Wednesday, May 27, 2009

Short trip to Krung Thep

Catatan lawatan pendek to Bangkok or Krung Thep, ibu negara Thailand.
My 3rd visit to Thailand..


touched down at Suvarnabhumi airport (sebut : suvarnabhum) . 2 jam 05 minit dari KLIA.

passport clearance...one thing kat Thailand ni, kat meja officer passport clearance ni ada kamera bulat...hihihi..disebabkan aku ni rendah@ pendek, pegawai tu kena adjust camera (dgn muka serious..suh aku pandang kamera)..teringat masa kat phuket dulu, officer tuh siap kena tonggengkan kamera tuh nak amik gambar aku...hehheheheh

Airport ni besar dan panjang sungguh...

Thailand bersungguh-sungguh memperomosikan produk meraka. Banyak acara disusun utk promote pelancongan Thailand. Salah satunya promosi buah-buahan kat airport. so sambil tunggu nak amik beg..boleh le makan buah free ni...he hehe..

Thailand tourism board pun bersungguh promote produk pelancongan mereka. Kalau malas nak jalan-jalan sendiri, boleh je amik pakage kat sini. Macam bulan ni, derang adakan lawatan ke tempat-tempat menarik dgn bayaran yg amat berpatutan, ada yg free cuma kenalah bayar airport surcharge. Catz amik satu pakage kat sini sebab nak jimat masa. Oh..trip aku biasanya takde pun itenary bagai, sampai je baru pikir nak kemana. Lagipun now bangkok selalu hujan. Thai people ni bagi catz sgt warm dan helpful lah.. dpt lah few tips dari org tourism ni. (dia ckp aku dari Indonesiaaa..ke ke ke)...derang siap tuliskan nama hotel dlm bahasa Thai supaya memudahkan aku naik cab kat abngkok ni sebab tak semua cabbie boleh berckp bahasa Inggeris. dapat juga peta percuma.

study peta sekejap dan bandingkan dgn tempat2 yg dah plan nak pegi. Tgk kedudukan hotel dan BTS station, landmarks bagai..aku tak study sgt pun nak pi sini. cuma benda-bend apenting mcm waktu solat, halal restaurant tuh kena lah print siap2..
waktu Bangkok lewat sejam dr Malaysia.

Terdapat pilihan utk ke town centre dari airport ni. Boleh naik bas, teksi ber meter, atau limosin.
naik limo bayar siap2 terus kat airport, mcm kat tempat kita. Teksi bermeter, ikut meter tapi kena bayar airport surcharge Bath 50, dan boleh pilih ikut jln biasa or highway. Kalau ikut highway, tol kita kena bayar. Kat dlm gambar tu yg berbaju biru beratur tu ialah driver teksi (meter-taxi) yg tunggu giliran utk amik penumpang,...

Teksi kat sini colouful...hahahah...kaler fancy giller..pink...hijau+kuning, oren etc....ikut syarikat..lain company lain kaler.

welcome to bangkok!

12 comments:

..blindart.. said...

salam ziarah...
rajin nya jalan2...
best... ska... =p

AziBam said...

wah jalan jer catz.... nice photos... Bkk memang fun...!

AziBam said...

wah jalan jer catz.... nice photos... Bkk memang fun...!

AziBam said...

wah jalan jer catz.... nice photos... Bkk memang fun...!

DrSam said...

dah banyak kali ke Bangkok, pegawai imigresen tu dah kenal Catz agaknya :)

kucingorengemok said...

part tonggengkan kamera tu agak simpati la, hehe...

azza said...

Klu kite pakai baju pink, kite nak naik taxi pink kaler gak hahaha baru la matching!

CATZ said...

hi blindart,
welcome to my blog..
i've linked ur blog too..
happy reading ya..
thanks

CATZ said...

ajibam,

ko sure suka bangkok...
funnn!!!
sure will come again...
eh..ekmsalam adam mu yg cute miut tuh..

CATZ said...

DrSam..hhehehehhe..kenal??..takdeklah...
hehhehe....

CATZ said...

kucing oren,
yer..aku ngaku yg aku ni sgt katik..hehhehehe...tak kisahlahh...terpaksalah officer tuh tonggeng2 kamera dia..hihihiii

CATZ said...

aza,
hehehhe...ko kalau baju purple..teksi purple ada..hijau pun ado...oren pun ado..hehehe/..pilih jee...mana ko nak....biru pun ado..
kuning pun ado..hahaha