Saturday, May 30, 2009

Menyusuri Sungai Chao Phraya di hujung minggu..

Get set go...
satu jam berada atas Sungai Chao Phraya untuk mengenali dan melihat kehidupan masyarakat di sini... (ewah...skema ayat aku siot..kehkehkeh.....meh...jom belajar geography..hahaa..)..
Sungai Chao Phraya ialah sungai yang utama dan menjadi medium pengangkutan utama di Thailand. Sungai ini mengalir dari Utara ke Selatan Thailand sepanjang 372km. Banyak syarikat boat beroperasi menyediakan pengangkutan air seperti boat, water taxi etc utk penduduk tempatan dan pelancong.Ada boat mewah..boat kecil dan besar. Pilih je nak yg mana..
Banyak juga tourist attraction di kiri dan kanan sungai. So boleh beli day pass and ko bleh turun naik boat utk jalan-jalan..dah habis jln naik le boat semula. If naik BTS skytrain tuh, turun kat stesen Saphan Thaksin...then boleh naik boat kat sana..

kaki kucing...

bot ni laju oke..kdg terhentak-hentak atas air...bila lalu kat canal baru dia slow..
tgk muka tour guide aku yg cam poyo itewww..

zroooommm....zrooommm...

Sepanjang sungai ni kita boleh menikmati pemandangan kota bangkok. Di tebing sungai terdapat penempatan, so boleh tgk pelbagai bangunan, bentuk rumah..dll. Secara tak alngsung dpt kita lihat juga kegiatan ekonomi penduduk kawasan ini.


ni antara rumah paling mahal kat tebing sungai ni..dibuat dari kayu jati..

wahh...cik kiah...nak ke mana tuuu???

bergosipan gituh..cerita apa tuh pakcik-pakcik..

Di tebing sungai ni terdapat kedai makan....

banyak deretan kedai makan..so org yg lalu kat sungai ni boleh singgah makan dan minum lah..

wah..makcik..buat apa tuh...tgh tumbuk lada buat somtam ke???

ni rumah orang kaya..

kat canal...

tiang letrik dalam air koo..


Banyak juga yg boleh dipelajari sepanjang menelusuri sungai dan canal.. corak kehidupan, kegiatan ekonomi...(wah..ayat aku sgt geografi oke...heh heh)

Kat tepi sungai ni ada satu tempat kita boleh bagi makan ikan...kena bayar 70 Bath. Aku tak buat pun..malasss.....


Banyak pokok apa ek..yg daun dia kembung-kembung tuh..terapung atas air...

Ha..sebelum ni aku ckp u ols boleh shopping di mana-mana pun walauupon tgh sungai..hehhee..
salah satu kegiatan ekonomi..berniaga...kagum aku lah dgn makcik ni. Bersampan di sungai, berjualan barang cenderahati, snacks dan drinks. Boat aku berenti utk bagi peluang makcik ni berniaga...


"madam..buy madam...buy..." makcik ni beriya pujuk aku beli..aku menyesal pulak sebab tak beli. mcm kejam lah aku ni..bukannya mahal pun benda yg dia suruh beli..iskk..aku duk teringat ni..sedih pulak...isk..iskk..alaaa...nyesal laa..kesian dia...mungkin dia sebaya dgn mak aku...alaa..lagilah aku sedih...

Dalam perjalanan pergi dan balik, berselisih dgn banyak bot yg bawa pelancong....kira sungai ni salah satu punca rezeki org Bangkok..

Bangkok dari sungai chao phraya..

tata..

nextt....chatuchak market..

13 comments:

kucingorengemok said...

cool la topi makcik tu, hehe.. re: sbnrnya byk lagi tmpt mkn kat langkawi tak sempat try - jom ikan bakar, barn thai (jumpa kat blog awak le!) :)

CATZ said...

kucing,
memang cool kan..bersampan carik rezeki..iskk..kalau kita sanggup ke??

ho....ko punya entry kat langkawi tuh kan mcm 24 jam ko pi makannnn je kan..hehhehehe...

weh..jom ikan bakar tuh wajib lah try weiii....dekat je dgn airport,,,.dekat je dgn beras terbakar,,MUST try..pajeri nenas dia sedap,,,dgn keli bakar..perghh..

barn thai tuh...oklah..cuma mahal..tapi tempat dia lawa...

syukur said...

Menam Chao Phraya sungai legenda...tapi waktu my visit last year...air sungai yg kotor tu serba sedikit menurnkan mood...
Pergi BKK.... dah cuba Restoran Mak Yah ?

N.M.Ibrahim said...

catz...betullah rumah yg tu memang umah orang kaya...tepat sekali title gambar u tu..yelah, umah2 lain semuanya nampak umah orang 'tak kaya'..

CATZ said...

doc syuk,
Yup..air sungai ni kotor sket...or maybe warna mmg cenggituh??

restoran Mak Yah...?...hahahhaa....
mestilah..
ni berkat study blog doc syuk lah..hehhee...gigig aku selak entry lama sebab nak tau lokasi...
btw restoren mak yah mmg glemer kan..baca kat forum mana2 pun derang suggest ke mak yah...hehhe..
next entry lah..

CATZ said...

N.M,
obviously...hehhehe...rumah yg kaya mmg nampak kaya sgt...cam rumah yg kayu jati tuh bermilion2 regenya..hehhe....tapi best tgk pemandangan kat sini..menarik..

pinkebaya said...

cik kucing...
ko jumpe x ikan besar2 mati floating dlm sungai ni?
dulu mak g river cruising ni mak nampak byk ikan2 besar2 peha aku (besa giler tu) dok timbul2 tepi sg
seram je tgk...spnjng cruise aku berdoa xde ikan yg lompt dr sungai n ngap aku..

nuruli33ah said...

kak catz, jom teman pi bangkok bulan 10..hehe kalo my paper got accepted =p

Anak Jawa said...

catz, ko ngajo geo jer laa lps ni... hehehehe

CATZ said...

pinkebaya,
takde pulak jumap ikan..hehhee...
besor2nya ikan..uiii..
org kata ada buaya nyahh...hehehe..takut mak..

CATZ said...

nurul,
jommm.....
jommm...tapi actually akak mmg akan ke sana bulan oktober...dah ada tix pun..berapa haribulan?

CATZ said...

AJ,
aku ngajar geo?..hahaha..pening anak murid aku nantikk...hahahaha

nuruli33ah said...

20-23 Oct, nnti dh kompem dpt ku bgtau..bole pi usha mamat siam skali ek =p