Friday, May 29, 2009

jom jalan-jalan..

jom jalan-jalan, sight seeing bangkok...
nak jalan-jalan kat bangkok ni senang je..
banyak alternatif, depends nak ronda mana..siang atau malam.
pelancongan merupakan industri utama di Thailand, so di sini banyak produk-produk pelancongan sperti tempat-tempat menarik, acara-acara, produk makanan..
Bagi catz bangkok ni fun..meriah.
Nak shopping....dari gerai tepi jalan, market, bazar, shopping mall besar, kat tengah-tengah sungai pun ko boleh shopping cik Kiah. sedia je doits...heheheeee..
Tempat yg biasa org pegi..


temple
grand palace
chathucak market
MBK
floating market
chao phraya cruise
dan lain-lain.

ni lah tuk-tuk..salah satu pengangkutan awam yg popular di Thailand..kalau nak naik ni kena tanya harga dulu dan tawar harga, sebab kdg depa charge mahal. so baik tanya dulu...

catz nak jimat masa sebab pi pun kejap je.so amik pakej sight seeing kat airport. jalan-jalan sekitar kota bangkok, pi tgk2 temple dan menyusuri sungai chao phraya dgn bot..
"madam.....sila masuk...."
ni tour guide dan driver catz....pepagi dah dtg jemput kat hotel...syoknya kalau camni hari-hari..
heee..

"we will visit this place...blaa..bla..temple.....river...prong prangg.."

ni kat wat pho tak silap aku..kat bangkok ni banyakkkkk sgt temple..ada lebih 4000 temple...ada few yg popular yg jadi tumpuan pelancong. Cthnya yg ada reclining budha dan standing budha..

reclining budha..

reclining budha dgn jari-jarinya....

menyaksikan upacara keagamaan...

Wat Pho...

bangunan parlimen

ni ministry of defence building..

kat bangkok ni popular dgn tailor ..org kata kalau ke bangkok mesti buat suit, sebab murah.
banyak sgt tailor, malah derang boleh dtg ke hotel, measure dan hantar baju ke hotel. derang boleh buat suit yg kita tempah dlm tempoh kurang dari 24 jam....nak cepat ..tempah siang, malam dah siap gitu..

ni tak silap aku kat khao san road... kat sini tempat back packer..ada youth hostel, B&B , back packers hostel, motel, dengan harga yang murah. Backpacker biasanya stay kat area ni..

adalah..few tempat yg dia bawak lagi..kedai batu permata lah....jewellery...tailor yg femes kat bangkok..then pi temple lagi...malas nak edit gambar..banyak...(menguap-nguap aku bila tokey2 kedai jewellery ni pot pet pot pet...hahhahaaaa)

to be continued..


13 comments:

kucingorengemok said...

"nak jalan-jalan kat bangkok ni senang je"... apakah? bukan ke dah hampir diculik teksi driver yg tak paham chit lom! chit lom! (haha, tak pernah pegi pun boleh ingat nama tmpt ni lps baca cerita driver blur tu!)

neezareef said...

seb arr patung budha tnjuk tiak tu tade bulus..wakakaka

makdaracute said...

cute betul bila teksi berkaler pink ek...hehhehe..
patung budha tu diperbuat dpd emas ke catz?

CAHAYA said...

Huhu. Jalan je kamu ni. Dah boleh kerja Jalan2 Cari Makan kamu ni.

Anak Jawa said...

feminin betul laa teksi pink tuuu

prem said...

Catz! You are making me miss Bangkok too. Hope you aren't blind from all the shiny stones and gold.. heheh :P

CATZ said...

kucingorengemuk,

senang maksud catz ialah, pengangkutan awamnya sgt efisyen, teksi banyak, skytrainnya dia menghubungkan temlat2 tarikan pelancingan dan shopping komplek utama, hehhehe..
aku bukannlah di culiks..hehhehe..
cuma drebar itu tak tau jalan and looks scary meryy...hehhehe..
alhamdulilah selamat..

CATZ said...

neeza,
ahhaha...mmg takdek bulus..licinn je lawa..kekekke

CATZ said...

makdara,
mmg teksi sana looks cute2 kalernya...dan banayk pulak tuh..nak berjalan mmg takdek masalah...
bukan dari emas, tapi bronze..

CATZ said...

cahaya,
tulah..aku duk tunggu offer ni..takde ke producer nak amik aku jadik host rancangan jalan2 mereka..hahahah

CATZ said...

Anak Jawa,
mmg sgt feminin kan..
aku berpeluang naik yg hijau-kuning, hijau striking, oren dan pink..
hhahahhaa...
ko seswai lah yg pink tuh...ko kan berjiwa penari gituh..hahahha

CATZ said...

prem,
bangkok is really fun!!
definately wil come again..
ahahhaa...aku dah ada tiket ke bangkok lagi ok...beli few days ago..
hahaha..gilaaa...aku suka banget dgn bangkok..short trip ni takde ke mana sgt..
hey..i envy the way u travel lah....must be fun eh..u stay at khao san izit??

en_me said...

ammvoiiii sonoknyerr jalann jalannns siam ghitewww.. ehehe