Saturday, May 2, 2009

Jalan-jalan cari makan : Wakaf Che Yeh Night Market

Aku tak tau nak ke mana..tapi dalam kepala ni...nak cari food. Local Food yang best. Masa kat hotel, aku amik brochure dan peta KB. Dalam brochure tuh adalah map, interesting places, local food info, dll. Antara makanan yang mesti dicuba ialah nasi kerabu, dasi dagang, kuih muih tradisional (akok, jala mas, bunga tanjung dll), nasi berlauk, solok lada, budu, ayam percik, ketupat sotong dan macam-macam lagi. So..ke mana kita??

Mata aku lekat kat salah satu tempat yang aku rasa tepat utk cari local food.
WAKAF CHE YEH NIGHT MARKET.

Aku tanya dgn org kat KB Mall, derang ckp tak jauh..ehm..tapi tak larat lah nak jalan. Cuaca panas amat lah, walau dah hampir pukul 6 petang. Plan naik teksi je. Tapi, rupanya nak naik teksi kat sini, bukan senang (sebab aku tak tau). Pi tanya orang kat depan KB Mall, terus dihampiri oleh seorang drebar kereta sapu. Wah...kereta sapu dia park betul-betul depan pintu KB Mall, which aku wonder gak, knp takde proper teksi depan KB Mall ni? Dia charge RM15.00!! Bukannya jauh sgt oke. Dia ckp, jalan jem, ada karnival SUA RASA. Tapi dia tak lalu pun kat stadium tmpt karnival event tu, dia ikut jalan lain yg tak jem pun. Hem....dalam 7 minit dah sampai Wakaf Che Yeh (pakcik kereta sapu ni dia ikut jalan belakang, katanya). Pakcik tuh siap bagi tau, kat KB ni susah dpt teksi, jgn balik malam-malam. oh.. Ini KB ye..bukan KL .

Sampai je...pasar malam belum meriah sgt. Baru around pukul 6 dan peniaga pun tengah duk susun barang dan prepare utk berniaga. Jalan le sikit-sikit. Hem...kat sini ramainyaa orang jual buah mangga. Besar-besar dan nampak sedap. Night market ni sangat panjang dan disamping pasar malam, ada juga gerai-gerai makan. So..here i come nasi dagang!!!

Pasar malam Wakaf Che Yeh

Pelbagai barang jualan di pasar malam ini. Dari selipar jepun, buah-buahan, makanan siap, sayur-sayuran, kuih muih tempatan, keropok dan pelbagai lagi.

Hausss...nampak cendol ni terus nak beli... colourful and yummy!! slurpppp..
me: kak..nak air kaler-kaler ni...air apa?
akak jual air: cendol dik.
me: nak satu...berapa?
akak: seriya (sila sebut dgn dialek kelantan)

Anddd.....ni dia...gerai nasi kerabu dan nasi dagang...uihhh..ramai orang kerumun gerai akak ni..sure sedap lah kan....he-he. Cat beli nasi kerabu lauk daging bakar, solok lada dan juga beli nasi dagang lauk ikan ayer.

solok lada..nyummm..nyumm...

Nasi dagang beserta lauk pauknya.

daging bakar dan lauk pauk nasi kerabu

ayam bakar

yey....laksam pun ada!!

Yang bestnya kat sini, kita boleh beli makanan kat night market dan makan kat gerai sebelah pasar malam tu..

so beli laksam, makan kat gerai..

nak?? nyum-nyum..lemak dan sedap kuah laksam ni...

Alhamdulilahh...kenyang... tak larat dah nak makan nasi kerabu tadi..

so...continue my food hunting journey...kuih ni lupa nama dia, tapi sedap...beli singgit.

akok Kelantan...beli singgit. sedap baunyaa..dan manis.

durian anyone?..nampak yummy ek durian ni. (p/s: tgk gelang akak yg nak beli durian tu....uiii....banyaknya gelang cik Kiahhhh....perghhh...). Bahaya tu kak pakai gelang banyak-banyak pi pasar malam.iskkkk..

tudung ikin (ada di tulis di label... TUDUNG IKIN)..ha-ha-ha.

seliparrrr....warna warni..

buah salak..

mangga (buah mangga, bukan majalah mangga)..


haus..beli air seround lagi....tangan dah penuh dgn makanan yg akan di bawa balik ke hotel...now...fikir ek..how nak balik???? tetiba dah pukul 7.30 mlm.....dan tak tau...nak naik apa balik hotel..iskkkkkk....

to be continued...

31 comments:

Romie Pujaan said...

i oso like ur blorg
promotin myself to makan
ahahahahahha
pliz comment on my latest post
pliz i nid to do sometin on it

roseazmi said...

Catz, kau buatku merindu pada kampungku..huuhuhu..sadis betul!

bora said...

Salaam Catz,

Wah, pergi kelate ek..? Wakaf Che Yeh tu kampung saya.. Tapi mahal la prebet sapu tu charge.. Cam kena ketuk je..

Kuih yang sedap tu rasanya Piana kot nama dia..
Wahh rindunya Wakaf Che Yeh...

Linda Abdullah said...

Wah nyaman sungguh semua makanan itu.. windunya nak gi KB.. eh Catz kat kelantan memang susah nak dapat Taxi tau.. banyak kereta sapu jer.. Linda dulu pernah duk sana jap, tak berani naik kereta sapu woo..takuuuuttttt di sapu..hahaha

Eh report kat cikgu gim, Catz makan banyak..ka.ka.kaa

Romie Pujaan said...

r u doin culinary??

Inah said...

waaahh..catz ni!! saje je taw..makanan feveret tu.nasi kerabu with daging bakar!!!

kecur air liur!!

makdaracute said...

wah! terliurnya tengok...sedapnya laksam tu...

Zuridah said...

amboi catz...berjalan ajer yea...

zatur rawihah kamaruzaman said...

terubat rinduku pd KB.
kuih yg Cat lupa nama tu, namanya bingka kelapa. dialek klate nama jd jadi "bay-core nyior".
(salam singgah dr blog teh o limau suam.)

Amazingly Azlynn said...

salam catz...

i enjoyed reading your blog...very nice...

pics pun cantik2 belaka..:)

oh ye, rindunye kat akok tu..huhuhu
lama tak makan...:(

Sierrauniform said...

kak catz ni melata la dia pergi, syokk la gini..solok lada tu sedap tak, nampak cam sedarppp jer...huarrhhh, mengidam teruss lew..

gjul said...

wah catz..sedapnye...sedapnye...
sedapnye...sedapnye...sedapnye...
sedapnye...sedapnye...sedapnye...
sedapnye...sedapnye...sedapnye...
sedapnye...sedapnye...sedapnye...
sedapnye.....SEDAPNYERRRRR..

huhuhu..

CATZ said...

Hi Romie,'
saya dah comment di blog.
thanks kerana singgah..

CATZ said...

Roseazmi,

ehm..maafkan aku kerana mengundang rasa rindu kepadamu pada kampung halaman mu dan makanan2 iteww..
hiksss..
nak ku kirimkan budu ke Christchurch kah...
ehmm..:)

CATZ said...

hi Bora,

terima kasih kerana singgah di blog saya yang tidak seberapa ini..
oh..bora org wakaf che yeh?
hiks....mmg mahal pun prebet sapu tu ketuk...
tapi takpelah...dapat makan best2...

happy reading..

CATZ said...

Linda..
memang nyamannnn..
walaupun makanan tu boleh dpt kat pasar malam kat sini..kedai makan kat sini...tapi tak sama yang original kat sana kan..
mmg mahal teksi sapu kat sana..mmg dah kena ketuk pun...tapi sbb tak tau dan takde pilihan..pasrah je lah.
Linda pernah duk KB?..
makananan kat sana best2 ek..

CATZ said...

Romie..
culinary??..nope.....
:)

CATZ said...

Inah..
pebret catz gak...walaupun bkleh dpt kat pasar mlm kat sini.tetappp nak mkn original kelantan punya..ngehhhheee..
nanti u pi KB makan puas-puas ek..

SiMpleSmArtErMe said...

CATZ..hotel apa yang dekat2 situ & senang nak pi soping area town tuh. How much per nite ehh..?? Teringin nak pi tapi malas nak drive.. Any suggestion??

Anak Jawa said...

ni tangki saiz apa laa ni
semua makanan blh bedal??
kagum cheq melihatnya...

CATZ said...

mak dara,
suka laksam ke?
saya jarang makan..tapi yg tuh sedap gila..kuah dia pekat dan terasa ikannya..nyummmmmmm. tersgt original..

CATZ said...

zuridah,
cuti-cuti Malaysiaa je..
jomm...jomm

CATZ said...

zatur,
welcom to my blog...
happy reading ya...
hem..ye..betul....saya lupa sebab akak yg jual tuh sebut tak jelas.."bay core ' kot..betullah..
thanks ya...
u org KB ke??
btw..happy reading yaaa...
salam perkenalan..

CATZ said...

Amazingly Azlyn,
welcome to my blog..
terima kasih sudi singgah ye...
happy reading..
org KB ke?
yup..kuih akok tuh wangii..dan sedapp..
sesekali makan mmg best..
btw..
salam perkenalan..

CATZ said...

Siera,
cuti2 malaysia jek..
solok lada tuh sedap..mmg seswai makan dgn nasi kerabu...trylah..
ikan+kelapa kot...nyummmm

CATZ said...

gjul..
ko jeles ekkk??
mana gambo cendolll melaka itu??
mana??...hehehhehehhe

CATZ said...

simple..
KB banyak hotell..hostel backpaker pun bnyk...convinient lah kalau duduk town centre, banyak hotel yg tak jauh dari pasar siti khadijah dan other attraction tuh...
saya duk jauh sket..duk renaissance..400++ pernight..
dulu2 saya pernah duk dekat area town..dekat2 bas station pun banyak..
airport pun tak jauh sgt dr town centre...KB ni alau duk town centre senang..semua dekat..

CATZ said...

Anak Jawa,
perut aku perut stokin..
kagum tak?
hahahaha

CATZ said...

Anak Jawa,
perut aku perut stokin..
kagum tak?
hahahaha

SiMpleSmArtErMe said...

ic. thanks for the info CATZ..!!

NenekPenne said...

pakai gelang emas byk2 kat kelantan tak per...orang tak heran pun...eeh tapi lately ni dah jadi bahaya..mungkin orang luar yang terkejut degn budaya sana kot... Orang luar tu orang luar dari malaysia laaa...