Sunday, May 31, 2009

Chatuchak Market, Bangkok

Chatuchak market (Bangkok, Thailand) adalah salah sebuah market yg terbesar di dunia. Ia terletak berhadapan dengan bus terminal lama di Phahonyothin. Luasnya lebih kurang 35 acres, dan terdapat lebih 15,000 gerai di dalamnya. Pasar Chatuchak adalah weekend market yang cuma buka pada hari Sabtu dan Ahad. Ada juga kedai yg buka hari biasa, tapi tak banyak. Gerai di market ni buka seawal 7 pagi hingga lewat malam. Tapi eloklah pergi lepas pukul 9 pagi sebab time tu semua gerai dah buka time tu. Biasanya terdapat sehingga 200,000 pengunjung pada Sabtu dan Ahad.

Macamana nak ke Chatuchak Market ni??

Cara paling mudah ialah naik Skytrain dan turun kat station Mochit. Station ni memang dekat sgt dgn bazar ni.Selain itu, boleh je naik teksi bermeter.

Ni map Chatuchak market. Tempat ni besar gila..so kena pandai-pandai le tuju arah ikut hala mana nak tuju.Kalau nak round semua, Catz rasa at least u need 5-6 jam kot. heheheee..aku idokle gigih..aku rasa aku kat sini around 2 jam je kot..

So, sebelum masuk ke kawasan market, dapatkan lah peta free dari information kiosk...ada beberapa kiosks. Dari situ kita bolehle plan nak ke mana mengikut warna zon. Stalls dalam tuh bernombor, tapi entah le..aku pun mcm dah lost lah..main jalan ikut kaki bila dah sampai dalam market tu.

warna-warna zon mewakili bahagian stall. cthnya, pakaian dan fesyen, perhiasan rumah, art dan colectible item, plants, makanan dan sebagainya.Duh, macam-macam benda dijual dlm ni. Dari beg, kasut, buah-buahan, buku, lukisan, hiasan rumah, pokok, rempah ratus, dan lain-lain.kalau malas nak tgk peta, macam aku, ikut jelah kaki, teragak nak masuk simpang kiri, kanan, just jalan je..tahle.aku malas nak beriya sebab takdelah plan nak beriya shopping pun. Tapi aku sure sgt, ramai org yg suka gila pi sini. nak cari fake item, brg antik, CD , dan macam-macam lagi. Kalau gila shopping, sinilah tempatnya. Sebab Catz tgk ada brg2 yg sama mcm di jual kat Shopping complex kat sini. Haa..kalau gilakan accesories, beg banyak gila pilihan. macam rantai manik-manik, gelang, anting-anting, dan mcm2 lah....memang RAMBANG MATA lah cik Kiah....sampai tak tau nak beli apa lah... puhhhh..

Duk aku terpusing-pusing tak tau nak start dari mana, nampak gerai ice cream ni...terus rasa nak sebab ice cream kelapa ni nampak best gila..dah le cuaca panas terik. Aku pun actually baru balik dari sungai. Nampak org duk kerumun gerai ni..especially pelancong Mat/minah salleh. Nampak sedap gila ok..dah le tuh, dapat pula minum air kelapa secara percuma...sruppp..air kelapa ni sedap gila..manisssss....

ni le ice cream kelapa, ia dijual dalam tempurung kelapa muda. Siap dgn isi kelapa sekali tau!! dah siap2 di korek isi dan atasnya dibubuh ice cream kelapa muda dan kacang..nyummmm....sedap gila oke...

Ok..masuk ke market ni...wowwww...sendat ok...so..kalau nak ke market ni, dinasihatkan pakai baju nipis..sebab dalam ni ruang sempit, kedai rapat-rapat dan orang ramai sangat. So suasana dalam ni mmg agak panas. Disamping tu, di celah-celah stall/kedai ada pula peniaga menjual makanan..tgh ko jalan-jalan tetiba ada makcik tgh duk tumbuk2 cili buat perencah somtam kat celah-celah tu..hehhheee....
Oh ya..kalau pi beramai-ramai, lebih mudah kalau jalan berasingan, 2-3 org je satu group sebab org terlalu ramai, so kalau jln in big group, susah nak bergerak..
Ni antara benda yg dijual..buku-buku terpakai..


Antara kedai-kedai dalam Chatuchak market..

tips nak membeli belah dalam ni, kenalah tawar. Dan kalau dah tawar harga tu kenalah beli..i mean..kalau nak beli barulah tawar...tawar 50% kurang dari harga asal. Haa..pepandailah ko Kiah...guna skill penawaran. Aku tah le..tak berapa menjadik kali ni plus..kdg benda yg dijual tuh dah cukup murah so pandai2 lah nak tawar menawar lagi...tapi apa2pun kalau dpt tawar sikit pun jadiklah..aku pun bukan beli sgt pun..sebab penat dan rasa nak balik je..


nak beli apa?..jeans....baju....t-shirt, baju feminin, blouse, dress....skirt..kalau tak kisah sgt pasal label, ha..kat sini mmg boleh dpt dgn harga yg murah....

barang perhiasan rumah..cadar, sarung bantal..etc

pilih lah...macam-macam kaler ada...

aksesori..

topi...nak??

Banyak juga stall jual makanan dalam market ni...dari yg jual air sampai le makanan, lauk pauk..TAPI harus hati-hati. Ada gerai makanan muslim yg halal dekat dgn Clock Tower. Tapi aku tak jumpa pun tempat tu sebab tempat ni besar sgt lah..plus aku malas/tak larat nak beriya carik. So nak restore energy, aku beli juice (yg diperah/squeeze/blend) fresh kat gerai air dan buah...rasanya..??..puh..sejuk...maniss....paling aku suka jus limau (limau yg kulit hijau tu), rasa fresh sgt...best...! sambil tubeli buah, makan..haaa..kenyang gak!

macam-macam ado..

kalau lapar, beli je buah-buahan...jus...yummy..!

periuk kera pun ada jual...eh..aku teringat time sekolah dulu, aku masuk pertandingan Alam dan manusia..kami buat ketupat guna periuk kera..aku ingat lagi nama cikgu yg bagi idea tu..cikgu Sidek namanya..kami dapat no 2.
hahahah..masa tu aku darjah 5 kot..

tgk buah laici niii....eiii..sedap!!

jambu....


ngapp..!!

Macam-macam yang kita boleh lihat kat sini, makanan..kuih.buah-buahan...mcm2 kuih yg pelik-pelik catz tgk..

Aku dah penat..actually banyak gambar amik kat dlm ni..tapi penatlah nak edit...aku buh ala kadar je lah..
oh ye...selain chatuchak, boleh juga shopping kat Suan Lum Night Bazaar atau pun ke Pratunam Night market.
Nak balik tuh, Catz naik je teksi dekat2 market tuh...oh..make sure tanya dulu derang tau tak mana tempat yg kita nak pegi..dan tgk samada boleh berkomunikasi dlm bahasa Inggeris. Cat tanya 3 teksi kot baru dpt yg ok..
Walaupun dia tak tau exactly tempat yg Catz nak pi tapi bila tunjuk peta..dia tau..ok lah..selamat sampai.

15 comments:

syukur said...

Catz....Chatuchak market is my fave place kalau nak pergi kat Bangkok.....kdg kdg tu sampai dua dua hari minggu.. pergi sana.. sebab selain murah... barangan dia kreatif...
Dan kalau nak senang ke sana , pakai BTS dia ajer ke station Mo Chit dan jalan jer ke pasar besar tu....
Tak beli haiwan eksotik ker ?? he he

CATZ said...

Doc syuk,
yup..tempat ni best gila lah...
rambang mata kan...
tapi Catz memang tak gigih lah nak tgk semua..i spent 2 hours je rasanya..tuh pun aku dah mcm kambing terlepas kandang bingung nak tuju mana, malas nak ikut peta,ikut kaki je..hehehhe..
yup..mmg senang naik BTS tuh..turun kat MoChit...tapi Catz dtg naik kereta..org tourism hantar...hehehe..ngada kan aku..
Kalau kaki shopping sure sukalah pi sini..happening...shopping lah sampai lebam...bawak duit banyak2..ahhahahah

hazali said...

ohhh mcm sedap suasana kat Chatcuchak market...
erm, tapi rasa teruja bila tengok himpunan buku terpakai
susah nak jumpa tu...

kucingorengemok said...

agak² makan buah je kat situ boleh kenyang kot... knp rasa mcm buah kat siam lagi sedap dari buah kat msia ek?

neezareef said...

catz kan cam masuk amazing race..tetiba je dh kt negara lain..

NenekPenne said...

rajin benor catz jalan2..
ni pegi dgn member ker?

tunfrida said...

uhuu...seronoknya dia jenjalan!!
baguih la catz, boleh jadi panduan kot kita plak berpeluang ke sana...

i rasa, kalau i smpai di toko buku terpakai tu..memang melekat situ je lah, tak nampak dah baju2 ke hapa yg lelain..

Honey A. Fuad.... said...

i've been here long time ago... mmg best kt market ni but masa tu kecik lgi kn so x pandai nk shopping lorr!!

yg happening of course my om sbb abis diborongnye mcm2 kt market sbb murah gile2...

CATZ said...

hazali,
market ni mmg popular..carilah apa saja..semua ada...hehehe...kalaua ke BKK dont miss it ok,.

CATZ said...

kucing oren gemuk,
boleh kenyang mkn bauh je..
buah2 kat sana sedap...dan manis...dan besar2..sedap gila..

CATZ said...

neezaref,
aku kalau masuk amazing race kan..mau semputsss

CATZ said...

nenekpenne,
saja jalan selagi ada kesempatan..
bukan dgn member..

CATZ said...

tunfrida,
saya setakat tulis sedikit catatan, kalau berguna utk org lain Alhamdulilah...
oh..suka buku yer?..sure melekat kat kedai tuh..

CATZ said...

HOney,
oh pegi time belum pandai soping?.sekarang dah pandaikan ..hehe..
so anytime boleh pegi...hiksss..

Wahidah said...

mak aih ice cream kelapa tu sgt mengiurkan..yummyyy