...Bonia ke..Carlo Rino ke...beg butik PS ke...tak kisahlah beg cap apa punnn..)..

2.ada sorg caller ckp.mak dia tgh naik beskal..tetiba dihampiri oleh org naik motor dan dir
agut. Mak dia pasrah je lah diragut (rantai dan beg duitnya ye..bukan ragut lain)...sebab apa mak dia relax je diragut?..dalam beg duit tuh ada duit siling tah berapa sen je...and rantai besar yg mak dia pakai bukan mas tulen (bukan tulen bangggg...)...moral : jgn bawak duit banyak bila berjalan, dan pakai jelah brg kemas yg bukan emas (SY cepat2 sokong statement ni, dia ckp..jimattt duit para suami..hehheh..)

3.ada sorang bagi tips... dia kata wife dia pernah kena ragut...so dia sgt ANTI peragut.. dia kata , kalau dpt peragut tu..dia nak ikat tangan peragut tuh...dan kakinya juga..dan letak kat padang, suh ragut rumput pulak..biar dia ragut pakai mulot pulak.. MOTIF???? ...aku blank kejap..

peragut...sdg meragut..macam ni ke?

oh...mungkin dia cuma nak buat lawak geram je kot pagi2 tuh..tah2 caller tuh pun antara yg tgh duk geram mcm aku sebab trap dlm jem pagi2 tadi...

4. Tips from my reader CAHAYA..

Kalau Cahaya, pakai beg galas. Galas dua2 belah kat belakang. Senang dan selamat. Selain itu, tangan tak lenguh bawak beg sebelah je.

Nak lawa? Alahai, kat opis lawa² la. Bila nak balik, keluarkan beg galas tu. Senang cerita!

bersambung..

tips anda??

5 comments:

CAHAYA said...

Kalau Cahaya, pakai beg galas. Galas dua2 belah kat belakang. Senang dan selamat. Selain itu, tangan tak lenguh bawak beg sebelah je.

Nak lawa? Alahai, kat opis lawa² la. Bila nak balik, keluarkan beg galas tu. Senang cerita!

Catz said...

hi cahaya...
thanks for the tips....bagus jugak tu kan..briliant!

Syam said...

hi catz

thanks for bloghopping to my blog. I snap guna DSLR Olympus.

iNGENiOUS AYU said...

ish.. ayu memang fobia la kalau jenjalan dgn handbag. so sekarang ni bawak sling bag.

sling bag tu jgn letak tepi, tarik dia belah dpn kita. sebabnya beg galas bagus but ayu pernah nampak seorang pencopet ni folo bdk sekolah ni rapat je, then nampak zip beg galas budak tu slow2 terbukak. then kitaorg stop kan dia, pencopet tu dan2 lari. mujur time dia cek2 tu xde apa yg hilang.

nak bawak beg galas pon boleh, tapi galas belah depan. ok ke? :P

x tau la. ish... nak dgr jgk recommendation org lain. :)

Wahidah said...

tragis kan...kat mesia ni kdg2 mcmc dh tk selamatla..isk3