Thursday, May 28, 2009

mencari sesuap nasik...

kekekee..tajukkk...kihkihkihkih..mencarik sesuap nasik tuh...veryyyy dee....sambung senirik le..

ok..biasanya, sebelum travel, kenalah google2 dulu tempat makan..halal food..
tru zabihah.com atau ko google je lah kiah kat mana-mana blog ke...forum2, laman web mana-mana lah..
so..tru this blog, i'll share maklumat juga yg boleh dimanfaatkan oleh pembaca blog catz ni..
so disamping pi tempat2 menarik ke (aku bukan pegi mana sgt pun..heheheeeee) , so nak share tempat makan halal..sebab catz ada juga baca forum2 travel kat internet. Ada yg ckp makan buah je..mkn fries mc D
je...minum air kosong + fruits (kalau lahhhhhh aku boleh mcm tuh..tentu kalau aku duk 2 minggu kat sini, rampinggg perut dan pinggang aku cik temah bila balik nanti)..tak yah aku susah2 buang kederat pi gym..kuikuikui.(dah lah pi gym pun tak kurus-kurus jugakkk..huh).

kat Bangkok ni nak carik halal food bukanlah susah sgt, kalau rajin jalan sikit lah..
salah satu yg kebetulan aku pegi..kat MBK soping complex. nak ke MBK ni tak susah pun.
aku naik skytrain di Chit Lom, sebelah je dgn hotel tmpt tinggal aku.
Oh..naik sky train ni untung kalau amik DAY PASS yg harganya 120 Bath. So if ada day pass nih..boleh le pi mana2 naik skytrain tuh sampai ko penat..untung lah. aku pi gatal beli day pass tapi cumaa pi MBK..motip??..konon2 nak kuar malam tapi malas sudah. huhhh..rugi mak.


Pemandangan di depan shopping komplek seberang jln hotel tmpt catz tinggal, AMARIn apa tah nama mall ni. Besar gila.tapi aku tak pi pon, sebab aku lebih suka pi bazar/market...(hehhe..sounds like makcik-makcik ke??)

catz at Chit Lom station

Skytrain ni ada 2 line, sukhumvit dan Silom line. Sama je mcm LRT kat KL..tgk arah mana nak gi dan tgk line mana.

yeahh..itu dia..

Kena turun kat Siam station. Siam ni interchange antara sukhumvit dan silom line. Nak ke MBK kena ikut Silom line. So aku turun, tukar train line Silom ke National Stadium, stesen ke MBK.

dalam train..

sampai sudeh....yg best kat bangkok ni, kebnayakkan sky train ada connection terus masuk ke soping komplek. Time aku sampai ni hujan tgh lebat gila...tapi..no worries... keluar dari stesen terus ada connection ke dlm mall.
Oh ye..MBK ni shopping complex yg sgt femes di bangkok dan sgt terkenal sbg destinasi beli belah pelancong. Kat sini katanya murah dan banyak pilihan. Mmg ye pun kot. kedai henpon dia..mak oiiiiiiiiiiiii...banyak gila. then mcm 2 lah .pakaian, etc.
Tapi tah..aku tak beli apa pun sini. cuma ronda2 sat dan makan. tu je.


kat MBK ni ada few kedai makan halal. yg Fitfh avenue ni kat tingkat 5. mahal sket sebab nampak kelas. Banyak tempat mkn, dari japanese, western dan arab.indian food.

Aku mkn kat tingkat 6..ada food court yg besar dan ada 2 ke 3 kedai halal. hah.makan kat sini je lah..catz lebih suka food court sebab ada banyak pilihan. ada juga gerai dessert. Ni yg catz sukaaa..


kat sini lah aku beli mango sticky rice tuh...besor2 cik kiah mangganya

nyummmmm..nyummmmm...aku pantang ni...pantanggg tauuuuu...
haaa..(pantang jumpa..)..ke ke ke..

gerai ni lah yg catz beli makanan kat bawah ni...

nih ayam apa tah..

haa..dapat dah sesuap nasik..eh..bersuap-suap nasik ..ke ke ke..


ikan talapia goreng. digoreng panas-panas. order baru dia goreng. melecur lidah aku sebab tak sabor nak makan...(ha-ha..mcm le kebuluran. padahal dlm flight licin aku sapu semua makan aku..lately aku rasa food MAS improve banyak la...).

then lepas makan, jalan-jalan....cuci mata. takde beli apa pun...kenyang terus sampai malam.
so..takdelah susah pun nak carik halal food kat kota bangkok ni..

14 comments:

hazali said...

kalau ada direktori kedai makanan halal...pun bagus...
so, takla waswas nak makan2...
semalam kat opis, topiknya "hati2 kalau nak makan di Medan...hehe
takut daging tu,bukan daging ayam

atty's said...

tgk ikan talapia goreng tu ..balik kang harus ku cari ikan itu dan goreng ..

tunfrida said...

g pasar2 dia pastinya lebih menarik daripada shopping kompleks tu, CATZ...

lebih terasa lokalitinya berada di sana.

kalau ke mall tu juga, aiyoo...rugi! terlepaslah peluang mengenal budaya org sana.

anne said...

i pun penah end up makan kat food court tu...tapi kan halal food banyak arab style, susah jumpa local food...ntahla, maybe i pegi kejap je so tak sempat jumpa.

best tak shopping? mesti best kan

neezareef said...

pulut mangga meleleh beb

ibusinga said...

Salam Catz...
sedapnya.dessert mango tuuuuuuuuuuuu...
kat mana nak cari kat KL ni....
terlioq ni...

azza said...

Eh...begitu senang sekali ek...
Skrg jgk kite gi beli daily pass tu hahahaha

CATZ said...

Hazali,

yup..now dah ada dah direktori..cuba u chek zabihah.com or if rajin google2 blog org..any web site yg related..
nak selamata mmg kena survey dulu..kedudukan hotel jauh ke tak dgn halal food dan sbgnya..
saya biasa akan bawa food sikit utk alas perut abb sampai sana belum tentu mudah jumpa halal food mcm kita bayangkan..so kena ready lah...

Medan..yup,..saya pernah ke Medan, mmg kena hati2 di sana..sebab muak cam melayu/muslim kdg pakai tudung, belum tentu lagi halal..kena tgk label B1, B2..
hehehe...kena hati2...survey dulu..

CATZ said...

atty,
kat supermarkeet bintang ada...
sekilo 6.90 kot..hehhe...haa..beli jgn tak beli..goreng jgn tak goreng..mmg goreng je sodap sudahh,.,

CATZ said...

tunfrida,
yup..haruslah pi market ke..bazar...lebih senang jumpa local food...tp kena tgk gak halal/tak.
di market barulah dpt tgk real local product...kenal budaya..food etc.
:).
kalau nak ke mall2 besar..tmpt kita punj ada..
cuma if nasib baik..kat bangkok ni dpt harga lebih murah if ada sale..

CATZ said...

anne,
yup kat situi byk arab food..lebanese, indian, .
saya print maklumat dr internet kata ada satu local food yg halal..tapi tak jumpa.. tapi dessert tuh sebab buah..saya makan je..tapi masa depa sediakan saya tgk..
tp saya ni jenis yg cepat loya gak..kdg kalau di tulis halal, tapi nampak tak bersih, saya pun tak nak makan..hehhehe

shopping?..adalah sket2..

CATZ said...

neeza,
senang je nak buat tuh..ko surf , banyak resepi..simple je..sure ko leh buat..

CATZ said...

ibusinga,
if nak desert magga ni..u pi the garden, midvalley. kat foodcourt the garden ada jual pulut mangga ni..

CATZ said...

azza,
daily pass tu valid dari pagi samp[ai 12 mlm haro tersebut je.. mmg best dan senanng sgt travel kat bangkok ni..jommm....hehhehe..