Tuesday, May 19, 2009

Grand Old Lady dan Muzium Petroleum Miri

Sekarang..aku nak adakan kelas Sejarah/ geography kejap...sila amik pen dan kertas ye.

Bandaraya Miri

Miri terletak di utara negeri Sarawak. Penduduknya lebih kurang 300,000 orang dan ia merupakan bandar ke 2 terbesar di sarawak.
Miri terkenal dengan industry petroleum, dan sehingga kini masih lagi sbg industry yang utama.
Kiranya, undistry petroleum di Malaysia bermula di Miri pada tahun 1910.
Miri diistiharkan sbg Bandaraya pada 20 May , 2005.

me at the Grand Old Lady

me and fren, at The Grand Old Lady
(tapi manusia yg duk bergambar tuh young lady tauu..hehhe)

kalau ke Miri, jangan lupa ke Grand Old Lady dan Muzium Petroleum. Lepas makan mee Kolok, kebetulan kawan Catz call tanya Catz kat mana...dia ni dah dekat 10 tahun aku tak jumpa tau. Class mate sesama terjal masa form 5 dulu. kekekkee... sesama cikgu enti kitarang..sesama 'sefemontengan', walaupun dia pengawas, tapi sama2 ribena cam aku. Last jumpa was 1999 kot..ke tahun 2000 gitu. Now dia keje dgn Shell, Miri. So janji nak jumpa dia pun memangnya..[ Bestnya..aku jeles oke dgn keje dia..napalah aku tak amik course mcm dia dulu].

eh..ko ingat tak cikgu BM yg boikot geng kita?? ala..cikgu band tuh...yg bawak skuter merah dan ada bakul kat depan tuh....haaa.. (eh...kelas geography jadik sesi menganyam ketupat pulak)

Dia sampai 20 menit kemudian, busy minah ni. Sabtu pun koje sebab nak bertolak ke Spain esoknya. So kami jumpa kejap. Dia bawak ke Grand Old Lady dan Muzium Petroleum ni lah. Follow kereta dia dari belakang. If korang ke Miri, tempat ni wajib pegi tau, barulah tau betulk-betul sejarah Miri dan perkembangannya. Disebabkan industry minyak ni, Miri berkembang pesatlah sehingga banyak terdirinya bisnes centre, pusat pengajian tinggi dan lain-lain.

Grand Old Lady juga dikenali sebagai MIRI WELL NO.1. Disinilah tempat yg mula-mula sekali petroleum dijumpai kat Malaysia iaitu pd tahun 1910 (digali oleh Shell). ia terletak di Canada Hill atau nama barunya BUKIT TELAGA MINYAK (ditukar nama pd tahun 2005).

Selain itu, pd tahun 1914, Shell juga telah membina Oil Refinery malaysia yg pertama di Lutong. Haaa..kat situlah kawan aku tu keje.
Kerajaan Sarawak mengistiharkan Grand Old Lady ni sbg protected historical site. Tempat bersejarah lah kiranya kat Miri. So wajib pegi tau kalau sampai Miri. (Kelisa aku ala2 sempot mengekori Toyota Fortuner kawan aku nih..hahahhaa...tinggi gak bukitnyaaa).
So dari bukit ni, kita boleh melihat pemandangan bandaraya Miri dengan jelas..haa..apa lagi..amik gambar le.

Bandaraya Miri dari atas Bukit Telaga Minyak/ Canada Hill

hah..gerudi....gerudi..

haha...gerudi...iyahhh...iyahhh..(kami bukan Inul gerudi oke..takde gaya pun kan..)

Muzium Petroleum di bina bersebelahan Grand Old Lady. ia adalah hasil kerjasama diantara kerajaan negeri Sarawak, Shell Malaysia dan Petronas. Tempat ni kiranya cam information centre lah utk industri petroleum. Ia dibuka pada 20 May , 2005. dirasmikan oleh Tan Sri Taib Mahmud, KM Sarawak . Upacara pecah tanah nya pula ialah tahun 2003.


pelantar minyak..

Banyak yg boleh dipelajari, dari kerja prediction site, cari gali hinggalah cara bagaimana petroleum diproses. Kwn Catz tu keje site prediction kalau tak silap. Kira study, research , analis kat mana ada minyak. Dia pernah ckp, cost utk satu well (utk tau tempat tu ada minyak ke tak) is about 40 million...woww..


eh.mcm kurus...(perasan ..sebenarnyaa..tak)

Melawat ke Muzium ini, kita berpeluang banyak perkara, khasnya sejarah dan sumbangan industri petroleum yg merupakan tunjang kpd pembangunan ekonomi Miri. Dapat juga belajar sains, dari asas sejarah petroleum, keje cari gali, proses petroleum dan lain-lain. Baca ajalah dan jalan-jalan dlm ni.atz tak dpt lama sebab time ni dah ptg, muzium pun nak tutup. Oh ye..buat masa ini, MASUK ADALAH PERCUMA.


p/s: kahkahkah..aku ingat Grand Old Lady tu apa benda..org tua perempuan yg vouge ke apa..then ada patung dia yg grand terpacak ke ..rupanya bukan....hehhehehe..

haaa..korang ingat tak tarikh-tarikh yg aku tulis kat atas tadi?? apa??? TAK?? korang mmg nak kena piat tinge.

10 comments:

CAHAYA said...

Hish, berjalan je si CATZ ni. Jealous la. :P

en_me said...

been there, done that.. ehehe

CANADA HILL, MIRI

CATZ said...

Cahaya,
takdelah selalu,
pegi kalau ada kesemopatan je..

CATZ said...

en me..
saya dah baca entry u.. kenapa kepala tuh hilang??..hehhehehe

DrSam said...

saya memang suka melawat muzium. kalau dah masuk muzium tu, tak sedar masa berlalu - travel in time. Info yang bagus Catz!

makdaracute said...

aduh cikgu catz...saya memang sangat lemah dalam subject sejarah nie...memang sangat susah nak ingat tarikh2 nie..kalau tak piat telinga boleh tak? diri luar kelas jer...ekekekekkeke....

SiMpleSmArtErMe said...

cikgu Catz x paham ahh..apersal nama dia grand old lady...kenapa old lady yg dpt nama??

CATZ said...

Dr Sam,
oh suka pi muzium yer?.. saya pegi jugak kdg2...tgk tempat...tapi yg ni harus pergi...terutama kalau bawak budak-budak bagus...banyak boleh belajar...
saya cuma berkongsi maklumat,
:)

CATZ said...

makdara,,,
sila berdiri atas kerusi sampai loceng berbunyik oke..
hehhehehe

CATZ said...

simple,
me pun tak faham gak...cuba u google..
hehhehehe...ada sejarah dia....saya lupalah..