Sunday, May 24, 2009

Ayam + itik... ???

Bangkok at night

Travelling in bangkok is really convinient...
u have tuk-tuk, meter-taxi, motosikal taxi, BTS skytrain, MRT, boat, city bus, microbus...
pilih je lah cik Kiah..Bangkok has efisyen public transport.
but..
it sometimes ..(sesekali lah....become a disaster.. like last night...)
In bangkok, travel dgn skytrain sgt senang (if u stay near the skytrain/MRT station)..
or naik je teksi...dua-dua aku try. Tuk-tuk?.. dah malas nak naik, sebab depa ni kdg mencekik darah.

Malam tadi....pi lah jalan kaki dari hotel (located beberapa langkah dr stesen BTS Chit Lom) ke area Baiyoke Sky Tower. pegi oke je...balik entah camana aku jalan tegakkkk aja....dan eh..apesal aku lalu tempat yg mcm aku tak lalu je masa pegi tadi??????
kaki dah sakit dan penat. Ehm..
so tahan je teksi...(kat sini teksi ada saja di mana-mana, boleh je tahan kat mana-mana tak kisah). sebab main bantai tahan teksi di jln yg sibuk yg kebetulan turunkan penumpang, aku masuk je...dan teksi pun jalan.

Drive teksi: prongprangg &%$^^&**&^^??????
aku: HOliday Inn, Ploen Chit , Patumwan (in bangkok ada 2 holiday Inn....satu ploen chit patumwan..satu lg mana tah)
driver teksi: dyggehdxbdfbx5766%^&&*&%
aku: HOliday Inn, BTS Chit Lom .. do u speak English?????
driver teksi: %^*&*&***&&%%$ (sepatah harammmm dia x reti ckp omputehhh..adoii)
aku: Ho-li-day Inn, CHIT LOM (cuba sebut mcm org thai sebut)
driver: OOO...%^^&*&*^&^*&*&*%$###..Chit Lom (dgn slang yg entahhhhh..veryyyyyy ..)
(apa dia ckp haa?.aku dgr dia sebut chit Lom tuh betul la kot dia pahamm)
aku: (duduk dgn senyap)
driver teksi: @#$$#$%#$@dggfg%$@#@$$&%^prongpppangggprongggpanggggg
aku: haaaa?? CHIT LOM, Intercontinental, HO-LI-DAY INN!!!!
(dia ckp apaaaa??????..aku assume dia tak tau jln/or nak suh aku ulang mana aku nak pegi...so aku ulang je lah..nama hotel/ BTS station. Takkan dia tak de idea langsung kan mana nak tuju??..time ni mak rasa nak turunnn je...sebelum dia bawak aku tah ikut jln mana sebab dia nampak sgt BLANK!! tapi dia duk lane tengah pulakkkkkkkk...
lepas tuh kan...aku tunjuk kertas nama hotel (dlm tulisan Thai..org kat tourism kat airport yg tolong tuliskan sbb dia ckp tak semua teksi reti ckp english..so if naik teksi tunjuk kertas tu)..
pun drebar teksi ni blank jugak...cihhh..cihhh...cihhhh....dia ckp bahasa apa sebenarnya haaa?? (muka dia pon tak mcm Thai ....hohoho..)

aku: CHIT LOM...CHIT LOM.....hotel ...HOLIDAY INN
drebar teksi: prongprangsawadikap..prengg....$#$#@#@#$preng ..pronggg,..

(kami dah cam itik dan ayam berckp....eh..itik dgn ayam sapa cute?? )

aku dah a bit angin..
tetiba..eh..ni macam kat NANA area..sebab nampak banyakk kedai makan arab, kedai2 tulis jawi..dna betulah ..ni mmg kat Nana.

aku: This is NANA rite??
drebar teksi: prongprangg@$%%$%^^^&..dia mcm nak ke tepi..nak turunkan aku..
aku: eh.. go CHIT LOM..CHIT LOM.....!!!! ( dol..aku nak pi chit lom laaa)
(aaa..lupa plak yg aku now itik...dia ayammmm (eh, bukan bapak ayam oke).....adoiiii....so if aku berckp, aku akan buat dia confuse dan aku akan terasa sangatttt itik oke.....)..so dia drive terus dlm jem-jem tuh...mata aku pulak melilau tgk jalan, kiri kanan, tgk landmark etc.utk make sure kami still dlm jajahan area yg betul, walau drebar teksi tuh nampak cam blank je.

[TIPS: study peta sebelum kita ke mana-mana sekurang2nya tau nama tempat, area, landmarks, nama bangunan femes yg berhampiran tempat kita tinggal].

tetiba sampai kat BTS Ploen Chit... haaaa..maknanyaaa dah dekattt dgn area hotel aku (if naik teksi).. Ploen chit tuh nama area hotel aku tuh.. dia belok ke kiri pulak..masuk jln yg sunyi sikit...
..dan tetiba dia berenti..tanya seorg yg duk atas motor tepi jalan ..oh org tuh bawak teksi motosikal, tgh tunggu penumpang kot.
so drebar teksi tanya pun bertanya dgn mamat itu..dan depa pun prong prtangggg..prong prangg..dari gaya mamat btuh..dia ckp kat teksi yg kereta ni dah salah jalan...dan muka dia nampak kompiden tau dan sedang explain kat teksi tuh jln mana nak ikut tapi nak pusing jauh..(ewaaahhh..memandai-mandai aja aku kan)..
so aku cepat2 turunkan tingkap...tanya
aku: " u speak english??"
mamat teksi motor : yes..i know...i knowww...
aku: u know the place??..Holiday Inn, Ploen Chit. near the BTS Chit Lom?
mamat teksi motor: yes....near..(sambil tunjuk arah dan explain yg sebenarnya dah dkt dah..cuma kami salah arah je..)
aku: oh....thanks
mamat teksi motor: u....finis here...
aku:????..FINIS???
mamat teksi motor: u walk....fisnish here, he from outside bangkok..dont know road.
aku: (ohhh..dia suruh aku turun je..sebab drebar teksi tuh tak biasa jln bangkok town centre..dia dari pinggir bangkok sebenarnya..)
mamat teksi motor: ok..i send u, i send u... (dah bangun dari motor..)
aku: Hooooo..thanks..its ok... i walk..i walk... (hahahahhahaaaaaaaaa...heeeeeee)
(gila nyah...naik motor memalam buta dgn takdo helmet..koser makk, walau kat bangkok ni teksi motor biasa gak org naik, aku tak pernah le...)
mamat teksi motor: u walk...u walk..u walk there, I tower..follow I tower (tunjuk landmark I tower tu hala mana...)
terus bayar drebar teksi tuh..turun dan cepat-cepat jalan ke arah yg dia tunjuk.
ho...
akhirnya..nampak dah landmark yg dekat2 dgn hotel..dah nampak grayson, central world, dan nampak stesen Chit Lom..so maknanya kena naik ke stesen (makkk..tingginya tangga...dah lah kaki sakit ni..ok...) utk lintas ke sebelah sana..
syukur dah sampai hotel..
(area tempat aku stay ni sgt convinient actually, sebelah stesen BTS, walking distance pi central world, Amarin, nak pi Pratunam atau ke Baiyoke sky tower pun bleh jalan kaki je...exercise he-he-he.)
sakit kaki aku.huhuhu.

Next time..if naik teksi kat Bangkok..make sure dia reti ckp omputeh. Kalau tak sure ko jadik cam aku..jadi itik sekejap.

14 comments:

Inah said...

heheheh..tergelak baca..x leh bygkan ape jadi :P

enjoy the food catz :)

DrSam said...

entah mengapa, Thailand memang tempat yang paling saya seronok untuk dilawati. dah banyak kali ke sana pun masih banyak penglaman baru. Subjek fotografi pun banyak.

Pernah duduk kat Pathumwan tu, besar juga shopping complex tu. Kalau tak ada rakan dari sana yang bantu kita memang betul lah seperti ayam dengan itik jadinya.

Pengalaman you memang kelakar. You ni kira golongan berani juga ya. Salute!

SiMpleSmArtErMe said...

Aduhla..leh gambarkan betapa penat..nk baca entry nih pon penat..

baik ko google sikit bahasa depa Catz ..boleh sepatah dua pon jadilah..

kucingorengemok said...

agak simpati, haha... kalau takat holiday inn pun tak pass, mmg toksah bwk teksi la kot :)

roseazmi said...

senak perut baca..ni pun gelak tak habis..lawakla..payah-payah.takla tak reti baca..tak paham bahasa lak tu..ha..hahhaha

myself said...

ohhh lain kali beli kamus dwibahasa kot...bi-thai...hehe, baru la tak menjadi kacau bilau malam di bangkok...kehkeh

Wahidah said...

berjalan lagi...aduhai asyik mkn angin je sis ne kan..best gilerr

CATZ said...

Inah,
kdg mmg funny time travel ni..kalut kejap..hehhee..yup..i enjoy sgt dgn food sini..

CATZ said...

DrSam,
yes..thailand mmg best!! saya suka..
definately will come again..
and i'll remind myself to learn 3-4 thai words..
hahahhaa....
sini mmg best ..banayk benda boleh tgk..banyak subjek photography...culture, food...
dan public transportnya sgt efisyen..senang je nak travel kat sini...dan takde pun rasa tak selamat walau ramai je yg ckp jgn ke thailand buat masa ini.etc..saya tgk oke je...rasa safe je kat sini..
mmg akan dtg lagi..
dah beli tiket pun... hehehheheeeeee...
really enjoy my short trip!!

CATZ said...

simple..
hahaha..penat ek?..catz yg mengalami ni lagi penat..
yup..next tiome akan belajr thai word lah..basic one..kalau tak haruu!!

CATZ said...

kucing oren,
catz rasa dia mmg tak reti jln bangkok and malang lagi x reti english lanmgsung...
hahahaaa...kalakooo pulak..

CATZ said...

rose,
itulah...aku pun rasa kelakar + gabrah masa tuh...sib baik oke dan selamat..hehehhe

CATZ said...

myself..
aku tak prepare sgt nak pi ni...next time definately will prepare belajar bahasa sket...hehhehe

CATZ said...

wahidah,
sementara ada kesempatannn...